Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Vykuchaný Amazing Spider-Man


ikona
KarelR
amazing spider-mantéma
Viděli jsme nakonec něco jiného, než jsme měli? 

Zábavná oddychovka Avengers, osudové drama Temný rytíř povstal... a romantická jednohubka Amazing Spider-Man. Letošní comicsové léto ovládlo zkušené duo Whedon-Nolan a chudák Marc Webb zůstal tím třetím vzadu. Ne že bychom to nečekali od začátku. Pavoučí reboot ale ve finále nevykazoval jen tradiční neduhy comicsových filmů. Mimo ně přišel i s podivnou příběhovou skladbou, ve které mizely postavy nebo i celé dějové linie a neplnily se ani ty nejzákladnější sliby z trailerů. Jak je to možné? Jednoduše. Pár měsíců před premiérou se stříhalo jako o život.

ČLÁNEK OBSAHUJE OBŘÍ SPOILERY!

Amazing Spider-Man od začátku sliboval hlavně dvě věci. Tou první byl upravený origin Petera Parkera, ze kterého se neměl stát superhrdina pouhým pavoučím kousnutím. V Peterově proměně měl hrát velkou roli především jeho otec, vědec z Oscorpu, jenž svého synka krapet geneticky upravil. Zákulisní drby nikdy neupřešňovaly jak. Pointa ale měla být v tom, že byl Peter připravený stát se prvním člověkem, jehož DNA by se úspěšně zkřížila s DNA jiného živočisného druhu. Konkrétně s pavouky, což jasně symbolizuje jak vystavený exemplář na konci úvodní scény filmu (v rozházené kanceláři Parkera seniora), tak blízká tabule s informacemi (a obrázky pavouků), které nesmí padnout do nesprávných rukou.

Právě tohle mělo být oním "dosud nevyprávěným příběhem", jímž se trailery snažily vehementně naznačit, že po deseti letech nejdete na stejný film. Tahle změna pak hrála do karet druhému rebootovému trumfu - většímu napojení příběhu na Peterovy rodiče, jejichž tragická nehoda je tu (narozdíl od Raimiho trilogie) stále živou skutečností a zdrojem dramatického pnutí. Proč a kam Parkerovi utíkali? Kdo přesně po nich šel? A jsou vůbec doopravdy mrtví?

Film nám sice předkládá zprávu o letecké nehodě. Zkušenost ale velí, že to těžko můžeme brát jako definitivní důkaz něčího skonu (nebo alespoň jeho okolností), a že se v následujích minutách filmu můžeme těšit na pár šťavnatých odhalení. Byl to původní plán? Velmi pravděpodobně. Jenže pak přišly testovací projekce, které prý nedopadly nejrůžověji. A v Sony začali panikařit.

Amazing Spider-Man tak na poslední chvíli prodělal několik zásadních změn, které ho proměnily v očividně prostříhaný start potvrzené trilogie. Tatam je potvrzení mnoha náznaků, že Peter prodělal nějaké genetické úpravy ještě před pavoučím kousnutím. Tatam je odhalení, co se stalo s jeho rodiči a kdo za to může. Chcete důkaz? Není nic jednoduššího, než povytahovat několik záběrů a větiček z trailerů, z nichž se dá poskládat důležitá vysvětlovací scéna.

Určitě si pamatujete na doktora Rathu, který v první půlce filmu tlačil doktora Connorse do testů nového séra na lidech. A nepřímo tak zapříčinil jeho přeměnu v Lizarda. Tenhle pán je pocuchán přerostlou ještěrkou ve scéně na mostě... aby pak bez vysvětlení zmizel. Že by mu nedošlo, kdo ho chtěl zabít? Ale došlo. A poté, co vypátral tajné Connorsovo sídlo v kanálech, se nebezpečného bývalého zaměstnance logicky pokusil odstranit.

Connors se v tu dobu dekoval z bitky ve škole a po návratu "domů" si s Rathou museli pokecat o tom, jak se věci mají. A pochopitelně došlo i na to, že tu podobná neposlušnost už jednou byla - to když Richard Parker odmítl vydat onu zásadní rovnici a zajistil tak sobě i svojí ženě razantní zkrácení leteckého výletu, odložení neznámo kam nebo nějaký podobně vypečený osud.

Rathův zabijácký plán ale přerušuje Spider-Man, kterého Connors vyzývá na souboj trailerovým: "Jestli chceš znát pravdu, Petere, pojď si pro ni." V nastalé (potransformační) potyčce pak Ratha utrpí smrtelnou ránu. A zatímco Spidey naslouchá jeho posledním slovům (taktéž provařené: "Myslíš, že to, co se ti stalo, byla nehoda, Petere? Máš vůbec ponětí, čím doopravdy jsi?"), Lizard má čas utéct a pustit se do drobného přetváření Manhattanu.

Proč tohle všechno z filmu zmizelo? Protože přišlo zmíněné pozdní rozhodnutí, většinu narážek na pozměnění Peterovy DNA a komplot kolem jeho rodičů vystříhat. A udělat z toho, na co hlasitě lákala jednička, obsah dvojky a trojky. Jak totiž naznačuje potitulková scéna s tajemnou postavou (obsazení Michaela Masseho, klobouk i kontext přímo křičí Norman Osbourne, ale mohlo by jít i o Mysteria nebo Electra), teprve tam začne ono "pořádné pátrání". A podobně se mimochodem šetří i Peterovo dopadení vraha strýčka Bena, což je další linie, která ve filmu vyšumí do ztracena.

Připočtěte si k tomu nevyužitou proměnu policistů v ještěry, rozstříhané akční záběry z prvního pohledu a pár dalších vyňatých drobnůstek (Connors měl mít ženu, u Stacyových na večeři se mluvilo o Peterově otci...) a je nad slunce jasné, že druhá polovina Amazing Spider-Mana dostala ve střižně slušně zabrat. Možná proto taky film působí jako skvěle rozjeté drama o utrápeném chlapci, jenž pátrá po minulosti svých rodičů... aby se víceméně omylem stal superhrdinou a musel zápolit se svým zmutovaným mentorem.

Neříkám, že kvůli tomu máte film přehodnotit - pořád jde o výborné romantické drama, na jehož pozadí se odehrává ucházející blockbuster. Je ale trochu smutné, že se Amazing Spider-Man musel vzdát tolika avizovaných věcí ve prospěch dalších dílů. Bude kampaň na dvojku znovu lákat na to, že se dozvíme víc o Peterově "přerodu" a rodičích? Zcela jistě. Tady je ale na místě otázka, jestli ti zklamanější diváci dají Spideymu ještě jednu šanci. Po dalších dvou hodinách by se totiž mohli snadno dozvědět, že všechno podstatné odhalí až velkolepý závěr nové pavoučí trilogie!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (7)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace