Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Iron Man 3


ikona
Mr. Hlad
iron manprvní dojmy
Tony Stark je zpátky s novým režisérem a sebevědomým Marvelem. Jak se nám to líbilo?  

Tak jsme viděli Iron Mana 3. Na místo Jona Favreaua nastoupil scenárista Smrtonosné zbraně a Posledního skauta Shane Black, Marvel mu dal po úspěchu Avengers gigantický rozpočet a internet je plný vzájemného poplácávání se po zádech a ubrečených reakcí Josse Whedona, který tvrdí, že po finále třetí sólovky Tonyho Starka fakt neví, co většího dát do sequelu marvelovský týmovky. Jak se to ale celé líbilo nám?

Jak to vidí Imf

Tak řekněme, že je to taková půldruhá fáze, co? Na to, aby Tony Stark oslnil široké publikum mu totiž chybí tah na bránu. Nikdy bych do Shanea Blacka neřekl, že se mu pod rukama rozsype právě scénář. Možná mu do not Marvel natlačil tolik věcí, že už pak jen žongloval, žongloval a věci se mu neodvratně začaly vymykat z rukou. Iron Man 3 se snaží dělat tolik věcí, že zákonitě musí řadu z nich odfláknout. Black vrší jednu cool postavu za druhou, ale po jejich porodu už se o ně nestíhá starat. Jsou jako Tonyho autonomní obleky, poletující všude možně, bez vyššího cíle. Klobouk dolů před některými herci (především Kingsley), kteří si poradí i s pořádnou charakterovou houpačkou svých postav, ale ve výsledku je to zase jen drahý film plný experimentů režiséra, který do toho spadnul až po uši. Black si chce všechno vyzkoušet, ale u ničeho nezůstane. Místo jednoduchého a úderného děje staví pyramidu z klišé a nechává hrdinu trpět, aniž by mu dal prostor to v závěru protivníkům pořádně osolit (sami si při závěrečných titulcích řekněte, co si vlastně z finálního souboje pamatujete - bude to jeden jediný záběr z dvacetiminutové sekvence).

Ano, jsem zklamaný. Protože ten potenciál je tu bezesporu cítit a já vlastně nevím, kdo ho tak epicky pohřbil. Avengers byl fajn blockbuster s několika chybičkami. Řekněme taková místy blbě omítnutá, ale rovná zeď. Shane Black bohužel dokázal, že ačkoliv umí vyrábět perfektní cihly, zedník z něj nikdy nebude. Jednotlivosti jsou fajn a často zastíní předchozí dva díly, ale jako celek Iron Man 3 prostě nefunguje.

Jak to vidí Mr. Hlad

Jon Favreau se u druhého Iron Mana vyčerpal a hláškující Tony Stark, který se ve filmu dvakrát porve s jiným šakem v brnění, už začal docela nudit. Prachy ale pořád vydělával, a tak upřímně přiznám, že jsem se trojky bál, protože Marvel v podstatě neměl důvod něco měnit. Naštěstí se tak nestalo. Třetí Iron Man je sice občas zbytečně komplikovaný a s velkou částí postav se divák nestihne sžít nebo ho prostě nezvládnou začít zajímat, rozhodně je však fajn, že místo očekávané hry na osudovost (které už minule bylo možná až příliš) dostáváme poctivý thriller, který umí překvapit, funguje ve vážných pasážích a zároveň umí ve správný čas přijít s vhodným fórem. A humor tentokrát nestojí jen na tom, že Tony Stark někoho stylově pošle do hajzlu. Vedle toho je hodně osvěžující, že do akce se dost často dostane Stark i bez brnění a dostáváme konečně jiné scény, než ty z jedničky, dvojky a Avengers v bleděmodrém.

Shane Black ale potvrdil, že je pořád spíš scenárista než režisér blockbusterů, což je hodně vidět v závěrečné akci a taky na tom, že schopnosti lumpů jsou vlastně docela nudné. Ne že by šlo po stránce bitek, přestřelek a destrukcí o průšvih, ale od očekávaného megahitu, který má startovat filmové léto, bych přeci jen chtěl víc než jen solidní průměr. Naštěstí stále funguje to, co zabíralo už minule. Takže herci jsou super a díky nim a trošku jinému přístupu k příběhu je i třetí Iron Man hodně fajn podívaná. Ale i tak očekávám, že v příštích měsících se najde pár filmů, kvůli kterým si léto roku 2013 budeme pamatovat spíš.

Jak to vidí KarelR

A tak jsem na tom z chlapců asi nejlíp. Zase... Nicméně, ani Iron Man 3 si neprorazil cestu k mutantím, pavoučím nebo netopýřím špičkám žánru a ladně zapadá mezi marveláckou produkci posledních let. To znamená, že na vás nikdy nedýchne plná osudovost, dramaticky je to jen "velmi dobré" a po akční stránce nejde o nic, co by mělo okamžitě putovat do síně slávy. Jenže! Na druhé straně jde o neskutečně zábavnou "thrillerovou" jízdu, která místo jednotvárné blockbusterovosti plně sází na precizní timing Downeyho hláškování a Blackův podvratný přístup k žánru. To, co v trailerech vypadá jako tradiční popcornovka, je totiž ve skutečnosti Smrtonosnou zbraní v comicsovém balení, která nabízí jeden Blackův trademark za druhým (Tony běhá mezi vánočními stromky, finále je jak z osmdesátkového buddy movie za strašně moc peněz...). Místy se přitom nebojí ani totálního odklonu k "superhrdinovi z humpoláckého železářství", hlavně se ale nikdy nebere moc vážně a spíš dává okázale najevo, že humor tu vždycky bude důležitější než oslnivý akční moment.

 

Black prostě s radostí rozcupuje půlku věcí, jež by v Iron Manovi 3 kdekdo využil s vážnou tváří, a místo naleštěné přehlídky doláčů servíruje krapet osobitější komedii, v níž jsou Tonyho fištrón a vynalézavost daleko důležitější než hrubá síla plechového oděvu. Jistě, pořád tu je pochybná záporácká skvadra a občas se objeví lehce děravá dějová zákruta. Pokud se ale chcete dvě hodiny výborně bavit a nevadí vám, že Marvel ani tentokrát nepůjde po Oscarech, těžko vás třetí Iron Man naštve. Mohlo to s nějakou režijní superstar být lepší? Asi jo. Mohla ale některá z nich vrátit na plátno sympatické caparty a low-level záporáky, kteří praktikují přístup "za ty prachy mi to nestojí"? Kdepak, Shane Black je jenom jeden!

P. S.: Trailery neprozradily skoro nic, za což velký palec nahoru!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (49)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace