Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Interstellar a spol.: Proč nevěřit hodnocení z IMDb


ikona
KarelR
christopher nolaninterstellartéma
Skončí někdy víra v jedno fiktivní číslo? 

Spousta lidí v diskuzích operuje tím, že má Batman vs. Superman na IMDb hodnocení 9.4/10. Rád bych tedy připomněl starší článek o tom, jaký kolotoč se pár dní před premiérou roztáčí u prakticky každého očekávaného filmu.

---

Nikdy to neskončí. Nikdy. Příchod očekávaného filmu s sebou vždycky nese řadu sporů o tom, jestli bude povedený nebo ne. První ohlasy amerických kritiků na Rotten Tomatoes jsou přijaté s nadšením, pokud film chválí, a zavržené, pokud jsou negativní a "Rotteny" kdysi něco ohodnotily jinak než stěžující si osoba (což se stává... vždycky!). To samé platí o recenzích filmových webů, názorech mnoha jednotlivců a hodnocení na ČSFD. Sledování tohohle koloběhu, ve kterém fandové, co film neviděli, vyjadřují nedůvěru vůči názorům lidí, kteří jej viděli, je obzvlášť u nepovedených velkých projektů dost útrpné. Pořád ale má alespoň jednu stranu, která pracuje s podloženým názorem.

 

Speciální výjimkou je však v podobných "shitstormech" IMDb. Zatímco na ČSFD se možnost hodnocení otevírá až kolem novinářské premiéry, takže první ohlasy povětšinou nejsou smyšlené, na IMDb můžete svoji cifru nakliknout o něco dřív. Což pochopitelně vede k obrovskému předpremiérovému ratingu u filmů, které mají napjatou (a zčásti zmagořenou) fanouškovskou základnu. Fungovalo to tak už v časech Pottera a Twilightu (spíš i dřív) a momentálně se to samé děje u Marvelovek, čehokoliv podobně "značkového" a... samozřejmě u Nolana.

Tenhle článek jsem proto chtěl napsat už milionkrát, abych to nemusel znovu a znovu vysvětlovat. Ale z nějakého důvodu jsem se k němu až teď, takže... ano, Interstellar má na IMDb rating 9,4. A zrovna u něj to vážně není na škodu, jelikož zklamání zase tolika lidem nehrozí a podobně vysoké skóre se tu může reálně udržet. Pointa je ale v tom, že je momentální rating složený z tisícovek hodnocení od lidí, kteří daný film (v 99% případů) ještě NEVIDĚLI!

 

U Interstellaru je to téměř 6000 Nolanovských fanoušků (kupodivu to jsou uživatelé hlavně mimo USA), kteří kašlou na zdravý rozum a klikají desítky, aby... mohli svoje budoucí debatní chválení podepřít vysokým hodnocením na IMDb? Je to stejně blbé jako ubohé, jenže se to děje několikrát ročně. A protože spoustu lidí nenapadne, že vysoká předpremiérová číslovka vzniká tímhle způsobem, řídí se jí a ještě s ní nedej bože operují v diskuzích.

Když diváci pálí extrémně vysoká (nebo naopak extrémně nízká) hodnocení po tom, co daný film viděli, nelze s tím mít sebemenší problém. O chválení či sestřelení se dá donekonečna debatovat, ať už ty rozpravy budou přátelské nebo o něco vyhrocenější. Od toho ostatně filmové weby a diskuze máme. Šermování s předpremiérovým (nebo těsně popremiérovým) ratingem na IMDb by se ale mělo jednou pro vždy zakázat, protože neukazuje nic jiného než pomatená fandovská očekávání. A ty do debaty o kvalitách výsledného produktu vážně nepatří.

 

O hodnocení filmů v jednotlivých koutech internetu by se pochopitelně dalo psát donekonečna a nepřišli bychom na nic jiného než na otřepané "1000 lidí, 1000 chutí". Ve světě, kde se nějakého použitelného závěru doberete jen díky divácké paměti, kterou zatím nic nezměří lépe než filmová databáze, ale není od věci tušit, jak to či ono sbírání názorů funguje. Snad tedy bude tenhle článek drobnou osvětou, jejímž nalinkováním si v budoucnu ušetříte nejen chvilku času, ale především drahocenné nervy. Ty si pak můžete likvidovat třeba u debat o tom, jestli existují chytré blockbustery, nebo se dá zadumaně roztrhat úplně cokoliv...

---

Vytáhni v hospodě: Druhým oblíbeným neduhem je operování s rottenovými procenty a zapomínání na průměrný rating (jakkoliv má taky svoje problémy). Pokud totiž vnadíte na film, který má 100% kladných recenzí (v hlavě řady lidí konsenzus absolutního desítkového hodnocení), reálná recenzentská shoda se klidně může točit kolem 7/10. Což je, jak určitě sami uznáte, výrazně rozdílné doporučení.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (42)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace