Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Konec legendy: Rozloučení se Stargate


ikona
KarelR
stargate
Jaký byl poslední díl Hvězdné brány? 

Tak to máme za sebou. Jeden celovečerák, tři hrané seriály, dva televizní filmy, jeden animovaný seriál, on-line hra a tuna fan-fiction. Všechno ale musí jednou skončit, a jak nedávno potvrdil výkonný producent SGček Brad Wright, čas téhle značky se kvůli nespokojenosti se sledovaností nachýlil. Žádné další filmy ani seriály nás v dohledné době nečekají, jelikož MGM hodlá investovat do jiných věcí a licence se vzdát nehodlá. Smutné… ale vraťme se na chvíli na začátek.

Správně vyvážený mix sci-fi, dobrodružství a humoru udělal z SG-1 velký hit.Hvězdná brána se poprvé objevila v roce 1994 ve filmu Rollanda Emmericha. Fenomén Stargate ale vlastně naplno odstartoval až o tři roky později. To se objevil navazující seriál Stargate SG-1, ve kterém MacGyver pobíhal po kanadských lesích, likvidoval bohy se svítícíma očima a pravidelně se přiznával, že miluje Star Wars, Star Trek a Simpsonovi. Správně vyvážený mix sci-fi, dobrodružství a humoru udělal postupně z SG-1 velký hit. A po několika předáních štafety pak celý vesmír plukovníka O’Neilla (dvě L!) doputoval až ke Stargate Universe.

Právě tenhle seriál si v pondělí odbyl svoji derniéru, když se odvysílal poslední díl druhé série. Obrovská fanouškovská komunita se naposledy ponořila do světa, v němž je okamžitý přesun mezi planetami na denním pořádku, a že to bylo zatraceně povedené rozloučení. Koncept SGU, který spočíval ve větším důrazu na postavy, propracovanějším příběhu a přidání dramatičnosti na úkor konstantního vtipkování, fungoval celou dobu na jedničku. Seriál si totiž po úvodním přirovnávání k Battlestar Galactice rychle našel vlastní řeč, a závěrečná epizoda potom potvrdila i to, že měl od začátku jasnou myšlenku.

Aniž bych moc spoileroval (klidně ale následující tři odstavce přeskočte!), musím se u závěru SGU na chvíli zastavit. Bylo sice jasně vidět, že tak rychlý konec seriálu tvůrci nečekali a měli připravený materiál na několik dalších sezón. Krom uspěchanosti pár finálních manévrů, které by klidně utáhly desítky dílů, ale Destiny doletěla do cíle s velkou grácií. Jakkoliv se seriálová finále většinou snaží nafouknout měřítko a přinést nějaké epické dobrodružství, SGU potvrdilo, že na atrakce kašle. A šlo na věc úplně opačně. Nějaká ta akce samozřejmě nechyběla, prim ale hrál návrat k Eliovi, jenž byl od začátku hlavní postavou seriálu.

Tah s géniem v červeném tričku byl vlastně dost očividným pokusem zreplikovat prototyp diváka seriálu – geeka, jehož hlavní životní náplní je proflákat se školou a dohrát co nejvíc videoher – a zasadit ho doprostřed neuvěřitelných událostí. Eli tedy musel na začátku SGU sebrat všechnu kuráž, co v sobě měl, zvednout se z pohodlného křesla a začít opravdu žít svůj život. Právě to se mu po dvě sezóny dařilo, čímž postupně získával sebevědomí a z utrápeného klučiny se stával zodpovědným mužem.

Eli se musel na začátku SGU zvednout z pohodlného křesla a začít opravdu žít svůj život.Svoji dospělost definitivně přijal právě v posledním díle (točí se kolem ní jeho dialogy s matkou, Rushem a Youngem) a SGU se tudíž sympaticky uzavřelo jako výzva všem svým fanouškům. Život u počítače je sice fajn, ale když vyrazíte tam ven a pokusíte se něco dokázat, nakonec toho nebudete litovat. Nikdo vám nezaručí, že to s vámi nedopadne zle. Ale přestože asi nebudete objevovat nové galaxie, ty prožitky za to rozhodně budou stát. Schválně se v posledních vteřinách dobře zadívejte Eliovi do očí. Všechno to tam je…

Ale dost hrabání se v dojmech ze skrytých vzkazů. V pondělí zkrátka skončila jedna éra a mě teď zajímá, jaký vztah jste ke Stargate měli vy. Nikdy jste se do ní nepoložili? Poctivě jste sledovali všechny díly a nedáte na ni dopustit? Nebo jste vybíraví a odkoukali jste jenom něco? Klidně rozsáhleji se vypovídejte v diskuzi, ale pamatujte. Kdo nebude dostatečně diplomatický, toho fandové upálí plamenem Celestis. Imf by mohl vyprávět

P.S. Nářezovější vzpomínkové video asi neexistuje.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (61)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace