Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Batman a Superman animovaně v roce 2010


ikona
KarelR
batmandcdc comicsmarvelsupermantéma
Jaké DC animáky letos vyšly a jak se povedly? 

Souboj Marvelu a DC Comics, dvou comicsových gigantů, se nevede jen na poli comicsů, animovaných seriálů a celovečerních filmů. Trochu ve stínu stojí ještě videofilmy, kde se pět let probíhající přímý souboj začíná přiklánět na stranu DC. Zatímco totiž Marvel sype hrané celovečeráky jak na běžícím páse (blíží se hned tři - Thor, Kapitán Amerika, The Avengers), na kresleném poli se moc nečiní.

Za poslední dva roky z Marvel Animation vypadly jen dva koukatelné filmy s Hulkem, které zdaleka nemůžou konkurovat nabídce Warner Bros. Animation. Ta jich ve spolupráci s DC vyprodukovala hned šest, přičemž loňské originy Wonder Woman a Green Lanterna vůbec nebyly k zahození. Letošek se ale nesl spíše v duchu letmých zklamání, protože se v pestré nabídce tří klasických a čtyř kratších comicsáren skrývala jen jedna nadmíru povedená. Pojďme se tedy propracovat k tomu, která to byla.

DC Showcase Original Shorts Collection

V souboru čtyřech kraťasů se DC snaží představit divákům svoje méně známé hrdiny, kteří zatím nedostali kreslený celovečerák. Captain Marvel, The Specte a Green Arrow tak můžou být pro někoho úplně novými tvářemi. Jen o Jonahu Hexovi jste nejspíš slyšeli kvůli letošnímu celovečeráku s Joshem Brolinem. Ne, nedopadl dobře...

DC Showcase: Green Arrow

Hláškující lučištnické alter-ego Olivera Queena často řádí v seriálovém Smallville a jeho krátké představení snad nemohlo být tradičnější. Green Arrow si to na jednom letišti rozdá s Merlynem a hrabětem Vertigem, kteří by rádi zamordovali mladičkou dcerku vládce fiktivní Vlatavy. Celý kraťas je samozřejmě akcí nabitou střeleckou přehlídkou, jíž díky stopáži neklesá tempo a nabízí i jedno milé cameo na konci. Pořád je tu sice podivný pocit Arrowovi příběhové omezenosti (lučištník musí bojovat s lučištníkem), ale na téhle ploše to vem čert. Příjemná záležitost. (6/10)

DC Showcase: Jonah Hex

Absolventi letošního popcornového propadáku, zpozorněte. Pistolník s pošramocenou tváří si žehlí pověst na lovu padoucha Red Doga, který se ztratil v zapadlém westernovém městečku. V tamním salónu se totiž dějí o dost zákeřnější věci, než byste čekali, a bude třeba ho krapet pročistit. Jak Hex na velkém plátně mával šílenými nápady, tady se drží při zemi. Potřebný chraplák mu dodal Thomas Jane, kterého by hodně lidí rádo vidělo v kompletním kostýmu, a ponurá atmosféra divokého západu by se dala krájet. Hexův kraťas je především o svištících kulkách, létajících sekerách a vnadných ženštinách, nechybí mu ale ani hodně drsný konec. Též stojí za zhlédnutí. (7/10)

DC Showcase: The Spectre

Asi nejzajímavější z trojice DC Showcase, The Spectre, překvapuje už od začátku. Jeho hrdina totiž operuje v Hollywoodu sedmdesátých let, kde někdo odpálil bazén zámožného producenta. Když si v něm zrovna dával ranní rozcvičku. Přesvícená atmosféra velkých košil a ještě větších bouráků je bezchybná, a celý kraťas se nese ve vychytaném mixu noiru a hororu. The Spectre samotný je sice docela úlet (vznášející se duch v zelené kápi), v krví nešetřícím balení a s drsným voice-overem je ale těch 13 minut v jeho společnosti nadmíru výživných. Delšího filmu se tenhle hrdina těžko dočká, seznámit se s ním touhle cestou je tak asi nejideálnější způsob. (7/10)

Superman/Shazam!: The Return of Black Adam

Tři supersilní borci si 22 minut dávají po tlamě. O moc víc Superman/Shazam! nenabízí. Snaží se sice tvářit jako příběh sirotka, který k superschopnostem přišel. Jenže kousnutí pavoukem se těžko překonává. Hlavně když tady hraje prim kouzelná formulka "Shazam!", po níž mladému Billymu teprve naroste pořádný six-pack a všichni mu říkají Captain Marvel. Tenhle superhrdina je vlastně jen klasickou ukázkou celkem nadbytečné verze Supermana - jak se ale ukáže, bez něj Clark Kent nezvládá poslat naštvaného Black Adama zpátky do nekonečných vesmírných končin. Celá tahle přehlídka zdemolovaných domů bohužel působí až příliš ploše a neživotně (ale možná mám na tak střídmou stopáž příliš vysoké nároky). Každopádně jde o nejméně zajímavou DC představovačku letošního roku, která funguje maximálně jako zákusek k dva roky staré řežbě Superman: Doomsday. (5/10)

Celovečeráky:

Justice League: Crisis on Two Earths (trailer)

A máme tu druhý videofilm s týmem největších borců ze stáje DC. Crisis on Two Earths ale kupodivu není pokračováním The New Frontier z roku 2007. Jde o odložený předěl animovaných seriálů Justice League a Justice League Unlimited, který se přepsal na sólovku pro domácí kina. Pár odkazů přesto zbylo, stejně jako je jasně znát inspirace comicsy z šedesátých let, ve kterých Lex Luthor z alternativního vesmíru přišel žádat o pomoc naši Justice League. V jeho světě totiž byly jejich protějšky záporáky, kteří dávali na frak hrdinskému seskupení Luthora, The Jestera (Joker) a dalších pro nás nepochopitelných ochránců pořádku.

V Crisis on Two Earth jde o tzv. Zemi Jedna, kterou chce "Batman" ze zlé Justice League odpálit, a ukončit tak existenci všech ostatních. Což je výchozí bod pro nějaké to cestování mezi dimenzemi a hlavně spoutu bitek mezi superhrdiny a jejích alternativními verzemi. Už díky šikovné zápletce funguje Crisis on Two Earths lépe než The New Frontier (tam se bojovalo proti létajícímu ostrovu, co uměl vypouštět dinosaury!), ve finále ale trochu zklamává ve většině "mimoakčních" aspektů. Souboje nemají potíže zřejmě proto, že si je pohlídala velebená režisérka Lauren Montgomery (Superman: Doomsday), příběh filmu se ale neroztáhne do požadované šíře a scénář nenabízí ani propracovanější vztahy mezi postavami. A to je škoda, protože s alternativními vesmíry už se mnohokrát blblo o řád lépe. (6/10)

Superman/Batman: Apokalypsa (trailer)

Když se loni Batman a Superman setkali jako veřejní nepřátelé, bylo to docela zklamání. Od jejich druhého filmového tandemu se tedy očekávalo výrazné zlepšení, protože už odvážný název Apokalypsa naznačoval, že mají tvůrci nemalé ambice. Režisérka Lauren Montgomery však letos podruhé nedosáhla kvalit svých předchozích děl (mimo S:D mezi ně patří i Green Lantern: První let nebo Wonder Woman). Apokalypsa se rozhodla přinést do hry novou důležitou postavu - Supermanovu sestřenku Karu, která vrazí klín nedůvěry mezi něj a Batmana. Není totiž zrovna vzornou mladou slečnou, která by chtěla využívat svoje kryptonské supersíly k tomu, aby ochraňovala druhé.

Přes utajování jejího přistání na Zemi se Kara dostane do hledáčku mocného Darkseida, jenž potřebuje šikovnou bojovnici, která by dovedla jeho ničivou armádu k ovládnutí celého vesmíru. Načež je za tímto účelem unesena a Superman, Batman a Wonder Woman se musejí vydat na její záchranu do nebezpečného Darkseidova světa. Ano, celé to zní jako děsná pecka, a první polovina filmu je víceméně podařená. Clarkovu seznamování s Karou nechybí pár lepších fórů, super-rozkol také funguje a objeví se i tajemný ostrov Amazonek, kde dojde na vynikající bitvu mezi jeho odvážnými obyvatelkami a šmejdem z jiné dimenze. Jenže ani Batman mávající obří sekerou nezachrání následující přesun do temných končin, kde se filmu tolik nedaří, a dojem kazí pak i zbytečně přepálený závěr, který vyloženě přichází deset minut po dvanácté. Pár pozitiv tu tedy je, ale jako celek bych se Apokalypsu zdráhal přiřadit k tomu vyloženě lepšímu, co můžete v DC sérii objevit. (6/10)

Batman vs. Red Hood (trailer)

Ano, to nejlepší přichází až na konec. Batmanovi se v současnosti daří nad velkém plátně jako nikdy, jelikož ho Christopher Nolan trochu odprostil od comicsových kořenů a zasazuje ho spíš do kriminálních thrillerů. Nic proti tomu. Pokud ale toužíte po filmu, pro který jsou kreslené sešity všechno, Batman vs. Red Hood je tu přesně pro vás. Špička mezi současnými videoanimáky se odpichuje od příchodu nového ochránce pořádku do Gothamu, který si říká Red Hood. Není ale zdaleka tak mírumilovný jako Batman, a se svojí přesnou muškou se nebojí oddělat každého, kdo je podle něj přítěží pro společnost. Je však jen otázkou času, než tímhle způsobem přeběhne na druhou stranu, pročež ho Batman s Nightwingem musí rychle zastavit.

Batman vs. Red Hood má na animák neobvykle promyšlený scénář, který je plný nečekaných zvratů, krutých flashbacků a skrývá i nečekanou dávku emocí. Také se do něj vešla spousta Batmanových nepřátel v čele s neskutečně nahláškovaným Jokerem, a samozřejmě velká dávka akčních scén. Ty jsou tu prvotřídním zbožím, fór je ale v tom, že nestojí v cestě příběhu, který vždy zůstává na prvním místě. Film tak není jen tupou přehlídkou mlácení, která vyšumí do ztracena, nýbrž velkou netopýří story se zajímavým přesahem, která by žádnému comicsovému fandovi neměla uniknout. Jestli si z tohohle článku máte něco odnést, tak nutkání věnovat téhle kreslené výhře 75 minut života. (8+/10)

To je celá letošní nadílka, příští rok by ale mohl být podstatně lepší. Chystají se totiž tři projekty, od kterých se neočekává málo. Na konci února se na poličky prodejen domácích nošičů dostane All Star Superman (trailer), adaptace oceňované comicsové série Granta Morrisona. V červenci bude následovat Green Lantern: Emerald Nights, kde se ve stylu Batman: Gotham Knight podíváme na sérii příběhů s důležitými členy Green Lantern Corps. A v září se potom znovu dostane ke slovu sám ochránce Gothamu, kterého čeká adaptace klasiky Batman: Year One z pera Franka Millera. Určitě tedy bude na co koukat.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (17)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace