Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Twilight dál boduje, rodinným peckám se nedaří


ikona
Cival
tržby
Jak se vede ozkoušeným i nastupujícím oscarovým favoritům?  

Kinaři musí na upíry, vlkodlaky a prvorodičky skládat oslavné básně. Pořád totiž největší měrou tlačí nahoru kasovní výsledky a tahají zbytek pole z absolutní bídy.

Situace, kdy po Díkuvzdání strmě padají tržby, rozhodně není nijak výjimečná. Hollywoodští účetní ale doufali, že tři povedené rodinné fláky, Hugo, Muppeti a Velká vánoční jízda, se přeci jen vzepnou k odporu a zamezí výraznému krácení svých zisků. Nepovedlo se – a tržby padaly hodně hluboko.

První pozici žebříčku díky tomu mohla opětovně obhájit první část Rozbřesku, čtvrtého dílu vzývané i hanobené ságy Twilight. Americké tržby už „lížou“ čtvrtmiliardu a celosvětově tenhle megahit hlásí šest set milionů. Tradičně veleúspěšné tažení jde přesně podle plánu.

V Americe se naopak rychle zadrhli Muppeti. Vynalézavý a hravý film nejen pro děti vidělo hodně zájemců už o prvním prodlouženém víkendu, a i proto šly tržby strmě dolů. Pádu na 11 milionů za víkend nezabránily ani nadšené recenze a spokojení diváci. Proto Muppeti musí zaplašit sen o stomilionových tržbách.

O fous líp se dařilo Hugovi. 3D biják Martina Scorseseho cpou kritici mezi top filmy končícího roku a NBR jej dokonce vyhlásilo za nejlepší snímek roku. I díky tomu, a také kvůli expanzi do dalších šesti stovek kin, tržby klesly jen o třetinu. Jenže ani to není žádné terno, protože v konkrétních číslech to stále znamená jen 7,6 milionu za víkend. Pořád málo. Film za 170 milionů dolarů si nemůže dovolit mít po dvanácti dnech v distribuci na kontě chabých 25 mega, navíc při razantně klesajícím průměru výnosů na jedno kino. Scorsese může v nastalé situaci smutnit, protože komerční tápání mu dost výrazně hatí šance na další oscarovou radost – a že si na ní mohl díky Hugovi dělat zcela reálně zálusk.

O solidních 39% spadly i tržby Velké vánoční jízdy. Tenhle animák u diváků boduje, bohužel jen málo z nich míří s peněženkou do kina. S průběžnými 25 miliony to taky vypadá na chudé Vánoce.

Razantnější propad zisků pak vidíme na pětce a šestce, kde se marně pokouší zachránit dvě velká podzimní zklamání: Animovaný sequel Happy Feet 2 a bláznivá Sandlerova komedie Jack a Jill.

Za nimi už se dere nahoru jeden z nejchválenějších snímků roku, totiž Havaj aka The Descendants Alexandra Paynea. Dramedie s George Clooneym se sice pořád nepromítala víc jak v pěti stovkách kin, přesto má na kontě už 18 milionů. Pět z toho přiteklo o uplynulém víkendu.

Do žebříčku se ještě vešla Válka Bohů, Mistrovský plán a Kocour v botách. Perličkou je, že všechny tři tituly americkými tržbami opticky dorovnaly své rozpočty.

Za pozornost ještě stojí slušně se rozjíždějící novinka My Week with Marylin na dvanáctém místě a chválené drama Stud, které z deseti kin vytěžilo 366 tisíc dolarů.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden jde do kin romantická ansámblovka Šťastný Nový rok a bláznivá komedie The Sitter, v níž bude Jonah Hill krutě hlídat malé děti. Z náročnějších titulů se do několika málo kin dostane špiónská pecka Jeden musí z kola ven aka Tinker, Tailor, Soldier, Spy a novinka Jasona Reitmana Znovu a jinak.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (15)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace