Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 filmů, které letos nesmíte minout


ikona
Cival
paul thomas andersonterrence malicktim burtontop 10
Posviťte si na nové projekty Malicka, Burtona, Zwicka, Andersona nebo Linklatera... 

O nejočekávanějších filmech letošního roku máme jasno už dlouho. Některé z nich jsme už dokonce viděli, na jiné se i nadále třepeme, za přispění mohutných marketingových kampaní. Zajímavých projektů se ale letos chystá mnohem víc - a tu ne-až-tak-známou, ale snad o to nadějnější desítku z nich si můžete prosvištět v našem článku.

Čtěte také: 10 NEJOČEKÁVANĚJŠÍCH FILMŮ ROKU 2014

Fury (r. David Ayer :: US premiéra: 13. listopadu 2014 :: CZ premiéra: 14. listopadu 2014)

Zdá se to jenom mně, nebo má Brad Pitt prsty v polovině zajímavých projektů současného Hollywoodu? Stále nedoceněná (i když díky producentskému vkladu do 12 let v řetězech už Oscarem ověnčená) herecká stálice bude tentokrát šéfovat posádce amerického tanku, jenž si to bude štrádovat nacistickým Německem během posledních válečných dní roku 1945. A přestože se tu Pittova postava jmenuje geniálně „seržant Wardaddy“, hláškovat jako v Hanebných panchartech tentokrát nebude, protože tenhle válečný biják kočíruje drsňák David Ayer (Patrola, Sabotage, scénář k Training Day). A ten tak rád nelaškuje... V dalších rolích Shia LaBeouf, Logan Lerman nebo Jason Isaacs. Těšíme moc.

Inherent Vice (r. P. T. Anderson :: US premiéra: 14. prosince 2014 :: CZ premiéra: 8. ledna 2015)

Každý nový film Paula Thomase Andersona je velkou událostí. Precizní režisér, jehož filmy jsou každý trochu jiný, pokaždé je ale zdobí přísnost a perfekcionismus, se chystá přidat po Hříšných nocích, Opilí láskou, Magnólii, Až na krev a trochu méně výrazném Mistrovi do filmogtrafie další majstrštyk. Premiéru si odbyde v půlce prosince, tak aby mohl bojovat o Oscary, a zní pekelně slibně. Půjde totiž o adaptaci knižní sedmdesátkové kriminálky, v níž Joaquin Phoenix ztvární hulícího detektiva Doca Sportella, jenž pátrá po unešené dívce... a shodou okolností jeho ex. U Andersona nikdy nemůžeme vědět, jak přesně látku pojme, jestli se zanoří do noirových podtextů, dotkne se sedmdesátkových krimi klasik nebo si bude hrát s feťáckou myslí hlavního hrdiny. Zvědavost je ale maximální, i když se ve filmu neobjeví jeho parťák a bohužel už nebožtík Phillip Seymour Hoffman, ale „akorát“ (fakt velké uvozovky) Benicio Del Toro, Josh Brolin, Owen Wilson a krasotinky Jena Malone nebo Reese Witherspoon.

Big Eyes (r. Tim Burton :: US a CZ premiéra: nestanoveny)

Byl králem, stal se z něj ale nudící vyhnanec. Po mdlých Temných stínech se Tima Burtona zbavilo i studio Warner Bros. O obnovu zaprášené reputace se kdysi toliko geniální tvůrce Ospalé díry, Batmana nebo Střihorukého Edwarda pokusí pod dohledem bratrů Weinsteinových. Zároveň by se ve své novince mohl stylově přiblížit spíš Edu Woodovi než rozjuchaným barevným číčovinám na jedno brdo. Tentokrát totiž zpracuje skutečný životní úděl malířky Margaret Keane (ztvární ji Amy Adams), která proslula kresbami dívek s extrémně velkýma očima. Dočkala se díky tomu slávy i peněz... o ty je ale zkusil o dekádu později připravit její manžel, jenž si přisvojil autorství jejích kousků. Tohohle filištína si zahraje Christoph Waltz, což slibný projekt vykopává ještě o jeden level natěšenosti výš.

Interview (r. Seth Rogen a Evan Goldberg :: US premiéra: 10. října 2014 :: CZ premiéra: 30. října 2014)

Ty vole, to je aspoň zápletka! V nové komedii od režisérů Apokalypsy v Hollywoodu a scenáristů Superbad se představí James Franco jako televizní moderátor a Seth Rogen jako producent jeho show. Jejich kariéry naberou nečekané grády ve chvíli, kdy má k nim do relace zavítat severokorejský diktátor Kim Čong-Un a kdy tihle dva řízci dostanou od CIA jednoznačné zadání: Zabte ho! Následuje samozřejmě změť šílených událostí, do nichž se zamotají i palestinský prezident, šéfové americké bezpečnosti nebo jihokorejská rozvědka. Kočírovat to ale bude všechno už celkem zkušený Rogen a jeho režírující parťák Evan Goldberg, takže zábava zaručena.

Foxcatcher (r. Bennett Miller :: US premiéra: 14. listopadu 2014 :: CZ premiéra: nestanovena)

Tohle bude hustá káva - přestože tu hrají chlapíci prověření spíš hollywoodskými oddychovkami. Do trudného dráma, na jehož konci paranoidní schizofrenik a multimilionář John DuPont vytáhne zbraň a odstřelí bratra olympijského šampiona v zápase řeckořímském, totiž obsadil Marka Ruffala a Channinga Tatuma. Neštěstí těmhle dvěma přinese nečekaně Steve Carell (!), jenž tu ztvární postupně bublajícího psychopata. O dusnou atmosféru a mrazivé vyznění se postará režisér Bennett Miller, jenž dovedl k Oscarovi Philipa Seymoura Hoffmana v Capotem a potěšil i sportovně-kancelářským Moneyballem. A i podle krátké ukázky bude jeho průzkum temné duše stát za to...

Chlapectví (Boyhood :: r. Richard Linklater :: US premiéra: 11. července 2014 :: CZ premiéra: 14. srpna 2014)

Hraný časosběr... dvanáct let otravoval režisér Richard Linklater Ellara Coltranea, dvanáct let sledoval, jak se ze šestiletého klučiny stává muž. Okolo mladého chlapce Masona rozestavěl slavnější tváře a každý rok s nimi trpělivě natáčel další a další minuty pro své melancholické drama, které bude zachycovat krásy i bolesti dospívání. Od velkých životních předělů, po drobné nuance a každodennosti. Výjimečný záměr se podle všeho přerodil v ještě výjimečnější film, jenž se může v Linklaterově filmografii řadit i nad úroveň Temného zrcadla, Omámených a zmatených, Školy ro(c)ku a Sním, či bdím, tedy až k romantické trilogii Před úsvitem – Před soumrakem – Před půlnocí. Ve vedlejších rolích Patricia Arquette a Ethan Hawke, v publiku dojatí diváci.

Pawn Sacrifice (r. Edward Zwick :: US a CZ premiéra nestanoveny)

Edward Zwick je mistrem historických velkofilmů. Na Posledního samuraje, Krvavý diamant nebo Legendu o vášně ale tentokrát tak úplně navazovat nebude, a to přesto, že se do minulosti vrátí a vylíčí v něm jeden vypjatý souboj. Vylíčí ho ovšem maximálně v napínavě-elegantním stylu Duelu Frost/Nixon – půjde totiž o retro o tom, jak se šachový velmistr Bobby Fischer chystal v první půlce sedmdesátých let na legendární partie s ruským šampionem Borisem Spasskijm, a to za ohromné pozornosti médií, jež v tomhle souboji viděli další horké polínko hozené pod kotel studené války. Že by usedlejší Rocky IV? Možná... Před kamerou si to tentokrát rozdají Tobey Maguire a zase jednou „ruský“ Liev Schreiber.

Čtěte také: 10 NEJOČEKÁVANĚJŠÍCH FILMŮ ROKU PODLE ROTTENTOMATOES 

The Search (r. Michel Hazanavicius :: US a CZ premiéra nestanoveny)

Točit po oscarovém úspěchu je vždy sakramentsky náročné. S dalším filmem totiž jako by už nešlo „jít ještě výš“. Francouzský režisér Michel Hazanavicius má štěstí, že po černobílém a vesměs němém The Artist bude razantně měnit žánr i vyjadřování. Jeho syrové romantické drama ze současnosti se sice znovu opře o krásná kukadla Bérénice Bejo, tentokrát je ale zasadí do Čečenska, kde tahle diva maká jako členka jedné z nevládních organizací, jež ve ztrápené zemi pomáhají. A jako naschvál se tu zamiluje do jednoho z místních mladíků...

The Equalizer (r. Antoine Fuqua :: US premiéra: 26. září 2014 :: CZ premiéra: 25. září 2014)

Filmový nástupce slavného kriminálního seriálu z osmdesátek zase jednou spojí úspěšný tandem z oscarového Training Day, tedy režiséra Antoina Fuquu se stále velmi hvězdným Denzelem Washingtonem. Denzel propůjčí svých deset univerzálních grimas postavě bývalého elitního vojáka, který předstíral svou smrt, aby si mohl užívat klidu a pohody – ze zevlu ho ale vytrhla nutnost postavit se ruským gangsterům a zachránit mladou slečnu Teri. Přestože jí hraje představitelka Hit-Girl Chloë Grace Moretz, zjevně si sama tentokrát pomoct nemůže... takže přijde Denzel. A my budeme chtít nového Muže v ohni!

Knight of Cups (r. Terrence Malick :: US a CZ premiéra nestanoveny)

Terrence Malickovi bude letos sedmdesát. Je proto logické, že mu nedávno docvaklo, že musí změnit své líné tvůrčí tempo a začít své vize rychle převádět na plátno, jinak toho před odchodem do věčných lovišť mnoho nestihne. V těsném závěsu za To the Wonder a Stromem života tudíž přijde drama Knight of Cups. Snímek o „celebritách a nestřídmosti“ svou zápletku tají, v obsazení se ale může chlubit Christianem Balem, Natalií Portman, Cate Blanchett nebo novým RoboCopem Joelem Kinnamonem. Ten dal na jedné tiskovce k dobru své dojmy z natáčení: „Na place Knights of Cups jsem byl jenom jeden den. Měl jsem monolog dlouhý přes 17 stránek a Christian Bale, který byl v té scéně se mnou a měl mi nahrávat, neznal svůj text. Když jsme pak začali točit, prostě odešel. Já se hnal za ním, ačkoliv měla celá ta debata zajímat jeho, a ne mě! Někde kolem deváté stránky jsem se každopádně otočil na Terryho Malicka a ten byl o 150 metrů jinde a točil pobíhajícího růžového psa. Vážně to byla zajímavá zkušenost. Netuším, co se v tom filmu bude dít.“ My taky ne. Ale jsme pekelně zvědaví!

A na jaký film jste nejvíc zvědaví vy?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace