Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Rychle a zběsile 6


ikona
imf
první dojmy
Akční mozkodlab poháněný mixem raketového paliva, testosteronu a dětského olejíčku. Nasedněte! 

Vin Diesel se nás na dnešní novinářské projekci pokusil znovu ohromit. A úspěšně, tedy alespoň co se týče mě a Hlada, protože toho chlapáctví bylo na některé naše kolegy příliš, a tak vybuchovali smíchy nejen u některých dialogů (šlo spíš o nepříliš intelektuální přeměřování různých orgánů), ale i u scén, při jejichž choreografii někdo zapomněl, že nekočíruje Hulka a Thora, ale Diesela a Rocka. Vezměte si z toho, co potřebujete, podobně jako z následujících dvou názorů. Ve zkratce je to tak, že šestka je jako pětka s ohuleným volume. Vychází to tak i matematicky. Jestli je to pro vás už moc, nebo budete řvát nadšením z toho, že vaši oblíbenou horskou dráhu někdo ještě zvládnul upgradovat, to zjistíte až v kině.

Jak to vidí imf

Šestka je ve většině aut vyloženě dálniční rychlost, při které se šetří palivo a plave se po dálnici. Nenechte se ale ukolébat, protože ručička pořád stoupá vzhůru a než se nadějete, už zase porušujete zákon. Šesté Rychle a zběsile se předchozímu popisu hodně podobá. Ještě víc postav, ještě víc akce, ale ono kouzlo bezprostřednosti, které přinesla pětka se jaksi vytratilo. Dieselova parta zkrátka supluje Postradatelné a sype do mlýnku na maso další a další akční esa. Protože si to může dovolit. Možná je problém, že si toho může dovolit tolik, protože se tu tlačí na pilu tak moc, že už ke zvýšení tepu hrdinů nestačí proskočit autem skrz mrakodrap nebo se porvat v padajícím letadle. To všechno už znají, to všechno už zkusili. Tentokrát to musí být extrémnější a absurdnější, protože to přece lidi chtějí, ne? Diesel a Lin proto servírují nejkoulovatější a z řetězu nejutrženější akčňák dekády, ve kterém se Diesel a Rock navzájem bičují hláškami a kde testosteron převálcuje kohokoliv, kdo se netváří jako John Rambo a nesype moudra jako John McClane. Zápletka i chování postav je k smíchu, akční scény jsou úžasné, ale všechny jdou hrdinům a záporákům tak krásně od ruky, že máte skoro pocit, že už je to přestává bavit. Je to trochu jako když jedete na neutrál z kopce. Auto úžasně zrychluje, vy se bavíte, ale pak si najednou uvědomíte, že  nad tím vším vlastně nemáte kontrolu a do zatáčky už nestihnete brzdit. Dieselovo ego velelo šlapat na plyn i v místech, kde by se vyplatilo ubrat, takže tu máme film, který je sice rozkošně nekompromisní, ale ke své vlastní škodě místy opravdu hodně přiblblý.

Tak nějak mám pocit, že s tímhle rozjetým povozem bude mít nový režisér v sedmičce plné ruce práce, ale pokud se mám řídit Domovým desaterem a žít zas jednou "quater mile at the time", pak říkám... k čertu s tím a užijte si to. Podobně drahá duševní lobotomie tu nebyla už hodně dlouho, a i když řemeslo a všechny motorové i lidské svaly světa nezakryjí scénář načmáraný pastelkami na pivní tácek, musíte být bez srdce, abyste si párty s touhle bandou nevychutnali až do konce.

P.S. Představení záporáka pro další díl symbolicky opisuje kruh (jde o novou scénu ze trojky, prvního filmu režírovaného Justinem Linem) a nachází se pouhých pár vteřin po startu závěrečných titulků. Tak si ty pásy neodepínejte hned a chvilku vydržte.

Jak to vidí Mr. Hlad

Když Justin Lin točí čtvrtý film ze šestidílné série, bylo by nefér chtít po něm originalitu. Ta tu pochopitelně není, Rychle a zběsile 6 je sequel v pravém slova smyslu. Všeho je v něm víc než v pětce. Toho dobrého i toho špatného. Akce rve koule, honička s tankem na dálnici, finále s gigantickým letadlem, rvačky i obyčejné naháněčky po městě jsou super. Lin má řemeslo v ruce a opět potvrzuje, že tahle série mu sedí. Navíc se tu s akcí nešetří a když nepočítám trošku pomalejší rozjezd, není tu snad pět minut v kuse, kde by nebyla akční scéna. Bohužel postav je tentokrát už vážně moc a ne každý dostane tolik prostoru, kolik by si zasloužil. Největší problém však osobně vidím v dialozích, ty tu totiž nejsou. Alfa samci a Michelle Rodriguez obvykle stojí a padají z nich one linery. Beze srandy přiznávám, že jsem v několika scénách nepochopil, o čem se hrdinové baví, protože takhle cheesy dialogy neměl ani Arnold v Komandu. Ale pokud chcete, aby to bylo barevné, hodně to bouchalo a byl tam tank, s návštěvou kina neváhejte. Nic nového tu není, ale řemeslo mají všichni dokonale v malíku.

 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (13)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace