Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

5x s... vědátory


ikona
Cival
5x s...watchmen
Poznejte pět našich favoritů ze světa zkumavek a bílých plášťů... 

Do českých kin vlétlo animované překvapení sezóny Zataženo, občas trakaře. Jeho hlavním hrdinou je mladý muž posedlý vědou, od malička navlečený v bílém plášti, přilepený k monitoru a přemítající o svých výmyslech. Film zná samozřejmě mnoho podobných myslitelů, my jsme pro vás vybrali pětici našemu srdci nejbližší - a na zajímavé filmy upozorňující...

.

Cival

Vypovídá to něco o nárocích a složitosti žánru, že (potenciálně) nejzajímavější comicsoví záporáci vlastně vycházejí ze skrz na skrz konzervativního uvažování o vědě. Vědátoři tady bádali a bádali, až se dostali za hranici zdravého rozumu a hráblo jim. Kvůli manželce, penězům, osobnímu neúspěchu a z dalších desítek důvodů... každopádně na konci byla zpustošená města a občas dokonce i pokání. Comicsová mytologie je nastavená celkem jasně, takže se z hlavounů jako Mr. Freeze, Norman Osborn a vlastně i Bruce Banner velmi pravidelně stávají monstra. Doktor Otto Octavius alias Doc Ock si na sebe alespoň vymyslel polyfunkční chapadla a stylový kostým, v něm zvládl proti Spider-Manovi obstát v akci i v závodech ve hláškování. A ten nevypočitatelný Molinův úsměv. K nezaplacení! Má-li být tolerován model „věda = cesta do pekel", pak v tomhle podání si ho nechám líbit... (Mimochodem, o důvod navíc, přoč ocenit způsob, jakým si s comicsovými pravidly hraje Shyamalanův Vyvolený - i tady je nemocemi prolezlý, ovšem chytrý a vědění dychtivý člověk za padoucha, zatímco svalnatý a nijak inteligentní dobrák za hrdinu. Neříkejte to ve vaší domácí laboratoři...)

Imf

Filmy nás často zahrnují tolika klišé, že není těžké zacementovat image vědce v mantinelech potrhlého staříka s bílým pláštěm a náručí podezřelých lahviček. I proto je občas vhodné, aby přišel nějaký rebel a převrátil vám filmovou realitu naruby. Seth Brundle (Jeff Goldblum v Mouše) je sympaťák, co staví funkční teleporty v designu, za který by se nemusel stydět ani Dalí. Když zrovna nepřemisťuje opice (občas se mu některá otočí naruby, to je holt riziko povolání), balí zvědavou Geenu Davis a naplno využije podezřelé přeměny v supermana - láme ruce, likviduje pizzy po hektarech a vydrží celou noc... no však vy víte co a koho. Ve finále se sice začne rozpadat nejen jeho morální žebříček, ale naprosto přeskočí naivitu a ňoumovatost charakterově příbuzného Dr. Sureshe z televizních Hrdinů. Prostě je za rockera hned od začátku a umí prodat svoje nápady i sama sebe. Goldblumovi tyhle role sedí, viz vědátoři z Jurského parku nebo Dne nezávislosti. Štiplavý humor, obří mozkovna a obroučky, které mu předem zajistí, že vás porazí v šachové partii. Neodolatelná kombinace.  

KarelR

U všech skotů! Pochopit šíleného vědátora většinou nebývá jednoduché, ale kvůli tomuhle musíte rovnou začít myslet čtyřrozměrně. Emmet Brown z Návratu do budoucnosti, kterému jeho nejbližší přítel Marty neřekne jinak než doktore, se totiž rád vydává na toulky časem. K tomuhle účelu si sice musel od party lybijských teroristů vypůjčit trochu plutonia, ve vytuněném DeLoreanu je ale určitě užitečnější, než kdyby poslalo k čertu středně velké americké město. Jinak je doktor příkladným naplněním škatulky „podivín se srdcem na pravém místě“. Vyžívá se ve zmenšeninách svých vynálezů, chundelaté domácí mazlíčky častuje jmény Einstein nebo Koperník a jako správný vědec nevěří v lásku na první pohled, protože nechápe, jak něco takového může sakra fungovat. Z návratů do minulosti nebo budoucnosti už si také stihnul odnést dost zajímavých poznatků o fungování časoprotorového kontinua, pořád si ale stojí za tím, že kdyby přestal být ve střehu, může zlikvidovat celý vesmír. Tedy při nejhorším, možná to odnese jen naše galaxie. Úleva, ne?

Mr. Hlad

Vynalézt stroj, který by mohl létat rychlostí světla, umí každý, pokusit se z vody vyrábět plutonium také není žádná výzva a stroj času je jen pro sraby. Pořádný vědátor musí mít pořádné ambice. Třeba ovládnout svět, rozpoutat třetí světovou válku nebo prostě zlikvidovat otravného agenta s povolením zabíjet. Ernest Stavro Bloefeld ambice měl. Dokázal si zařídit solidní rezidenci v japonské sopce, odkud kradl sovětské a americké raketoplány, zhypnotizoval deset nejkrásnějších žen civilizovaného světa a s jejich pomocí chtěl vyhladit lidstvo nebo dělal s pomocí supersatelitu globální binec. Tenhle vědátor zkrátka věděl, jak své schopnosti využít a nebýt Jamese Bonda, mohla s ním být ještě mnohem větší sranda.

st39.6

Poznáte ho na první pohled. Má neutrální výraz v obličeji, nenosí slipy (ani nic jiného), všechno kolem něj umírá na rakovinu, z tanku udělá cvrnkací kuličku a když ho naštvete, teleportuje vás na druhý konec světa. A sám si odskočí třeba .... na Mars. Dr. Manhattan patří mezi ty vědce, které pohltil jejich experiment, narozdíl od kolegů ale ne kvůli tomu, že by to přeháněl s kávou a workoholismem, prostě byl v nesprávnou chvíli na nesprávném místě. Stačilo pak přijít na to, jak se znovu "poskládat" a pak už mohl cokoliv. Je to tragická postava a dost možná nejzajímavější z celých Watchmenů. Vždyť mu také patří nejvymazlenější sekvence celého filmu - jeho flashback, tvořící hranici mezi první a druhou polovinou stopáže, považuji za jeden z nejsilnějších filmových okamžiků tohoto roku. A hlavně - kdo by nebral schopnost uspokojovat svou drahou a zároveň koukat třeba na fotbal, aniž by o tom tušila?;)

A kdo jsou vaši favorité?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (20)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace