Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Nej: Hlášky, které nejraději citujeme


ikona
Cival
mz nej
V nové rubrice jsme vybrali třicet citátů, které nejčastěji používáme v terénu... 

Ještě jedno překvápko tu pro vás máme. Zrealizovali jsme totiž novou rubriku. Můžeme v ní ukojit touhu řadit, žebříčkovat, vymýšlet topky a tak podobně. Potřeba je to zcela přirozená, internetem ještě zesilovaná, ale protože ji ukájejí skoro všechny světové weby, dlouho jsme se zdráhali něco takového zavést. Přeci jen žebříčky typu TOP 10 robotů nebo TOP 7 sexy hereček nám vždycky přišly zcela zbytečné (a vycucatelné z prstu v pár minutách), byť čtenářsky vděčné za každých okolností.

My proto zkusíme být trochu sofistikovanější a tasit kategorie buď neotřelé a nečekané, anebo komplexněji zpracované. Snad se nám bude dařit. Napoprvé tu máme hlášky, které nejčastěji citujeme a používáme v našem osobním životě. V běžné konverzaci, ve škole, během pracovních pohovorů i třeba na záchodě. Samozřejmě jejich znění není vždycky přesné, paměť je zrádná, navíc převod z angličtiny do češtiny a několikeré verze titulků i dabingu nadělají v oblíbených bonmotech paseku. Byla by ale škoda, nechat si je pro sebe... (k0C0UR chybí, protože nestíhá během balení :-).

Cival

Vrať se do hrobu - "Prováděl jsem pozorování přímé, zúčastněné" aneb lepší výmluvu k okecání nevěry nenajdete. A i "čouhá z kapsy bagr..." se vždycky hodí.

Sněženky a machři - "Že tu budu dneska za údržbáře, to jsem teda nečekal." Já zas netušil, že hlášky z tohohle filmu nabídnou manuál pro každou situaci. "To jste nikdy neviděli chlapa v pyžamu?"

X-Men 2 - Možná ten film neznám nazpaměť, ale Magnetovo "Nikdy nedůvěřujte krásné ženě, zvlášť když se zajímá o vás" považuju za pravdu z nejuniverzálnějších. Motto. Zvláště devadesátiletí miliardáři, okolo kterých se točí fešné zlatokopky, by na ní měli pamatovat.

Poslední skaut - Když máš srdce zjihlé, když máš potíže, tak dej cihlu k cihle a řekni si: "Usměj se, čůráku."

Pelíšky - Film, ze kterého může citovat několik generací, aniž by hrozil pocit trapnosti. Jako příznivec Brna a Slavie jsem se poslední roky ptal, kde udělali soudruzi z Letné chybu, a dával Pepovi Chovancovi rok, maximálně dva.

Blbý a blbější - Když tuhle šílenost vidíte během puberty s bráchou asi stopadesátkrát, logicky vám v hlavě zůstane víc vět, než by vám bylo milé. Každý dialog pak může začít oslovením "Harry, kamaráde můj..."

Desperado - "... chčije po zemi, chčije po stole, chčije i po barmanovi, jen do tý zkurvený sklenice nenachčije ani kapku..." Když nálada postoupí, vyplatí se vyprávět tuhle historku.

Jay a tichej Bob vrací úder - Nevěřili byste, jak na holky funguje "I am the CLIT COMMANDER!"

Mizerové - Jedna z velkých teen lásek, která v původním dabingu dokáže prodat i hlášky typu "Uprd ses?". Použitelnost vysvětlovat snad nemusím.

Hledám Amy - Nic nezanese do klidných řad známých a kamarádů takový šrumec jako věta "Myslíš to s tím psem?" A tu o Velikonočním králíčkovi a lesbičkách taky znáte, že...

imf

Jak básnící přicházejí o iluze - Pětistovka je pořád pětistovka. "To sice ano, ale ty věci jsou jaksi dražší, maminko." Nejen tahle moudrost od kolegy Šafránka se hodí do života, právě tenhle díl Básníků nabídl to podstatné... Předem jsem pochopil, že ve skriptech bude podtržené úplně všechno a že většina rovnic se dá krátit hemoglobinem. A myš mám samozřejmě v sektoru B4.

Smrtonosná past - Na větu "Sto milionů teroristů a já zrovna musel zabít toho, co má menší nohy než moje ségra" si vzpomenu, kdykoliv na bowlingu vyfasuju boty pro trpaslíky nebo brusle, které mi krájí nárt vejpůl, navzdory správnému údaji o velikosti. John McClane ale hlásí pořád dokolečka, takže v prvním díle najdete spoustu originálních urážek i inspirativních sdělení. "Teď mám strojní pušku" se vám při online deathmatchi určitě bude hodit.

Komando - Mám ještě něco dodávat? "Líbíš se mi, Sully, proto tě zabiju jako posledního", "Zelený barety si dávám k snídani, a zrovna teď mám velkej hlad" nebo klasické "Došla ti pára, Bennette!". Hláškovat se samozřejmě dá i z ostatních Arnieho filmů, ale tenhle o to přímo žadoní. Nezastaví ho ani různé dabingové verze. "Nerušte přítele, spí jako zabitej" bez váhání použijte v letadle. Za ten pocit to stojí.

Rocky IV - Ve školní tělocvičně, na lyžáku, ve třídě po zásahu houbou, zkrátka všude přišla k duhu hláška "Když umřel, tak umřel". Ještě než to Apollo zalomil, stihnul servírovat hlášku "Poslal jsem do penze víc lidí než důchodovej úřad!" a Dragovo "Není to člověk. Je jako kus železa!" se zas hodila při obrábění kovových profilů při hodinách praktické výchovy.

Nejistá sezóna - Ale vlastně celý Cimrman mi, filmy prominou, poskytuje zdaleka největší zásobárnu hlášek, přičemž lidé buď znají a chápou, nebo neznají a přesto se zasmějou. Jaké to jsou hlášky? "My nesmíme ani naznačovat". Ale určitě na to přijdete. A až k tomu dojde, zjistíte, že s tím můžete nesouhlasit, můžete proti tomu protestovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat. A kdybyste mě hledali, tak jsem na malinách.

KarelR

Muži v černém – Na dlouhosáhlé komentování lidského chování jsem už dávno rezignoval. Proč? Může za to Tommy Lee Jones, který mi jednou provždy ukázal, že všechno stačí přejít s jednoduchým povzdechem „Je to rasa tupců.“

Svatba naruby – Moje nechuť k tancování na diskotékách odchází až při několikátém pivu, takže mi do té doby nezbývá, než mít připravenou pořádnou výmluvu. Ne že by to vždycky fungovalo, ale žádnou nepřekoná „Můj vzor je Arnold Schwarzenegger. Arnold netančí, umí sotva chodit!“

Rolničky kam se podíváš – Film, ve kterém Arnold jednu natáhne sobovi, docenil málokdo, ale když už nic jiného, daroval světu nejuniverzálnější heslo. „Santa umí, Batman čumí.“

Addamsova rodina – Slušné vychování je důležitá věc, takže u rodinného stolu nezapomínám užívat kouzelného slůvka, když chci, aby mi někdo něco podal. Od jisté doby jsme ale z klasického „prosím“ přešli na ideologii Addamsových a říkáme „Hned!“ Lepší je u toho nemít hosty.

Kokosy na sněhu – Jamajský bobový tým mě sice ještě nedonutil si každé ráno před zrcadlem opakovat, že „vidím hrdost, vidím sílu“, ale v restauraci se příchozích ptávám „Budeš jíst? Salát?“ Sledování sportu následně musí doprovodit „Tó je dobrej mančaft“ a především ve společnosti zásadně připíjím „na chlápka v oranžovým“. A mohl bych pokračovat…

Mr. Hlad

Tango a Cash – Tenhle film nám krom nádherné osmdesátkové akce dal i pár univerzálních odpovědí na většinu blbých otázek, které na člověka v životě čekají. S mírnou úpravou použitelné prakticky ve všech situacích. „Mám tu pásku, která nás očistí, co máš ty? – Já mám hlad.“

Velké nesnáze v Malé Číně – To samé platí o dalším kousku Kurta Russella, aneb další univerzální odpověď na často pokládanou otázku. „Seš připravenej? Narodil jsem se připravenej.“

Útěk z New Yorku – A u Russella ještě chvilku zůstaneme. Snake Plissken totiž ví jako málokdo na světě, co to znamená dostat se do průseru navzdory všem očekáváním, protože „Čím víc se časy mění, tím víc zůstávají stejný.“

Mladí muži za pultem – „Když už na něco seru, tak pořádně.“ Randal Graves možná nemá k životu a k práci ten nejlepší přístup, rozhodně má ale jasno o svých ambicích. Jako ostatně dost často většina z nás..

Big Lebowski – U Dudea platí, že co věta, to perla. Každopádně „Co tím kurva myslíš?“ dokáže už v zárodku ukončit veškerou snahu o dialog na téma zbytečně vulgární mluvy.

st39.6 

Moje hlášky asi v praktickém životě mockrát nezaslechnete a zřejmě na první pokus ani nerozesmějí, do paměti se mi totiž zaryly spíš nekonečným sjížděním VHSek (v době, kdy jsem ještě ani netušil, co je film za vědu) než jejich vyloženou kultovností.

Já, mé druhé já a Irena - Takže "... až napočítám do deseti. Jedn-dv-tři-čtry-pt-šst-sm-osm-devět-deset" aneb Hankův vteřinu a půl dlouhý odpočet, kdy pošle s Irenou auto z útesu. A nechá v něm Charlieho peněženku.

Maska - Jim Carrey podruhé, tentokrát přichází s univerzální poučkou. Nepolykat granáty! "Špagheeetty byly vostrý", zařve Maska, když něco podobného přece zkusí.

Zoolander - Derek Zoolander a Jeníček právě zjistili, že Matilda měla bulímii. "Wooow, ty umíš číst myšlenky?". Zoolander je hláškama opravdu našlapanej, jen si vybrat a použít.

Muži v černém - Přes půlku města honíte mimozemšťana a on pak hodlá spáchat sebevraždu. "Ty voči spravíme!". Ne, Will Smith opravdu na důvod jeho sebevražedných choutek nepřišel. Možná i proto ufon radši skočil.

Pulp Fiction - Historky z podsvětí - Já vím, obracet se při hledání hlášek na Tarantina je zbabělé, ale my jsme s bráchou na Pulp Ficiton opravdu čuměli pořád dokola! "Ty teď pěkně zmizíš. Když zmizíš, budeš zmizelej, nebo tě zmizim já." Klasika. A funkční!

Každý má to své. Nenechte se pobízet a přidejte k dobru vaše favority, ať víme, čím se v terénu ohánět...

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (150)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace