Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Konec léta patřil outsiderům, Avatar nenápadný


ikona
Cival
avatartržby
Jak moc nová lekce exorcismu sejmula novou verzi Avatara?  

Tak nám skončilo léto. Kvalitou na tom blockbustery nebyly příliš dobře. Osmdesátkové ozvěny vesměs komerčně nezabraly, náběhy na nové série nevyšly. Ještě že zazářil Počátek a Toy Story 3, plus překvapili podceňonvaní Karate Kid a Já, padouch. Jinak by se zahalil Hollywood do černého sukna. Takhle jsou průběžné roční tržby pořád na rekordní úrovni – i když na tom má velký podíl zdražení lístků a samozřejmě i zimní dojezd loňského Avatara.

Modrý megahit se o víkendu vrátil do kin. Kvůli devíti minutám nových záběrů a touze připočíst si ještě pár dolarů na konto. Je otázkou, nakolik se tenhle tah vyplatil. Avatar po všech těch rekordech už nějaké kolosální zisky vykazovat prostě nemůže, protože ho všichni viděli - a kdo si jej zamiloval, ten film nakoukal tam a zpátky už v zimě, anebo teď na domácím kině. Ziskuchtivost Foxů každopádně vedla ke znovunasazení režisérské verze do sedmi stovek 3D kin, z nichž Avatar vydoloval čtyři miliony dolarů. Nestačilo to ani na první desítku žebříčku. Zůstala jen radost ortodoxních fandů, že si můžou ještě jednou biják užít v maximální kvalitě…

Muziku ale tvrdili jiní. Do kin šly dvě regulérní novinky, přitom ani jedna nepůsobí dvakrát atraktivně. Nejlíp se vedlo dalšímu vymítačskému hororu, tentokrát pojmenovanému The Last Exorcism. Tyhle látky v bohabojném zámoří odjakživa zabíraly, nejinak tomu bylo i tentokrát. Ultralevné bubáčině z produkce Eliho Rotha se podařilo otevřít za 21 milionů dolarů. Film přitom nestál ani dva miliony! Urodil se ukázkový kasaštyk a rozhodně jeden z nejúspěšnějších počinů distribuční společnosti Lionsgate! Film je navíc vesměs chválen jako průnik původního Vymítače ďábla a Záhady Blair Witch, takže pár lidem okolo Eliho Rotha, jakožto i samotnému produkujícímu hostelníkovi, zajistí na příštích několik měsíců hodně pracovních nabídek.

Jedenadvacet melounů ale překvapivě utržilo i akčně-thrillerové béčko Chmatáci. Heist-movie o loupeži dvaceti milionů dolarů (docela stylově měl film i stejný rozpočet) se sice nemohl opřít o hlasitou kampaň a zvučná jména opravdu velkých hvězd, přesto se mu podařilo prosadit. Jak je to možné? Důvody se rozhodně nehledají snadno. Svůj podíl na úspěchu má určitě slabší konkurence v kinech, ale zřejmě i trefa do herecké sestavy, která kombinuje oblíbené tvářičky s idoly teenagerů, hvězdy z MTV s ozkoušenými jmény – a navíc zastupuje všechna etnika. Ve filmu se tak vedle sebe objeví třeba sexy Zoe Saldana, Hayden „Anakin“ Christensen, černošký drsňák Iris Elba nebo zpěvák Chris Brown, okolo kterého je pořád dost rušno (hlavně v bulváru) kvůli trestu za to, že seřezal svojí ex Rihannu.

O Chmatácích si na zahraničních serverech moc pozitivního nepřečtete. Skoro všichni diváci se shodnou s kritiky, že jde o slaboduchou a dost lacinou napodobeninu Nelítostného souboje a jiných žánrových kousků. Fast-foodový thriller si na sebe ale vydělá, což je to jediné, co studio momentálně asi zajímá. Americké tržby z kin překročí pětačtyřicet milionů – a to se prostě počítá. 

Na třetí pozici se drží Expendables. Starým chlápkům nedochází pára, a to je moc fajn zpráva. O víkendu jim dokonce přibylo 128 kin, i díky tomu se tržby propadly tentokrát jen o 44% na devět a půl mega. Průběžně to znamená 82 milionů a další důvod ke spokojenosti u Lionsgate Films. Postradatelným se navíc celkem dobře vedlo ve zbytku světa, kde byli v týdnu nejúspěšnějším titulem (přesná čísla v tuhle chvíli ještě nejsou k dispozici).

Čtvrté melodrama Jíst, meditovat, milovat a pátá komedie Benga v záloze momentálně na tržbách dorovnávají své rozpočty. Romance s Julií Roberts stála šedesát milionů, Benga stovku – oba filmy by ale potřebovaly ještě hodně přidat.

O 56% spadly zisky prý otřesné parodie na Stmívání Vampires Suck. Průběžných 27 milionů není kdovíjakým balíkem, ale film stál slabou dvacku, takže se bohužel zaplatí nejpozději na DVD.

Za adorovaným Počátkem na sedmičce se ještě drží druhý díl Nanny McPhee a romantika The Switch.

Na chvost první desítky pak propadl ultrakrvavý horor Piranha 3D. S průběžnými osmnácti miliony film zklamává, studio Dimension se přesto tváří, že zahajuje práce na sequelu. Buď se tu perou prachy, nebo jde o kachnu… anebo nějak přestávám těm číslům rozumět.

Kompletní přehled tržeb zde.

Tradičně slabé výnosy zářijových titulů zkusí letos zlomit ambiciózní drama Američan, v němž hraje George Clooney nájemného vraha. Warneři si hodně slibují od romantiky Dál než se zdálo a slabé grindhouseovské tržby se bude snažit překonat Rodriguezův drsňák Machete.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (20)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace