Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Mezi náhrobními kameny: Detektivka ze staré školy


ikona
KarelR
pr
Jak se hrdina Lawrence Blocka dostával na velké plátno? 

Určitě jste si dávno všimli, že se detektivky skoro úplně přesunuly na malou obrazovku. Zatímco westerny, pirátské filmy nebo muzikály vyklidily pole skoro na všech frontách, příběhy o zatvrzelých detektivech, kteří honí tu největší zločineckou lůzu, akorát nafasovaly menší rozpočty a vesele se točí dál. Když tedy dorazí klasický pátrací thriller na velké plátno, je to tak trochu svátek. A po Fincherově Zmizelé, která ale měla ke klasické hard boiled detektivce hodně daleko, jsme byli obdarováni výborným žánrovým zářezem s Liamem Neesonem.

 

Mezi náhrobními kameny, jak jste asi uhodli, se do kin nedostalo jednoduše. Na začátku stála románová série Lawrence Blocka, v níž se bývalý detektiv Matt Scudder vydává na dráhu soukromého očka. Bere tudíž případy, které letí pod policejním radarem, a tohle živobytí mu zatím vydrželo v 17 knižních dobrodružstvích. Scudder je vyléčený alkoholik s docela temnou minulostí. A je si velmi dobře vědom toho, že si den za dnem hraje na Sama Spadea nebo Phillipa Marlowea.

Block začal příběhy se Scudderem psát už v sedmdesátých letech. Jeho hrdina ale našel pořádné ukotvení až v letech devadesátých, na jejichž konci se odehrává Mezi náhrobními kameny. V téhle povídce se Scudder vydává po stopách vraha mladé ženy. Což nezní jako zásadně originální zápletka, rozjezdový případ ale Scuddera zavede do nebezpečné a složité sítě intrik, z níž se uznávaný scenárista Scott Frank (Zakázané ovoce, Minority Report) rozhodl vyždímat celovečerní film.

To se psal rok 2002 a Frankův scénář měl zadaptovat D. J. Caruso (Disturbia), který si do hlavní role vyhlédl Harrisona Forda. Z projektu ale nakonec sešlo a do oběhu se vrátil až po dlouhých 10 letech, kdy se ho režijně ujal sám Scott Frank. Ten společně se Blockem doladil tehdejší scénář, sehnal do hlavní role Liama Neesona a rozhodl se natočit nekompromisní staromilskou detektivku. A povedl se mu přitom obdivuhodný kousek, který vás v kině příjemně vrátí v čase.

Mezi náhrobními kameny se totiž odehrává v roce 1999, kdy se lidé děsili počítačového kolapsu, pytle s penězi se nedaly sledovat přes GPS a nad New Yorkem ještě stála Dvojčata. Výlet o 15 zpátky je tak lehce nostalgický, samozřejmě ale jen do chvíle, než Scudder poprvé dostane po tlamě a musí zapnout hlavu, aby se mu nestalo něco mnohem horšího. Zápletku posouvají hlavně konverzace se svědky, místo mobilních telefonů se volá pěkně z pevných linek a telefonních budek… zkrátka stará škola, ve které se počítá každá vystřelená kulka a pouliční šmejdi neumí všechna exotická bojová umění.

RECENZE: MEZI NÁHROBNÍMI KAMENY

Právě to je příslib, se kterým přichází Mezi náhrobními kameny. Jednoduchost, údernost a návrat do časů, ve který se nikdo nemydlil pět minut a pak s klidem odkráčel domů. Scudder se ze sedmdesátých let otáčel za čtyřicátými, my se teď z nového tisíciletí vracíme do let devadesátých. Že je ten mix všemožných vlivů troch matoucí? Díky Frankovi se na trase Bogart-Eastwood-Neeson jen tak neztratíte. A jelikož se film nedočkal obřích výdělků a zřejmě ho nečeká druhý díl, měli byste mu věnovat pozornost o to důsledněji.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace