Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MovieZone vs. teasery Christophera Nolana


ikona
KarelR
christpher nolaninterstellar
Jak jsme vítali Nolanovy rozehrávky? 

Dnes v 18:00 vtrhne na internet teaser nové sci-fi Interstellar, ve které bude Matthew McConaughey cestovat červími dírami a objevovat nové světy. Ne, nepůjde o remake Hvězdné brány. Christopher Nolan by nám místo toho měl nadělit fyzikálně akurátnější dobrodružnou podívanou, v níž bude lidstvo opět překonávat své hranice.

Včerejší kinorip teaseru trochu napověděl, o jaké hranice by mělo jít. Jeho nahrávku jsme ale na žádost Warnerů odstranili z webu, takže si budete muset pár hodin počkat na HDčko. Jako malou záplatu vám nicméně přinášíme tenhle vzpomínkový článek, ve kterém se redakce MovieZone potýká s trademarkově poloprázdnými nolanovskými teasery. Je celkem zábavné takhle zpětně zjišťovat, jak jedny z nejlepších filmů posledních let vyrážely do boje o diváky. A jak za to dostávaly za uši, ačkoliv pohlavkování pomalu sláblo vzhledem k tomu, jak sílílo Nolanovo jméno. Dopracovali jsme se k tomu, že rozjezd Interstellaru dobře ohodnotíme vyloženě kvůli Nolanovi a jeho příslibu? Anebo je samotná upoutávka vážně lepší než ty minulé? Pohádat se o tom můžeme už dnes večer. A do té doby si můžete krátit čas tady.

 

Batman začíná
Teaser vyšel: 30.7.2004
Premiéra filmu: 14.7.2005
Popisek: Imf - 1*

Nového Batmana se nedočkáme dřív než za rok, ale Warneři chtějí dát všem najevo, že to s oživováním temného rytíře myslí vážně, takže jsme se dočkali podivně vyhlížejícího teaseru. Je to sice posun od dob prvních ukázek z Terminátora 3 nebo druhých X-Menů a popravdě jsem čekal třicetivteřinový spot, v němž se objeví netopýří logo a pár prostřihů na Batmanovu masku. Naštěstí však uvidíme pár záběrů, které se možná probojují i do finálního sestřihu - malého osiřelého Bruce Waynea ve společnosti komorníka Alfreda a pak řadu zdánlivě nesouvisejících scén (Bruce cestuje po světě a hledá sám sebe), které jsou rámovány komentářem hlavního hrdiny. A samozřejmě záběr na netopýří logo. Ukázka je dokonale prázdná a plní jen funkci ala svatební oznámení. Fanoušci už teď vědí, že nový Batman přiletí v létě roku 2005 a bude mít tvář Christiana Balea. Na ukázku, která prozradí, čeho je Christopher Nolan schopen, si budeme muset ještě dobrých pár měsíců počkat.

OSTATNÍ TRAILERY KE ZHLÉDNUTÍ ZDE

Temný rytíř
Teaser vyšel: 27.7.2007
Premiéra filmu: 7.8.2008
Popisek: Cival - 1*

Jsou teasery, které navždy převrátí váš život. Zřítelnice oka vlhne pod tíhou dojetí, dech se vzrušeně třese, z ostatních blockbusterů se stávají pouzí pěšáci. Jako by vás ve vlasech pohladil Bůh. Dlouho jsem hledal ta správná slova k popsání tak komplexního zážitku. Až Hladovo lapidární „Jako by mi Temný rytíř dýchal přímo za zády“ přesně zhodnotilo genialitu Warnerovské ukázky. Její minimalismus a dokonalé vystižení genia loci Batmanovy jeskyně (která je samozřejmě sofistikovanou metaforou vyprázdněné duše Bruce Waynea) nastoluje zcela nový standard v oblasti filmového marketingu. „Ať už bude nový Batman jakýkoliv, o dvou věcech nelze pochybovat: Maggie Gyllenhaal je podstatně charismatičtější než Katie Holmes a Christopher Nolan v akčních scénách neuvěřitelně přitvrzuje,“ komentuje Mr. Hlad teaser a já mu při pohledu na pompézně gradující finále musím jen a pouze přitakávat. Christian Bale přidává na expresivitě výrazu, takže můžeme litovat, že v teaseru nezbylo víc místa na Ledgerova Jokera. Ale to je asi jediná šmouha na jinak perfektní představovačce. „Pokud je tohle jen ochutnávka, nevím, čím nás Nolan oslní příští prázdniny. Asi z toho nářezu umřu,“ dodává výstižně Hlad a popáté si se mnou pouští teaser. Ano, Batman roztáhl svá křídla! Kdo by se neschoval v jejich stínu... Tož dost humoru. Zamysli se nad sebou, Christophere!

OSTATNÍ TRAILERY KE ZHLÉDNUTÍ ZDE

Počátek
Teaser vyšel: 24.8.2009
Premiéra filmu: 22.7.2010
Popisek: st39.6 - 2*

Christopher Nolan má na teasery smůlu. Stačí se vrátit několik měsíců zpět a zavzpomínat na první ukázku "z" Temného rytíře. Grafika s doprovodným voice-overem tehdá spíš rozesmála a někteří si mohli myslet, že si z nich Hollywood utahuje. S Inception to není zas taková hrůza, protože ukazuje alespoň něco z filmu, stejně ale nebudete přehrávač vypínat moc nadšení. $200 milionů na Nolanově odpočinkovce zatím není vidět v jediném záběru, pořád nemáme nejmenší tušení, co se to, sakra, děje a aby toho nebylo málo, Inception připomíná Matrix se strohou paletou barev. Přidejte k tomu několik mizerných trikových záběrů a máte zklamání, ze kterého se budeme vzpamatovávat přinejmenším do další ukázky. Ale čert to vem, vzpomíná si snad někdo, že by Nolan v posledních letech zklamal? Je to jeden z mála mainstreamových režisérů, kteří ještě neztratili soudnost. Inception buďto ukáže, že je prostě frajer, nebo ho odhalí v první slabší chvilce. Osobně vsázím spíš na první variantu a říkám si, že trailerová kampaň na Inception to nebude mít moc jednoduché - pokud je tohle sci-fi opravdu tak složíté, jak se při pohledu na předešlé Nolanovy scénáře nabízí, moc hvězdiček v následujících měsících u nových ukázek zřejmě nepřibude. Opět budeme odvaření spíš až z filmu samotného. Tedy doufejme.

OSTATNÍ TRAILERY KE ZHLÉDNUTÍ ZDE

Temný rytíř povstal
Teaser vyšel: 18.7.2011
Premiéra filmu: 26.7.2012
Popisek: Cival - 4*

Už jsme navykli tomu, že Nolanův temný hrdina poprvé vykoukne rok před oficiální premiérou dalšího dobrodružství. Tradice se dodržuje i tentokrát (není nad to se vystavit před Potterem), ale naštěstí toho dostáváme trochu víc než jen jedno logo. Citlivě vybrané momentky z prvních dvou dílů, mezi nimiž samozřejmě nemůže chybět rozžhavená motorka z úplně posledního záběru Temného rytíře, přivádí diváky ke zbědovanému komisaři Gordonovi, jenž už nemíní provozovat hru na Batmana-padoucha a psance... a vzývá návrat Temného rytíře. Bruce Wayne mu sice oponuje, že Batman to už možná zabalil (Baleův chraplák se neomrzí), ale když z traileru rozluštíte ty krátké momentky s novým gothamovským padouchem Banem, musí vám docvaknout, že Batmobil nezůstane zaparkovaný v garáži a že jeho majitel bude dělat mnohem víc, než jen poletovat po světě kvůli roštěnkám. Půjde zkrátka do tuhého, jak se na závěr trilogie sluší. Atmosféra sálá i z malého okna a rozhodně ji nemírní ani závěrečný nájezd na netopýří symbol, magicky zapuštěný do bortící se zástavby.

OSTATNÍ TRAILERY KE ZHLÉDNUTÍ ZDE

Muž z oceli (Nolan byl "kmotrem" filmu)
Teaser vyšel: 20.7.2012
Premiéra filmu: 20.6.2013
Popisek: KarelR - 4*

Nečekané, chytré... nádherné? Zack Snyder už na Comic-Conu varoval, že v prvním teaseru Man of Steel neodhalí moc. A nelhal, protože rok před premiérou dostáváme jen Clarka Kenta, kterak jako děcko pobíhá v rudé kápi, nebo jako statný mladík pracuje na rybářské lodi. Na blockbuster, od kterého lidé chtějí především obří akci, je to velice odvážný koncept. Naštěstí ale funguje na jedničku, protože si střihač přizval na pomoc voice-over Russella Crowea (Jor-El) a hudbu z Pána prstenů. Vznikla tak doslova éterická minutka a půl, v níž zarostlý muž z oceli smutně kouká a stopuje náklaďák, aby se diváci mohli ptát... Proč by něco takového sakra dělal? Háček je pevně zaseknutý. Gratulace, Zacku.

OSTATNÍ TRAILERY KE ZHLÉDNUTÍ ZDE

Který Nolanův teaser vás oslovil nejvíc a který byste naopak nejraději zapomněli?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (16)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace