Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Kdo z marveláků je nejsilnější?


ikona
imf
avengersmarveltéma
Znáte ty hospodské debaty nad tím, jestli dá Sly přes hubu Arniemu? V comicsech se to řeší furt! 

Zatímco poměřování osmdesátkových svalovců nám bylo dopřáno až v jejich důchodovém věku prostřednictvím Expendables, comicsoví hrdinové doslova žijí ze vzájemných duelů. Ať už si jdou po krku superhrdinové se superzáporáky, nebo v záchvatu vzteku dvě oblíbené postavy (např. Hulk se stihnul poprat snad s každým), je to vždycky událost, která upoutá fanoušky. A protože některé postavy mají na krku čtyřicet let praxe, události musí být s přibývajícími roky epičtější a zásadnější.

Filmoví Avengers jsou tak jen slabým odvarem toho, co se děje v tištěných předlohách. Pokud potřebujete samostudium v rodném jazyce, mohu jen doporučit vynikající (popravdě jeden z nejlepších booků, co u nás kdy vyšly) českou edici Tajných válek, kde se to parádně mele. Právě kvůli podobným machofestům se diskuze na internetu zahřívají do běla a fanoušci i oficiální Marvel šéfové chrlí žebříčky nejsilnějších superhrdinů. Nic ale není dané, protože nějaký ten gadget nebo alter ego z jiné dimenze může zamíchat kartami. Jindy se kostýmu ujme někdo jiný, silnější, nebo třeba postava umře a resuscituje se v silnějším balení. Musíte mít zkrátka oči na šťopkách, aby vám něco neuniklo.

Protože vyjmenovávat tisíce hrdinů a jemné nuance mezi nimi, by bylo na pravidelný seriál o desítkách dílů, lišácky se tomu vyhneme a budeme si povídat o dimenzi, která se v marveláckém číslování jmenuje Země-199999. Je to velmi blízká příbuzná comicsové Země-616. Obě mají společnou "naší" realitu. Země, politické systémy, automobily, fast foody atd. To vše plus mínus odráží svět, ve kterém žijeme my, konzumenti marveláckých comicsů. Samozřejmě s tou výjimkou, že v New Yorku nestojí Stark Tower a po městě nepobíhá Hulk. Země-616 je místo, kde se odehrává drtivá většina marveláckých comicsů. Země-199999 je místo, kde se odehrávají marvelácké filmy (ty od Marvelu, nikoliv od Sony (Spider-Mani) nebo Foxů (Fantastická čtyřka, X-Men, Wolverine)). Snad v tom nezačínáte mít bordel.

K rozdělení muselo dojít už proto, že šestsetšestnáctka je brána za oficiální marvelácký kánon, proti němuž se filmové verze často značně prohřeší. Děje se tak i ve filmových Avengers (Čitóri jsou např. o dost slabším protivníkem než v comicsech, kde postupují o poznání chytřeji - i díky schopnosti měnit podobu a vydávat se za lidi či dokonce za superhrdiny, jsou to ostatně vzdálení příbuzní slavnějších Skrullů).

I když nebudeme v tomto článku příliš spoilerovat, bylo by určitě vhodné, abyste před jeho plným vychutnáním měli Avengers nakoukané, protože se budeme k nim i ostatním marvelovkám (včetně např. Fantastické čtyřky a X-Menů) hodně odkazovat. A platí to i o chlápkovi v potitulkové sekvenci, kvůli jehož existenci vlastně tohle všechno sepisuji. Proč by z něj měli mít Avengers neklidné spaní?

Odhalením Thanose Marvel vkročil nejen na pole vesmírné politiky (po mírném oťukávání v Thorovi), ale především bude muset chtě nechtě zavést koncept abstraktních entit. Thanos sám o sobě ještě je z masa a kostí, silnější než kdokoliv z Avengerů i bez jakýchkoliv bazmeků jako Cosmic Cube (Tesseract) nebo Infinity Gauntlet, což je věc, o jejíž získání šlo v Avengers primárně (prostřednictvím Cosmic Cube… Infinity Gauntlet jako takový je v Odinově trezoru na Asgardu a ještě s ním bude legrace, jak si ukážeme později),. Jeeho motivace k získání magických věciček už je ale hodně jinde - chce totiž získat sympatie samotné Smrtky.

Koupí jí bonboniéru? To asi ne… Thanos hodlá vyhladit půlku všeho života ve vesmíru, aby své milé trochu ulehčil práci. To víte, když za vás někdo vyluxuje, máte pak čas na zábavu. Platí to i u superhrdinů a nejmocnějších sil vesmíru. Alespoň podle Marvelu.

Thanos ovšem není nejsilnější dosud představenou postavou marveláckých vesmírů. Odin by si s ním zcela jistě poradil, pak tu máme zcela nevyužitého Galactuse ve druhé Fantastické čtyřce, který kdyby sežral pár planet, tak by svou silou mnohonásobně převýšil jakoukoliv populární postavu (právě v Tajných válkách s ním mají potíže úplně všichni - najedený Galactus je k neporažení a musejí se na něj povolat vyšší síly). A pak je tu samozřejmě síla Phoenix, která ve třetích X-Menech proměnila Jean Grey k nepoznání. Její moc však v kontextu mutantů nebyla zcela měřitelná.

Samotná síla Phoenix je ještě daleko nad zmíněnou Smrtkou a vlastně i většinou ostatních marveláckých supermanů. Nad její výkonnostní třídou už bdí jen Living Tribunal, což je takový dozor nad všemi marveláckými dimenzemi - policajt, co srovná do latě kohokoliv. I ten ale musí poslouchat šéfa nejšéfovatějšího. Mnozí tvrdí, že One-Above-All je ztělesněním marveláckého guru Stana Lee. Prostě ztělesněním autora. A ten přece může zničit jakéhokoliv superhrdinu jedním tahem.

Ale vraťme se k filmovému vesmíru. V Avengers jsou výkonnostní třídy patrné na první pohled a Joss Whedon se jich poctivě drží. Všem je jasné, že Black Widow a Hawkeye tahají za nejkratší konec provazu. Jsou to prostě dobře trénovaní mladí lidé s extrémně vyvinutými smysly (Hawkeyeho parádní zrak, Natašina schopnost přetvářky a drcení nepřátelských ohryzků mezi stehny), ale jedna dobře mířená Hulkova tlapa a byli by mrtví. Black Widow je tak bez okolků nejstatečnější postavou snímku, protože většina situací, ve kterých se nachází, pro ní mohla skončit rychlou smrtí. Včetně jedné rány, kterou schytala od rozzuřeného Bannera. Asi to byla Hulkova slabší chvilka.

Technicky jsou tihle dva na stejné úrovni jako Punisher, Elektra nebo třeba Blade (ten ovšem slabě přesahuje lidské limity díky tomu, že je to poloviční upír). Všechny tyhle srovnávačky berte s rezervou, protože jak bylo řečeno, marvelácký i DC vesmír se stále mění a vzájemné srovnávání mezi Marvelem a DC je většinou jen odhadem.

Pak tu máme naspídovaného Kapitána Ameriku, který uzvedne přes tunu, zvládne krátkodobě běhat i rychlostí kolem sto kilometrů za hodinu a může dřít na krev až devadesát minut v kuse. Z místa skočí až šest metrů do výšky a s rozběhem dá klidně padesát metrů do dálky. Jeho organismus je čtyřikrát rychlejší než u běžného člověka, takže se rychleji hojí a díky vylepšenému spalování Kapitán nikdy nepřibere ani kilo. A taky se neopije.

Bez štítu by ale Kapitán Amerika se silnějšími kolegy s Avengers pravděpodobně rychle prohrál. A dost možná i se Spider-Manem (je silnější a má pavoučí reflex) nebo Wolverinem (díky adamantiu odolnější, silnější a hlavně nezničitelnější). Iron Man je sice jen brněním na velmi křehkém Starkovi, ale odolnost a útočný potenciál obleků vystřelí železného muže daleko nad zmíněné superhrdiny. Iron Man s dostatkem energie ve štítech může s trochou štěstí odolávat i Thorovi nebo Hulkovi (jak jste mohli vidět ve filmu), byť jen po omezenou dobu a v případě, že se vyhne většině jejich úderů.

Thor je o něco silnější než jeho nevlastní bratr Loki (už proto, že je to čistokrevný Asgarďan), ale jeho souboj s Hulkem na palubě Helicarrieru byl víc než vyrovnaný. A pokud by bůh hromu neměl šanci Hulka usmažit bleskem nebo odfouknout nějakým tím tornádem, pravděpodobně by pod jeho zelenými tlapami nakonec kapituloval, jako se to několikrát stalo v comicsu. Hulkova síla je totiž neomezená. Čím víc se naštve, tím je silnější. Proto z něj mají Avengers respekt. Kdyby se na ně naštval, dřív nebo později je rozpráší po všech čertech. Je to jen otázka času.

Thorovo kladivo by ale neuzvednul ani v nejnaštvanějším stavu. Ve filmu se o to pokouší, v comicsu mu to dokonce i jednou vyšlo, ale to bylo vlivem několika podmínek (Thor byl v bezprostřední blízkosti, bylo to v nulové gravitaci a navíc šlo o Red Hulka). Jedinou výjimkou je animák Ultimate Avengers, kde klasický Hulk zvedne kladivo a dokonce ho metne po Thorovi, ale film stojí mimo oficiální kánon. Kladivo je začarované Odinem. Je sice možné, že neuvěřitelně silný tvor by dokázal trumfnout zaklínadlo, ovšem Odin je silou tak daleko nad Hulkem, že je to velmi nepravděpodobné. Jen když byl Odin ve svém zimním spánku, bylo Hulkovi dovoleno plundrovat celý Asgard (Hulk vs. Thor). Zelené mostrum bylo tehdy pod kontrolou Lokiho, který si samozřejmě chtěl vyřídit účty s Thorem i celým královstvím.

Důkazem toho, že by Hulk Thora mohl odrovnat i bez kladiva, je třeba animák Planet Hulk, kde zelený titán doslova umlátí Beta Ray Billa - mimozemšťana, který kdysi dávno Thorovo kladivo uzvednul (protože toho byl hoden, podobně si s ním poradil i Kapitán Amerika) a Odina to dojalo natolik, že Billovi vyrobil jeho vlastní kladivo.

Ze známých filmových postav by se síle obou titánů mohl vyrovnat snad jedině Silver Surfer, jehož Galactus coby svého otroka vybavil nezměrnou silou. Filmová verze je trochu slabší, ale i tak by pravděpodobně dal zabrat kromě Fantastické čtyřky i Avengerům. Zvlášť, když se držel šosu samotného Galactuse.

Filmová verze Surfera vděčila za většinu své síly prknu, do nějž byla zakleta síla mocného Galactuse. Podobně Thor vděčí za svou sílu svému otci Odinovi, jenž zaklel moc Asgardu do bájného Mjolniru. Existují ale i mnohem silnější artefakty. A vedle Infinity Gauntletu vypadá i Cosmic Cube jako neškodné chrastítko.

Gauntlet je zlatou rukavicí, která ožije až po zasazení šesti infinity drahokamů. Ty se dají používat i samostatně. Časový drahokam umožňuje manipulovat časem (zahrnuje i cestování časem), vesmírný zvládá teleportaci nebo existenci majitele hned v několika dimenzích zároveň. Drahokam duší zvládá manipulovat živými bytostmi a ničit ty umělé, drahokam realit umožní změnit cokoliv dle přání svého pána, drahokam mysli vás vybaví telepatii a telekinetikou a konečně drahokam síly zdvojnásobí fyzickou sílu kohokoliv, což v některých případech může vést k nadlimitním hodnotám všehomíra. Navíc tento drahokam funguje v kombinaci s ostatními a posiluje jejich účinky. S drahokamem se hned dostáváte do jiné ligy. Proto se z Lokiho stal v Avengers velký hráč, když mu Thanos půjčil to modré blýskátko do jeho hromokopí. Drahokam mu umožnil ovlivňovat mysli ostatních a v případě potřeby je dostat na svou stranu. 

Samotný Gauntlet se všemi drahokamy pak vybaví nositele silou, která podléhá jen dvěma nejmocnějším bytostem v celém Marvel vesmíru - Living Tribunal a One-Above-All. Může vymazat kohokoliv z existence, ničit vesmíry lusknutím prstu, oživovat mrtvé, ovlivňovat budoucnost a dělat z opravdových bohů loutky pro vlastní pobavení. Jediným pozemšťanem, který kdy Gauntlet použil, byl Tony Stark. Naštěstí měl při tom rozum, takže neproměnil všechny lidi na zemi v prsaté sexbomby a nezařídil, aby se voda proměnila v šampaňské. Ale klidně by mohl a nevyužil by při tom ani promile možností, které Gauntlet nabízí.

Méně silných, ale přesto hodně nebezpečných hraček jsou v marveláckém vesmíru tucty, což případným hospodským rvačkám zaručuje jistou dávku nepředvídatelnosti. I papírově slabý protivník totiž může díky podobnému taháku zlikvidovat extrémně silnou postavu, stejně jako může třídní trasořitka boxerem knokautovat kulturistu.

A podobná "vítězství" jsou samozřejmě dalším námětem k nekonečným debatám. Tak vzhůru do nich. Kdo je nejsilnější podle vás?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (72)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace