Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok 2011 v kostce - 2. část


ikona
Mr. Hlad
mz nejrok v kostcetéma
Nejvydařenější soundtracky, nejerektivnější scény, nejlepší herečky, největší WTF, nejstylovější plakáty, nejpovedenější hlášky, nejvíc cool scény a naše tajné filmové sny 

V druhé části našeho rekapitulačního pojednání dojedeme to, co jsme minule probrat nestihli. Je toho hodně, takže hurá do třídění vzpomínek!

ROK V KOSTCE - 1. ČÁST (od herce až po bizarnost roku)

NEJLEPŠÍ SOUNDTRACK - Drive

Kavinsky - Nightcall. Jednoznačně nejsdílenější hudební video loňského filmového roku (nepočítáme-li Justina Biebera, Katy Perry a jiný otravný hmyz) dokumentuje, čím soundtrack k Drive bodoval. Dokonalá atmosféra noci, do které se strefují jak písně, tak i úsporná hudba Cliffa Martineze, obalila příběh mlčenlivého řidiče do hypnotické zvukové bubliny. I proto tahle strohá story tolik vtahovala, právě proto se zařezala i do srdcí fanoušků popcornové zábavy. Dokonalá práce s audiem ve filmu povýšila soundtrack mnohem výš, než kde by byl sám o sobě během odděleného poslechu.

Osobní tip Civala: Králova řeč - Soundtracky prakticky nehobluju, ale k ujištění, že Alexandre Desplat patří spolu s Michaelem Giacchinem stále k nejzajímavějším malířům filmové hudby současnosti mi stačily i poslechy v kině. Podklad pro oscarovou Královu řeč na mě zapůsobil snad ještě víc než vynikající Strom života téhož autora.

Osobní tip imfa: Světová invaze - Neuvěřitelná vykrádačka od Briana Tylera, kde jedna ukázka připomíná Skálu, druhá Sunshine, třetí Batmana... ale má to neuvěřitelný náboj a jakmile se zaposloucháte do nekonečné stěny synťáku, začne vám práce hezky odsýpat. Ani zdaleka ne nejlepší nebo nejúžasnější, ale vedle loňského Trona a Drive mi to hrálo s přehledem nejčastěji.

Osobní tip KarlaR: Tři mušketýři – Ano, křičíte správně. Haslingerovi Mušketýři jsou zoufale neoriginální vykrádačka Pirátů z Karibiku a Sherlocka Holmese. Jenže je to vykrádačka svižná, energická a nabitá kupou skladeb, které se skvěle poslouchají. A to je daleko víc, než nabízí veškeré „vznosnější“ soundtracky minulého roku. Nostalgický song When We Were Young je pak už jen třešničkou na dortu.

Osobní tip Mr. Hlada: Nákaza - Nejsem ten typ milovníka filmové hudby, který by doma poslouchal soundtracky samostatně. To se mi stane málokdy. Jestliže hudba funguje ve filmu, tak mi to stačí. A minimalistické mrazivé hudební motivy Cliffa Martineze v Nákaze fungovaly sakra dobře.

Osobní tip stčka: X-Men: First Class - Možná to není nejlepší soundtrack, já většinou ty nejlepší zapomínám, ale rozhodně mě v klíčových momentech dostal do kolen - a to sem seděl na židli. Což se u člověka, který hudbě rozumí jako koza petrželi, asi počítá nejvíc, ne?

Osobní tip dura: Patrick Doyle a jeho Zrození Planety opic – Báječně funguje ve filmu, moc dobře se poslouchá samostatně. Podezírám hudbu z toho, že se na působivosti většiny scén (včetně „Nooo!“) podílí z dobrých padesáti procent. Navíc Doyle letos zkomponoval i nejlepší superhrdinský soundtrack (Thor), takže je jasnou volbou.

NEJEREKTIVNĚJŠÍ SCÉNA - Paula Patton na plese v M:I:4

Dobrý den, vnady ven. V době, kdy politická a genderová korektnost semlela až do stavu vykastrovanosti i většinu hollywoodských bijáků (a kdy nás Michael Bay tentokrát neoblažil novými scénami s Megan Fox a nenašel podobně přitažlivou následnici), museli jsme na dráždění hormonů složitě čekat. A dočkali se trochu překvapivě v celkem usedlé sérii Mission: Impossible. Paula Patton nám to ale vynahradila - je to kus baby, žádná anorektička s nalepenými silikony, ale pořádná ženská s adekvátními tvary v horních i dolních patrech svého sympatického těla. Navíc ho umí prodat. Zvlášť v plesové róbě, kdy její svody úspěšně zvedly... teplotu v kinosále. Z týmu okolo Ethana Hunta by ji rozhodně mužská část publika nevyháněla ani během příprav pátého dílu série.

  

Osobní tip Civala: Půlnoc v Paříži a procházka s Marion Cotillard - I romantika může být vzrušující. zasněná Marion Cotillard je v noční Paříži a lehkých letních šatičkách prostě k pomilování - tak moc až v člověku vzbuzuje pudy, jež tematizuje spíš David Cronenberg než Jane Austenová.

Osobní tip imfa: Obávám se, že letos nic nevymyslím. Skutečně hezké a milé holky byly ledatak v animácích nebo PG romantikách, všude jinde jel sex přes ostřejší praktiky nebo stejná pohlaví. Holky v posteli byly holt letos buď od rány nebo neprvoplánově erektivní. A pak tu byla celá řada těch, co místo do peřin koukaly do knížek. Divný rok, ve kterém se mi líbil zadek Natalie Portman v traileru na Prince a pruďase, ale ve filmu už mě to neoslovilo. Možná proto, že jsem věděl, že není její. 

Osobní tip KarlaR: Ryan Reynolds osahává Olivii Wilde – Podprůměrnou (a brutálně nechutnou) komedii V cizí kůži moc lidí nevidělo. Byla to velice rozumná volba, která vás ve výsledku připravila akorát o svlékající se Olivii, její polonahá scéna je jasným highlightem filmu. I když se opět aplikovaly ty prokleté digitální bradavky…

Osobní tip Mr. Hlada: Gal Gadot jde na výzvědy v Rychle a zběsile 5 - Tahle scéna má dohromady vlastně jen pár vteřin, ale po bikinovém výstupu Miss Izrael 2004 se Gal Gadot velmi rychle dostala na první místa žebříčků nejzajímavějších hereček loňského roku.

Osobní tip stčka: První číslo v Láska a jiné závislosti - Sice je to smutný film, to jsem ale v okamžiku, kdy Gyllenhaal poprvé zaskóroval s Anne Hathaway, netušil. A věřte, že když se tahle křehká dívka z Deníku princezny rozjela, hormony se mnou cloumaly jak s puberťákem na placu pornofilmu.

Osobní tip dura: Jennifer Aniston v podvazcích - Mám daleko k tomu, abych Anistonku považoval za ideál krásy. Ale v Šéfech se rozjela a přestože už spadá do kategorie „cougar“, toho chlapa, co jí celý film vzdoroval, považuji za idiota. Vykastrovaného.

NEJLEPŠÍ HEREČKA - Natalie Portman

Natalie Portman měla dobrý rok. Nejdřív se jí podařilo vyhrát Oscara, a to způsobem „start - cíl“ (nebo si pamatujete nějakou její vážnější konkurentku?). Povedlo se jí nasáčkovat se do comicsové adaptace Thor, takže si zvedla star-power, aniž by se musela moc snažit. Spoluprodukovala komerčně úspěšnou komedii Hlavně nezávazně, na níž si nahrabala dost peněz, a v Princ a pruďas naznačila, že pokud bude nějaký producent shánět herečku, která vypadá cool, když kope dvakrát tak velké chlapy do hlavy a zároveň zvládá mluvit jako dlaždič, stačí zavolat. Takhle se má člověk starat o svou kariéru!

  

Osobní tip Civala: Kristen Wiig - Tahle paní prostě je geniálně vtipná komička. Mimika, gesta... a v Ženy sobě i skvěle napsané hlášky. Hvězda Saturday Night Live konečně dostala pořádnou roli a v dialozích i fyzických srandičkách je zábavnější než Seth Rogen s Russellem Brandem dohromady.

Osobní tip imfa: Cameron Diaz - Ani zdaleka ne tak sešlá, jak by chtěli tvrdit někteří mí kolegové (pro odstrašující příklady doporučuji nakoukat Vřískot 4) a po velmi povedeném Zatím spolu, zatím živí stihla loni přihrávat v Zeleném sršňovi a odtáhnout Zkaženou úču, obojí filmy s otvírákem za třicet (Úča navíc vydělala desetinásobek rozpočtu). Ukažte mi další "skoročtyřicítky" v Hollywoodu, co umí takhle backhandovat.

Osobní tip KarlaR: Jessica Chastain – Velká hvězda nadcházejících let měla skvělý rok. U nás byla k vidění ve Stromu životu a v Dluhu, v zahraničí pak přidala ještě pár dalších skvělých filmů (Černobílý svět, Take Shelter…). Skvělé výkony, kam se člověk podívá, a moc bych se divil, kdyby do pár let nezačala sbírat Oscary.

Osobní tip Mr. Hlada: Jennifer Aniston - Nikdy nepatřila mezi mé oblíbenkyně, ale vlastně mi ani nevadila. Teprve loni dokázala zaujmout a to rovnou dvakrát. Nejdřív byla neodolatelně sympatická v komedii Zkus mě rozesmát a pak celkem razantním způsobem popřela v Šéfech na zabitích názor, že po čtyřicítce nemůže být žena sexy. Může. A sakra hodně.

Osobní tip stčka: Mila Kunis - Protože ji chci.

Osobní tip dura: Jennifer Lawrence - Není ani závratně hezká, ani neomráčí špičkovým herectvím. Ale v X-Menech byla jako Magneta svádějící Mystique okouzlující (přestože jí přiskočila na pomoc Rebecca) a v Do morku kosti ukázala, že se neztratí ani v náročnějším dramatu. Loňský rok byl pro ni přelomový, snad to v Hunger Games nezazdí.

NEJVÍC WTF SCÉNA - Tajemství Olivie Wild v Kovbojích a vetřelcích

V redakci jsme toho názoru, že Olivia Wilde je ten typ herečky, jakým je třeba Megan Fox. Tři roky nás bude na plátně bavit a pak ji nahradí jiná kráska. Rozhodně by ale nikomu nevadilo, kdyby svou životnost prodlužovala tím, že by ze sebe odhazovala zbytečné kusy oblečení. Ovšem to, co předvedla v Kovbojích a vetřelcích, bylo trošku moc. V okamžiku, kdy ji hrdinové oplakávají a ona se místo toho, aby se vší slušností shořela na pohřební hranici, zvedne, nahá předstoupí před Jamese Bonda, Indianu Jonese a partu mimózně se tvářících indiánů a začne kafrat něco o tom, že přišla z vesmíru zabránit zlým mimozemšťanům v ovládnutí Země, šly veškeré estetické kvality scény stranou. V tenhle okamžik zlomili nad filmem hůl i ti největší fandové Iron Mana.

 

Osobní tip Civala: Kalba s gorilou v Ošetřovateli - Ráno po hospodě s opicí. Ano! Normálka... Ale s opicí už do hospody? Navíc s obrovskou, živou, chlupatou a jaksepatří žíznivou gorilou? S gorilou co balí holky a fotí se pro Facebook? Tak to je luxusní wtf.

Osobní tip imfa: Rockův pot v Rychle a zběsile 5 - Neustále lubrikované čelo Dwaynea Johnsona mne rozrušovalo. Ale tak nějak příjemně. Nevím, jak to popsat, vím čeho chtěli dosáhnout, ale pohled na potem zbroceného Rocka, který musel mít někde na zátylku hadičku s tekutinou, je prostě tak trochu WTF. Postavě to ale rozhodně přidalo další vrstvu. Doslova.

Osobní tip KarlaR: Green Lantern mluví se Strážci - … a ti nemluví s ním. Na Green Lanternovi bylo wtf skoro všechno, ale Halovy rozpravy s tajuplnými pidižvíky, kteří víc než co jiného připomínali šmouly v salónu krásy, neměly konkurenci. Ticho ještě nikdy nebylo takhle mimózní.

Osobní tip Mr. Hlada: Jiřina Bohdalová se seznamuje s trpaslíkem v Saxáně JB = Jiřina Bohdalová netušící, že existuje pohádkový svět T = trpaslík. JB = Jé, dobrý den, pane trpaslíku. T = Dobrý den, vy jste asi vypadla z vlaku, že jo? JB = Jó, vypadla. T = No jó, to se tady stává v týhle zatáčce. A kouám, že máte zlomenou nohu, co? JB = No jó, strašně to bolí. T = Tak víte co? Já vám na to dám čepici. Ty naše čepice jsou totiž kouzelný a když s nima obvážeme nějaký zranění, tak se hned vyléčí. JB = Jé, to jste hodnej. Už to nebolí. T = Tak pojďte, já tady mám náhodou drezínu, já vás vodvezu k nám do pohádkový země. JB = Tak jó, děkuju. Zabít toho scenáristu.

Osobní tip stčka: Soulož v Bez dechu - Lautner a Lilly na to skočej a ona v půlce prohlásí: "Měla bych jít pro jídlo". Co dodat. Scenáristická imbecilita ve své nejsilnější chvilce.

Osobní tip dura: Údajně „brutální“ porod v Twilight sáze: Rozbřesku 1. - V knize je to prý záležitost na několik stran a články tvrdily, že muži na premiéře filmu u scény porodu omdlévali. Zajímavé. Já tam viděl Pattinsona, jak se skloní mimo záběr a pak se zase vztyčí a v rukou drží krví upatlaného upíro-člověčího křížence. Celé to trvá asi tak pět sekund a mdlo mi teda nebylo.

NEJLEPŠÍ PLAKÁT - Muži, kteří nenávidí ženy

Dva silné charaktery a jejich temná story. Plakáty na Fincherovu novinku jsou jednoduché. Vyjma stylového a esteticky nesmírně čistého řešení ale bodují svou výrazovou mnohostí. Z pouhých póz bystrý divák vyčte drsný svět, ve kterém tahle dvojka bojuje o život. Všimne si Lisbethina avantgardního zevnějšku i zvláštní jemnosti v obličeji. Jak ochranitelské, tak i ryze sexuální machy okolo Daniela Craiga. Všechny tři plakáty jsou si přitom hodně podobné, a přesto je každý svým svébytným způsobem jedinečný - v temnotě, éterické kráse i zvláštní jemnosti. A cool tagline máme jako bonus.

  

Osobní tip Civala: Teaser plakát na Stud - I v pouhopouhém pomačkaném prostěradle se odráží cosi hříšného, upoceného, bolestivého, znepokojivého... stačí holt zvolit správnou barvu a ideálním způsobem ožmoulat a přeležet.

Osobní tip imfa: Černá labuť - Tolik verzí, kolik chutí. Existovala skoro až artovka, kterou si pořizovali domů lidé, co o film vůbec neměli zájem, i verze s rozpolceným obličejem Natalie Portman. Trochu předvídatelný marketing, ale mimořádně úspěšný a vzhledem k tématu filmu i nehollywoodsky výstižný.

Osobní tip KarlaR: Temný rytíř povstal - Nejdřív rozpadající se Gotham, poté zlomená netopýří maska. Propagace třetího Batmana jela už před trailerem na plné obrátky a oba plakátové přírůstky zvedaly natěšení jako máloco.

Osobní tip Mr. Hlada: Muži v naději - OK, riskuju, že touhle volbou budu v očích některých čtenářů a čtenářek považován za primitiva. Na druhou stranu věřím, že většina čtenářů (čtenářek v tomhle případě asi ne) mou volbu chápe. A z čistě profesionálního úhlu pohledu - tohle je opravdu parádní práce a až díky plakátu mě ten film začal alespoň trošku zajímat.

Osobní tip stčka: Sucker Punch - Asi v tom budou mít prsty ty spousty dívek, plakáty k Sucker Punch mi ale v hlavě utkvěly nejvíce - a líbily se mi i přes to, jak rozpačitě se v nich photoshopovalo.

Osobní tip dura: Ironclad - Je cool, protože spojení James Purefoy a meč (v tomto případě obrovský obouručák) je cool. Navíc jasně vypovídá o tom, co diváky v této středověké rubačce čeká.

NEJOBLÍBENĚJŠÍ HLÁŠKA - „Magic, motherfucker!“

S vulgarismy se ve filmech musí opatrně. Když jich je moc, začnou být nudné. Objeví-li se na nevhodném místě, mohou být trapné. Pokud se použijí v nevhodném žánru a v nevhodných souvislostech, může to být třeba i na žalobu. Na druhou stranu takové dobře umístěné "fuck, shit" nebo v našem případě "motherfucker" dokáže z vypjatého a dramatického momentu udělat ve zlomku vteřiny scénu, u níž se člověk div neválí po zemi. Ať už si o Princi a pruďasovi myslíte cokoliv, tenhle moment je bezpochyby boží.

  

Osobní tip Civala: That's why they call it blow job. It's a job. - Seth Rogen v 50/50 výstižně mluví o orálním sexu a důvodech, proč se u téhle činnosti omluvenky neakceptují.

Osobní tip imfa: "There´s a head in the fridge. A Bloody head!" "Where else was I supposed to put it?" Televizní Sherlock je koncertem rychle sázených hlášek, u kterých jde stejně tak o obsah jako o dikci (ostatně jako u všech britských seriálů). Slovní výměny Sherlocka a Watsona možná v civilu nepoužijete tak často, ale stoprocentně zahřejí u srdce a zůstanou v hlavě.

Osobní tip KarlaR: “You forgot the first rule of remakes, Jill. Don't fuck with the original!“ - Restartům sérií většinou vládne mladá herecká generace, zatímco ta stará jen zdálky kouká, jak jí mizí výdělečný kšeft. Wes Craven si ale řekl, že takhle to s čtvrtým Vřískotem nebude, a rozhodl se dát stejně prostoru jak důvěrné známým postavám, tak nováčkům. Výsledek? Nejdrsnější remakeová hláška za hodně dlouhou dobu.

Osobní tip Mr. Hlada: "I didn`t forget everything. I remember how to kill you, asshole" - Neznámý nebyla žádná pecka, ale jako akční druhá liga film obstál bez problémů. Každopádně když dojde na finále, ve kterém se z amnézie vyléčený Liam Neeson strašlivě nase*e a jde urvat palici hlavnímu padouchovi, je tahle hláška přesně to, co chcete slyšet.

Osobní tip stčka:  Chudnofsky v Green Hornetovi: "Ha! I'm ungassable!" – Nevybavím si, jak si s touhle hláškou poradili překladatelé. Každopádně je to jedna z těch, které jsem během roku používal velmi často sám na sebe.

Osobní tip dura: "If you want to fuck her, you'll have to fuck me first" - Hrdinové Prince a pruďase prostě hlásili jako o život a kromě už legendární výše uvedené repliky se Thadeousovi (Danny McBride) povedl tenhle pokus o zvrácení snahy zlého čaroděje oplodnit spanilou Zooey.

NEJVÍC COOLERVOUCÍ SCÉNA - Magneto pobíjí nácky

Vyloženě supercool scén a momentů kulervoucích letos bylo pomálu. Roboti se nám okoukali, Potter vsadil spíš na osudovost, Opice nemůžeme cpát všude a marvelovské comicsárny to s akcí taky nepřehánějí. Proto u nás vítězí naoko komorní, svým výsledným vyzněním však masakrální zúčtování Magneta s nácky v Argentině. Jedna ateliérová kulisa, jeden gradující hudební motiv a jeden zabijácký pohled... a luxusní pokoukání je na světě.

  

Osobní tip Civala: Finále Rychle a zběsile 5 - Adrenalinová jízda s macatým trezorem vytáhla mezi režijní elitu Justina Lina, protože tolik kinetiky, energie, čiré destrukce a preciznosti v kombinování digitálních a praktických triků se nevidí moc často. Špička žánru.

Osobní tip imfa: Vlak v Super 8 - U spousty filmů jsem na kulervoucnost marně čekal. Prostě nikdy nedosáhly na svoje maximum. U Super 8 ale JJ Abrams chytře připravil minimálně dva výrony senzorické bonanzy. Ten první v momentě kdy vybuchne vlak, a komorní film o dětských filmařích se promění v trikovou přehlídku, a druhý když v ulicích poskakují šiky vojáků a útočí na "to". V obou případech snímek mění žánr i měřítko tak prudce, že vás to zarazí do sedačky. A to já rád.

Osobní tip KarlaR: Konec záporáka v X-Menech – Kdo viděl, ví. Kdo ne, měl by to rychle dohnat. Nejkreativnější využití drobných, jaké kdy filmové plátno poznalo?

Osobní tip Mr. Hlada: Akční koláž v Captain America: První Avenger - Comicsovka Captain America: První Avenger mě hodně bavila a Joe Johnston tu ukázal, že retro akce mu jde od ruky. Marvel samozřejmě neměl bezednou kapsu, takže se režisér nemohl urvat ze řetězu tak, jak by se mu líbilo, minutový sestřih akčních scén, v nichž vybuchují třicetimetrové tanky, obří továrny na zbraně a nacisté dostávají největší nakládačku od dob Poslední křížové výpravy, byl však bez debat boží.

Osobní tip stčka: Dálnice v Transformers 3 - Protože jsem radostí ječel jak malá holka bez koulí. Takže coolervoucnost na maximu.

Osobní tip dura: Babydoll versus obří robotičtí samurajové za zvuků Björk: Army of Me - Sucker Punch se všeobecně počítá za jedno z největších zklamání roku. Jenže jsme tu my, kterým se líbil. Musím říct, že to na mně fungovalo i v neakčních pasážích, no a ty bombastické Snyderovy videoklipy jsou prostě boží. Zejména hned první akcička, které rytmus dodává asi vůbec nejlepší song od Björk.

SCÉNA, KTEROU BYCHOM CHTĚLI ZAŽÍT - Green Lantern a jeho prsten

Comicsovka Green Lantern nikoho z redakce zrovna neuchvátila. Fakt je ale ten, že prsten... ten prsten, se kterým si člověk mohl plnit všechna přání, bychom určitě nějak využili a na nějakou tu hodinku se zabavili. Jo a rozhodně bychom nebyli takoví blbci, abychom s jeho pomocí vyráběli autodráhy.

 

Osobní tip Civala: Vlakové neštěstí v Super 8 - Už když jsme zařazovali havárii z Abramsova filmu mezi nejzajímavější železniční destrukce, vyznal se imf, že tohle je snem každého amatérského filmaře. Nejsem filmařem, ale kdo by rád nepřežil takhle monumentální kolizi bez jediného zranění, ať hodí vyhýbkou.

Osobní tip imfa: Kávové orgasmy Britta Reida v Zeleném sršni - Nesnáším kafe, ale viscerální způsob, kterým si Seth Rogen užíval svoje minišálky mi připomněl chvíli, kdy jsem poprvé ochutnal zmrzlinu Haagen Dazs.

Osobní tip KarlaR: Britt Reid a Kato vyrážejí do ulic v Zeleném sršní – Protože jsem, co se týče bojových umění, netalentovaná lama, určitě bych ocenil superschopného asijského sidekicka, se kterým bych se mohl vydat potírat zločin. On by lámal ruce, já bych do toho hláškoval. A poslouchali bysme Gangsta’s Paradise!

Osobní tip Mr. Hlada: Cestování časem v Půlnoci v Paříži – Asi by se mi hodně líbilo, kdybych si našel takovou nějakou malou uličku, kde by mě každý večer vyzvedlo auto, převezlo do dvacátých let a já mohl popíjet a kecat s lidmi jako F. Scott Fitzgerald, Pablo Picasso, Ernest Hemingway nebo Salvador Dalí. A ještě by mi u toho nadbíhala Marion Cotillard.

Osobní tip stčka - Celý Všemocný - Protože chci být ještě inteligentnější, krásnější a vysportovanější, než jsem teď. Proč asi.

Osobní tip dura: Aby mě takhle sváděla Jennifer Aniston jako v Šéfech na zabití - Budu se opakovat, ale... který chlap by nechtěl, aby to na něj nějaká ženská takhle rozbalila?

Tak snad budeme i letos mít z čeho vybírat.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace