Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Thor je mocnější: Zdrtil i americká kina


ikona
Cival
marvelthorthor 2tržby
Náletu Mjolniru nezvládla čelit hlavně Enderova hra... 

Thor udeřil a země se zatřásla. Třesou se ale i pokladníci v kinech. Radostí, samozřejmě, protože comicsový geroj jim přináší nemalé peníze. I Thorovi se totiž povedlo využít popularity Avengers a úspěchu prvního dílu k tomu, aby sequel vydělával rychleji a hlavně víc.

Asgardský bůh, který rozhodně není úplně nejpopulárnější marvelovskou postavou, utržil o uplynulém víkendu v amerických kinech 86 milionů dolarů. To znamená zhruba třetinový nárůst oproti jedničce a vyhlídky na 230 - 250 mega jen z Ameriky. Thor: Temný svět samozřejmě nemá takovou páru jako už zmiňovaní Avengers, jeho otvírák je pak dokonce poloviční v porovnání s fenomenálně úspěšným Iron Manem 3. I tak je ale úspěch dvojky imponující a rozhodně pomůže k rozvíjení plánů na třetí díl.

Američtí kritici film vidí jako průměrný blockbuster, s jejich průměrným hodnocením 6,2 z 10 by koneckonců souzněla i celá naše redakce, širý lid ale hrdiny z Asgardu miluje a je s pokračováním jaksepatří spokojen. Proto nelze očekávat, že by Thor měl bleskurychle vyklízet pozice – zvlášť z ostatních kontinentů bude dolovat peníze mocně, takže 449 globálních milionů jedničky padne cobydup (Thor 2 má už teď na kontě 327 mega) a cílem bude spíš útok až na 800 milionů dolarů. Marvel holt umí.

Ostatní studia a distributoři se samozřejmě comicsového titána báli, proto na Thora nevyrukovala žádná velká konkurence. S obrovitánským odstupem mu z největší blízkosti zíral na paty Bad Grandpa od delikventů z Jackass s 11 miliony. Tahle bláznivina jich nastřádala celkově už 78 a dá kilo jen z Ameriky, což je při patnáctimilionovém rozpočtu parádní kousek.

Ani ne třetinový propad zisků vylepšuje bilanci bronzovému animáku Ptačí úlet. Ten aktuálně přepočítává 30 milionů a čeká na spásu ze zbytku světa.

Důchodcovská komedie Last Vegas ji potřebovat nebude, protože stála málo a při slušné výdrži se může víceméně zaplatit už jen z Ameriky (kde míří k nějakým šedesáti milionům dolarů). Jako na smilování ale čeká na pomoc z dalších kontinentů sci-fi Enderova hra, která v Americe jednoduše neuspěla. Solidní adaptace se totiž rychle propadá pelotonem a její šedesátiprocentní pokles víkendových zisků na pouhých 10 milionů naznačuje, že film za mořem utrží jen něco málo přes šedesátku. A to je při nákladech přes 110 milionů dolarů celkem průšvih. Sequely tentokrát nebudou.

Šestá pozice patří fascinující Gravitaci, která to doklepala už k neskutečným 231 milionům z Ameriky a 472 milionům celosvětově. Půlmiliarda je za rohem, to ví i v Houstonu.

Za pozornost ale stojí i 6,6 milionů dolarů z tisícovky kin pro otrokářské drama 12 Years a Slave. Nezávislá divize Foxů samozřejmě šteluje luxusně hodnocený projekt Steva McQueena (se skvělým hereckým obsazením) vstříc Oscarům, jelikož má ale jejich želízko už teď na kontě 17 milionů dolarů, je zřejmé, že si na téhle nezávislárně navíc i pěkně namastí kapsu. Kdo by to byl řekl, že z režiséra s přísnými autorskými vizemi bude během tří filmů regulérní hitmaker. Kvalita se holt prodává sama.

Do desítky se vešly i stomilionové trefy Kapitán Phillips a Zataženo, občas trakaře 2, mezi ně se vklínila ještě diváky milovaná romantika Lásky čas. Ani s ní si Richard Curtis pověst nepošramotil, takže jenom dobře.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se Thorovi postaví pouze černošská vánoční komedie The Best Man Holiday. Asgarďané si můžou dál nahrabat. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace