Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Jurský svět


ikona
KarelR
jurassic worldprvní dojmy
Jak se povedl návrat mezi dinosaury? 

Zbytečné pokračování po letech, nebo naopak vítané oživení polomrtvé značky? Nad Jurským světem se vznášela spousta otazníků a propagace nebyla dvakrát přesvědčivá. Takže se připravte na široký úsměv!

 

Jak to vidí Cival

Velmi příjemné překvapení a horký adept do TOP 3 letošních letních blockbusterů. Ambice jsou tatam, protože se v podstatě nejprve aktualizuje první Jurský park, a pak se vykopne o level výš nevídanou dinosauří konfrontací. Ale funguje to. Zapomeňte na nějakou autorskou vizi a posuny v žánru, o to tady zjevně nikomu nešlo - ale tím spíš se můžete těšit na prvotřídní hollywoodské řemeslo, které je sice hodně teen, ale zároveň jde o poctivé klučičí dobrodružství, které s ověřenými proprietami umíchá výborný letní blockbuster. Žádné prostoje, žádná nuda, žádná slabá místa, naopak je Jurský svět výtečně vygradovanou popcornovkou, která rozhodně trumfuje dvojku i trojku jurského univerza. Fajné.

 

Jak to vidí KarelR

Další veliká popcornová trefa! Upřímně nemám Jurský park za nějakou obří modlu a trailery třetího pokračování moc velkou parádu neslibovaly. O to víc jsem se ale divil tomu, co Trevorrow dotlačil do kin. Velká porce jedničky, špetka Vetřelců, trocha jonesovského dobrodružství a voila, výsledkem je našlapaná akční jízda, která nezpomaluje a v poslední třetině vyloženě rve plyn až k podlaze. Jistě, postavám jako tradičně chybí pud sebezáchovy a telefony jim nefungují jen ve chvílích, kdy se to scenáristovi zrovna hodí do krámu. I tak ale Jurský svět nabízí opulentní podívanou pro celou rodinu, která nedisponuje extrémní krotkostí z ranku Transformerů nebo Pirátů a brousí vítanou PG-13kovou „brutalitu“. V překladu to znamená, že se budou dospělí bavit stejně dobře jako mladší ročníky (možná i více). A jelikož Trevorrow vedle nostalgického pomrkávání zvládá i stání na vlastních nohách, odcházel jsem z kina vyloženě nadšený. Kéž by pátý Terminátor dopadl z půlky tak dobře…

 

Jak to vidí Mr. Hlad

Kdyby mi někdo před půl rokem řekl, že budu s absolutně spokojeným úsměvem odcházet z kina z Jurského světa, měl bych ho za magora. Tahle značka byla prakticky mrtvá, za kamerou stál člověk papírově naprosto nevhodný a trailery nepatřily mezi extra zajímavé. Ale povedlo se to. Jurský svět je zábavný film, který šlape bez výraznějších zaškobrtnutí od začátku až do konce. Nemá na skladě vůbec nic nového, ale to staré recyklují Trevorrow se Spielbergem s absolutní jistotou a nadšením. A chytne vás to dřív, než si myslíte. Všichni vědí, co mají dělat a chápou, že tvoří „jen“ letní blockbuster, na který můžete s dětmi nebo mladšími sourozenci a bavit se budou jak oni, tak i vy. Filmu se navíc daří skloubit atmosféru předchozích dílů s tempem dobrodružných spektáklů jednadvacátého století, dobrými triky a poctivým řemeslem. A když je třeba, umí si tvůrci dělat legraci i sami ze sebe. Zkrátka je to vydařený a zábavný film, který neudělá ostudu Spielbergově klasice, ale moc dobře ví, že k tomu, aby vás dvě hodiny zatraceně dobře bavil, se na ni spoléhat nemusí. Na léto naprosto ideální.

 

Jak to vidí xxmartinxx

Kdybych měl rozebrat každou jednu složku, asi budu muset říct, že je buď "nedotažená", nebo "divná", ale jako celek to šlape nad moje nejlepší očekávání. Herci jsou sympatičtí, jen škoda, že nemají víc prostoru. Dinosauři působiví a draví, jen slabší efekty je tak trochu vystrkují z reality. Tempo dost rychlé, jen se kvůli němu nedá chytit žádné emoce... Každé pro tu má svoje proti. A (samozřejmě) chybí wow efekt jedničky. Trevorrow, režisér jediné indie komedie bez akčních scén a jakýchkoliv triků, ale tenhle spektákl drží pohromadě a přesně ve chvíli, kdy se to hodí, vyrukuje s hláškou, nějakým efektem nebo nostalgickým pomrknutím (na nostalgii se ale naštěstí nespoléhá tak okatě jako v propagaci). Čelist z toho nikomu nespadne, ale víčka taky ne a na rozdíl od nijaké trojky má tenhle film charisma. I když jde rozhodně o poněkud násilné nastavení, které končí na stejném bodě jako jednička, což je notorický problém série - pořád se v ní cyklicky děje to samé a těžko se ubráníme pocitu, že to je maličko zbytečné. Jurský svět je tak především co park, o kterém pojednává - atrakce, jež trochu zevšedněla, ale pořád má co nabídnout alespoň těm, co v sobě mají kus dítěte.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (26)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace