Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Captain America: Návrat prvního Avengera


ikona
KarelR
captain america: the winter soldierprvni dojmy
Jak se povedla druhá sólovka největšího marveláckého správňáka? 

Řešíte, jestli byste měli jít do kina na Kapitána Ameriku 2? Špatné dilema! Raději začněte pomalu přemítat nad tím, kolikrát kvůli němu sáhnete do peněženky, protože následující odstavce nenabízí nic jiného než nadšení...

 

Jak to vidí KarelR

Nejlepší marvelovka, především ale nejlepší akčňák poslední doby. Druhý Kapitán Amerika je přehlídkou bezmála fenomenální popcornové akce, která ladně zapadá do skvěle fungujícího politického thrilleru. Je otázkou, nakolik vás tahle marvelácká trefa do černého dokáže opravdu překvapit (internet přeci jen zalila tuna spoilerů a předlohu četl kdekdo). O šokující twisty tu ale naštěstí nejde zdaleka tolik jako o vyvážený a patřičně osobní příběh, který dává nové vrstvy nejen Kapovi a Black Widow, ale především celému marveláckému univerzu. Poslední třetina filmu sice uhne do tak trochu vynucených blockbusterových vod, které bratrům Russových sedí o něco méně než hrátky na ostrý sedmdesátkový napínák. Obratně dávkované střípků humoru, ždímání Kapovy morální síly a náležitě osudové momenty nicméně vždycky dokáží odvést pozornost od povinné obří destrukce zpátky tam, kde by měla být především - k odhodlanému hlavnímu hrdinovi, který ze správňáka v americké vlajce vyrostl v zatraceně zajímavou filmovou postavu. 

 

Jak to vidí Mr. Hlad

Marvel se rozhodl dospět. Alespoň dokud nedorazí Strážci Galaxie. Captain America: Návrat prvního Avengera neuhýbá ze směru, který naznačily upoutávky. Je to temné, překvapivě drsné (mrtvoly jdou do desítek a nikdo se to nepokouší maskovat), chytré a především dospělé. Marvel jakoby vyslyšel nářky fanoušků, kteří měli po třetím Iron Manovi pocit, že filmy chtějí být až příliš family-friendly, a i když v nich jde o osud světa nebo jsou hrdinové psychicky na dně, vždycky se u toho vesele hláškuje. Tady ne a nebýt několika comicsových elementů, jako jsou Capův kostým nebo Falconova křídla, víceméně by film obstál i jako klasický špionážní thriller pro dospělé diváky. Akce je skutečně hodně a pokaždé tvůrci vymyslí něco jiného, nad čím můžete řvát nadšením. Emoce fungují, camea jsou úsměvná, dětinský humor se vytratil a pocit, že člověk kouká nejen na nejlepší Marvelovku, ale i na film, který se zařadí mezi klasiku technothrillerů a špionážních filmů, je čím dál tím silnější. Jsem nadšen! Ve finále sice film zbytečně malinko přibrzdí, ale tohle přibrzdění znamená, že se pohybujeme pořád sakra vysoko nad průměrem. Pokud budou chtít Disney a Marvel další díly Captaina Americy tlačit tímhle směrem, rád jim za to dál budu v kině platit. A ne jednou.

Jak to vidí imf

Klobouk dolů před tímhle machogulášem. Je v něm všechno a přitom se to netluče. Nejnovější marvelovka umí být zábavná i při řešení dospěláckých věcí, dokáže upalovat jako o závod během epických akčních sekvencí (Avengers byli asi vážně jenom rozjezd), ale zvládá zpomalit, když se chcete rochnit ve vysvětlovačkách. Kapitán konečně umí být pod tlakem okolností i vlastních démonů zajímavý, ale stejně mu kradou prostor perfektně obsazené vedlejší postavy, které víc než dobře maskují absenci ostatních avengerů. Absenci, jež ve filmu není ani slůvkem zmíněna, ale možná je to lepší než další trapné výmluvy. Stark, Banner a Thor vám tentokrát chybět nebudou, i když by se Steveu Rogersovi občas zatraceně hodili.

Sourozenci Russoové za kamerou vás ale stihnou zabavit tak královsky, že začnete spíš přemýšlet nad tím, jak se jim povedlo tohle všechno nacpat do jednoho filmu. Jako by najednou marvelovku vzal někdo dějovým rychloposuvem, aniž by ztratila na srozumitelnosti. Ze všech stran to prostě připomíná transfuzi té správné krevní skupiny, tedy něco, co marvelovky ve druhé fázi potřebovaly jako sůl. Je tu fan service, ale jsou tu i mazácké a velkolepé akční scény, skvěle ukočírovaní herci a milion malých dějových oblouků, které na sebe navazují jako povrch té nejlepší sjezdovky. Tak si tuhle parádu královsky užijte (tj. ve 2D a v originále), je to jízda z kopce v tom nejlepším slova smyslu.

Recenze dorazí v nejbližších dnech.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (69)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace