Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

H.R. Giger 1940-2014


ikona
Mr. Hlad
alienprometheus
Zemřel výtvarník, designér, sochař a tvůrce legendárního Vetřelce 

H.R. Giger nebyl filmař, ale do filmových dějin se zapsal víc než většina režisérů nebo herců. Rodilý Švýcar byl především výtvarník, ale bacha – jeho díla nejsou zrovna to, na co byste vzali svoje prudérní rodiče, abyste je kulturně malinko obohatili. Ať už se člověk kouká na cokoliv, co tenhle osobitý a trochu kontroverzní malíř, sochař a designér vymyslel, vždycky z toho malinko mrazí. Ti šťastnější si to mohli vyzkoušet na vlastní kůži na jeho výstavě v Praze před pár lety. Do srdcí filmových fandů se však Giger zapsal jako člověk, který vymyslel design Vetřelce, jednoho z nejděsivějších monster filmové historie.

V roce 1980 za tuhle potvoru dostal i Oscara. Motal se však pochopitelně i okolo dalších dílů, pracoval na druhém Poltergeistovi a je zodpovědný i za potvoru ze solidního hororového béčka Mutant. V Batman navždy měl Bruce Wayne jezdit v Batmobilu, který Giger vymyslel, ale sešlo z toho. Motal se i kolem adaptace kultovní Duny, když ji měl režírovat Alejandro Jodorowsky, ale jakmile se za kameru postavil David Lynch, ze spolupráce sešlo. Naposledy jste jeho jméno mohli vidět u Promethea. Každopádně Giger, ačkoliv se k filmu dostával spíše jako k vedlejšáku, je zodpovědný za nejednu noční můru filmových fandů. A za to mu děkujeme.

(Autor: Michael Petrus)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace