Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Wall Street i Sovy v šedi průměru


ikona
Cival
tržby
Jsou Ben Affleck a David Fincher víc než Oliver Stone se Zackem Snyderem? 

Vypadalo to na extrémně atraktivní víkend, který mohl přinést na scénu hned dva velké hity podzimu. Jenže… ouha! Udeřila relativní nouze a převládlo zklamání.

Málokdo by čekal, že na první místo víkendového žebříčku bude stačit ani ne dvacet mega. Sequel Wall Street: Peníze nikdy nespí vyneslo na první příčku i střídmých 19 milionů. Foxové si určitě slibovali víc, protože první reakce na Stoneův návrat na důvěrně známou půdu byly vesměs pozitivní – a málokteré drama má to štěstí, že se může opřít o známou značku a stále respektované herecké obsazení (oscarového Michaela Douglase teď jen důstojně doplnili Shia LaBeouf, Carey Mulligan a Josh Brolin). Wall Street 2 přesto zabředl do průměru.

Na první pohled se to zdát nemusí. Devatenáct milionů je nejlepším otvírákem Stoneovy kariéry, jenže na celkových tržbách film nasbírá sotva šedesátku – dost pravděpodobně se tak zařadí za Narozen 4. července, JFK, Vítězové a poražení, World Trade Center a samozřejmě i za superúspěšnou Četu. Samotný Wall Street v roce 1987 utržil 43 milionů, jenže tehdy stál lístek do kina víc jak dvakrát méně a nesrovnatelně nižší byl i rozpočet. Jednoduché srovnání: První Wall Street měl rozpočet 15 milionů, druhý podle odhadů alespoň 70. Stoneova novinka by tak měla vydělávat mnohem víc, aby slavila podobný úspěch. A samozřejmě by měla sbírat i lepší než průměrné recenze – těch se za mořem ale příliš mnoho neobjevilo. Nedaří se. A na tenhle sequel se bohužel brzo zapomene.

Stejný osud zjevně čeká i Legendu o sovích strážcích. Rozmáchlá fantasy z mysli Zacka Snydera zklamala rozpačitými ohlasy a nevedlo se jí ani kasovně. Šestnáct melounů je na 3D animák hrozně málo. Jasně, Snyderovy Sovy nejsou úplně tradičním produktem. Připomínají spíš „hranou“ heroic-fantasy, která to v zářijovém distribučním termínu nebude mít nikdy snadné. Jenže jen tady problém nehledejme (loni v září kupříkladu otevřel výstřední animák Zataženo, občas trakaře za třicet milionů). Už z předpovědí a klesajících odhadů bylo zřejmé, že se na Sovy moc lidí netěší.

Snyder během kampaně nedostal diváky na svoji stranu a zjevně minul zároveň dospěláky i rodinky s dětmi. I americká kritika nad filmem lamentuje a nechápe, proč je snímek zároveň pohádkou pro caparty a zároveň krvavou řežbou pro starší diváky. Schizofrenní výsledek pak nemůže bodovat ani u jedné části publika. Snyderova Legenda o sovích strážcích kvůli tomu finančně naprosto selhává. Odhadované stomilionové náklady se budou horko těžko vracet, protože za mořem film sotva utrží šedesát milionů a kdovíjaké zisky nelze očekávat ani ve zbytku světa. Nevypadá to zkrátka dobře. Ironií je, že Snyder už klopýtl s Watchmeny a teď má na kontě jasný průser, a přitom internetoví fanboyové ho vesměs žerou. Je jich ale zjevně málo…

Parádně se naopak jeví snímek Město od režiséra, herce, scenáristy a jednoho z velkých oscarových favoritů Bena Afflecka. V Americe má 94% pozitivních recenzí, parádní reakce diváků a stejně tak i slušnou kasovní vytrvalost. Čerstvě přisypaných 16 milionů při třetinových propadech předpovídá, že se Město bude hodně natěsno tlačit k magické stomilionové hranici.

Na čtvrté pozici potvrzuje slušnou oblibu komedie Easy A. Teenagerská záležitost, pořízená za slaboulinkých osm milionů dolarů, byla studiem ScreenGems od prvního okamžiku vydávaná za kvalitní kousek předurčený k úspěchu. Stalo se… a školní veselohra s Emmou Stone už díky průběžným 32 milionům plní peněženky svých tvůrců čistým ziskem.

Naopak ne moc dobře se uvedla nová disneyovská komedie pro „ženy všech generací“ Zase ona. Něco tu smrdělo, když se film prodral jen do 2548 kin. Katastrofální recenze a mdlé osmimilionové tržby ukázaly, že u Disneyho moc dobře věděli, že film s Jamie Lee Curtis, Sigourney Weaver, Odette Yutsman a Kristen Bell skončí pohromou. Jen netušili, že tak velkou. Americké tržby totiž nepřesáhnou ani pětadvacet mega.

V druhé půlce žebříčku setrval ještě nízkorozpočtový thriller Ďábel, průšvihový animák Alfa a Omega 3D nebo úspěšné (skoro)béčko Chmatáci. Zajímavé jsou ale jen zisky čtvrtého Resident Evil, který díky neamerickým trhům nastřádal už 155 milionů, a samozřejmě výnosy Nolanova Počátku, jenž už hlásí 755 milionů celosvětově!

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se v kinech uvede hororová slabota Případ číslo 39, kterou už známe z českých DVD, výrazně vyšší zisky se ale čekají od přímé upíří konkurence Let Me In, jež prý velmi úspěšně remakuje švédský originál Ať vejde ten pravý. Představí se i dostihové drama Secretariat.

Ale hlavní pozornost přitáhne dychtivě očekávaná novinka Davida Finchera The Social Network. Zatím o ní všichni básní a přirovnávají ji k Občanu Kaneovi nebo Kmotrovi. Doteď se objevilo 14 supernadšených recenzí s průměrným hodnocením 9,7 hvězdiček z deseti možných! Že by konec humbuku okolo Počátku? Vydrtí Fincher Nolana s Affleckem? Ať vyhraje kdokoliv... my vyhrajeme jakbysmet…

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace