Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Prometheus


ikona
Mr. Hlad
alienprometheusprvní dojmyridley scott
KarelR a Mr. Hlad si vyrazili na projekci novinky Ridleyho Scotta Prometheus. Jak se jim líbila?  

Prometheus je jeden z nejočekávanějších filmů letošního léta a fandové seriózních sci-fi příběhů se na něj těší víc jak na Vánoce. Dva členové redakce už ho viděli, na opravdovou recenzi si však budete muset počkat až do příštího týdne. Teď se s vámi podělíme alespoň o první dojmy. I když víme, že si tak trošku zahráváme s vlastním zdravím. Dráždit nadšené fandy řečmi o tom, že tentokrát to moc nevyšlo, totiž může mít fatální následky.

Jak to vidí KarelR
No… tak ne. Ať už jste od Promethea čekali sci-fi revoluci, nebo jen perfektní žánrovku, připravte se na bolestivé zklamání. Mistr Scott totiž dokázal vyčarovat jen velkolepý start nadějného sci-fi filmu, který však postupně dojíždí na hrozně moc věcí. Popíraná prequelovitost je takřka všudypřítomná a často zavání až recyklací. Všechny lidské postavy jsou nezajímavé, s výjimkou hlavní hrdinky, která je přímo iritující. Příběhu se sice podaří najet do pár utajených vedlejších uliček. Ve finále vás ale dopraví na dávno profláknutá místa, a v ústech vám tak zůstane jen pachuť dialogově nepřesvědčivého blábolu, který vypadá daleko lépe, než by si zasloužil. Ano, pořád je tu bezchybný Fassbender, několik milých hororových scén a ona první polovina filmu, jíž nechybí napětí a šikovně šponuje divácká očekávání. O to bolestivěji to pak ale končí, rok 2012 tedy fasuje další pompézní zbytečnost.

Jak to vidí Mr. Hlad
Každé léto musí přijít alespoň jedno zklamání a i když je teprve začátek června, vypadá to, že to letošní už máme za sebou. Ridley Scott se totiž s návratem do vetřelčího světa vůbec nemusel namáhat. Nepočítáme-li nepřekvapivě solidní technickou stránku věci, zklamává Prometheus po všech stránkách. Když se pokouší hrát si na novou Vesmírnou odyseu, naráží na zoufale neobratně a nudně pojaté debaty o bohu, smyslu lidství, víře a smrti, které připomínají strašlivou Misi na Mars. A jakmile se film začne tvářit jako thriller, nepřichází s ničím, co by člověku mohlo byť jen na okamžik pocuchat nervy. Děj nedává moc smysl, hrdinové se chovají jako idioti a spousta věcí tu zůstává absolutně nedořečena, případně je servírována takovým způsobem, ze kterého mi bylo za tvůrce až trochu trapně. Hlavní hrdinka je zajímavá jako zprávy na regionální televizi a některé zvraty byly cool naposledy v roce 1980. Neviděl jsem od Ridleyho Scotta všechny filmy, velkou většinu ale ano. A teď, pár hodin po projekci, si nedokážu vybavit žádný, který by byl otravnější a zbytečnější než Prometheus.

Všem fandům se omlouváme.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace