Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Strážci Galaxie


ikona
KarelR
guardians of the galaxymarvelprvní dojmy
Dostali jsme marvelácké Star Wars? 

Strážci Galaxie jsou (z finančního hlediska) největším marveláckým riskem od prvního Iron Mana. V podstatě se v nich buduje nový vesmír s novými hrdiny (propojení s Avengers je pro řadového diváka prakticky neviditelné) a musí tedy pevně stát na vlastních nohách. Podařilo se jim to? V následujících odstavcích najdete hned tři odpovědi, které snad dávají dohromady relativně ucelený obrázek.

 

Jak to vidí Kocour

Už z trailerů bylo jasné, že Marvel tentokrát nepůjde po vyšlapaných cestách, ale udělá spíš krok stranou. Jestli krůček a nebo přímo roznožku přes kanál, to byla ta zásadní otázka. Odpověď je zhruba někde mezi. Nový marvelovský vesmír s novými postavami, jejich novými osudy a pletkami je rozhodně víc osvěžující, než ta obvyklá okoukaná superhrdinská sebranka, kterou už známe horem spodem. Bohužel zajímavost hlavního příběhu je diskutabilní – hlavně proto, že už jsme ho viděli stokrát. Zase se tu pase po nějakém artefaktu, zase ho postavy přenášejí z A do B a v patách je jim (pro změnu) záporák, který chce zase jednou zničit svět hodných lidí, protože... proč ne. Nic odvážnějšího, nic vynalézavějšího, opět striktně v rámci rodinných mantinelů. Na druhou stranu, jsou to právě nové postavy, jejich různorodost, týmová spolupráce a super hlášky, které udrží vaši pozornost a zaslouží si dávku nadšeného fanboyovského pokřikování, někdy i velkou. Jako souhrnný origin ano, jako zábavný dvouhodinový film, kde vás pokaždé zajímá všechno, co se na plátně děje, s přimhouřenýma očima. Pro fanoušky Mass Effectu a Firefly účast povinná, inspirace je tu obrovská.

 

Jak to vidí Mr. Hlad

Strážci Galaxie byli pro Marvel krokem na neznámé území a možná právě proto k nim studio přistoupilo dost tradičně. I tady se kombinuje velkolepost s nějakými morálními hodnotami (rodina, přátelství a tak) a humorem, který všechny ty bitvy, v nichž se hraje o osud celých planet, odlehčuje. Místo Tonyho Starka je tu hláškující mýval, místo buranského Thora roztomilý oživlý strom. Ale jinak jedou Strážci Galaxie víceméně v zajetých marvelovských kolejích. Pro někoho to může být problém, pro jiného výhoda, vyberte si sami. Všechno tu je na tom správném místě, ale bohužel se nedočkáme žádných velkých překvapení. Vtipy jsou obvykle vtipné (až na téměř ponižující závěrečnou konfrontaci s padouchem), akce velkolepá a svižná a pak je konec. Ty dvě hodiny je to skutečně hodně zábavné, na své si přijdou milovníci epických bitev i dialogového humoru, ale už pár minut po skončení vlastně moc nevím, proč bych to měl chtít vidět znovu. Chápu, jde o první film a u originů není moc prostoru na experimentování, navíc je jasné, že vyrazit do vesmíru byl pro studio risk, takže se hrálo na jistotu. Pokud ale chtějí být Strážci Galaxie v očích fandů něčím víc, než jen Marvelovkou z vesmíru, musí si to vybojovat. Nestačí sem dát ironmanovského hláškaře, thorovského záporáka a pomrkávat na fandy Star Wars, Serenity a Indiana Jonese. Uznávám, že to bylo fajn, nedovedu si však moc představit, co dalšího by mi film nabídl při druhém zhlédnutí.

 

Jak to vidí KarelR

Zábavná comicsovka se sympatickými hrdiny, která víc než Star Wars nebo Avengers připomíná nový Star Trek. Strážci Galaxie sice nemají drtivou dynamičnost Abramsova rebootu, jinak ale podědili většinu jeho předností i chyb. Na jedné straně máte výbornou ústřední partu, která umí hláškovat i vyvádět akční kejkle. Na té druhé však stojí limity rodinné zábavy a především stejně nedomrlý záporák. Ronan oddaně kráčí ve šlépějích posedlého Nerona (případně Malekitha z druhého Thora) a jeho snažení likvidovat a vraždit nemá dostatečně hmatatelné podloží. Proti Strážcům tak nestojí řádně zavilá hrozba, ale jen další supersilný magor, což z filmu dělá výborný origin, jenž se bohužel nezvládne překlopit do ultimátního sci-fi nářezu. Ve finále tu tedy máme překvapivě emocionální a roztomile vyšinutou space operu. Třeba na famózní dvojku Kapitána Ameriky jsou ale Strážci Galaxie krátcí a zůstávají tudíž po boku vydařených marveláckých jistot z ranku Avengers. Nabízejí svěží nový svět a spoustu zábavy? To bez debat. Pořád si při nich ale uvědomujete, že je žánrový strop o něco výš.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (61)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace