Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Comics, film a budoucnost


ikona
Mr. Hlad
comicstémawatchmenwolverine
 

Před dvěma lety touhle dobou mířila do kin Třístovka Franka Millera a režiséra Zacka Snydera. Ačkoliv byla ve výsledku jen audiovizuálně našlapanou rubanicí, technicky šlo o malou revoluci. Protože už z trailerů bylo jasné, že tenhle film se zapíše do historie, udělali jsme si tehdy výčet chystaných comicsových filmů. Některé z nich si svou premiéru odbyly, některé na ni teprve čekají a jiné světlo světa nikdy nespatřily. Teď se Zack Snyder vrací a hodlá na úspěch Třístovky navázat filmem Strážci – Watchmen. Jestli se mu to povede nebo ne záleží na divácích, přehled chystaných comicsovek si ale můžete přečíst, ať už jste na Watchmeny natěšení, nebo vám je jejich osud úplně ukradený. A aby to bylo fér, všechny filmy jsou srovnané podle předpokládaného data premiéry.

Název: X-men Origins: Wolverine
Režie: Gavin Hood
Hrají: Hugh Jackman, Liev Schreiber, Ryan Reynolds, Lynn Collins, Danny Huston
Premiéra: USA 1. 5. 2009, CZ 30. 4. 2009

Největší x-menovský drsňák dostal svůj vlastní film a podle trailerů to vypadá, že si ho hodlá pořádně užít. Chlapík s nezničitelnou kostrou, schopností regenerace a půlmetrovými drápy tu bude mít co do činění s bývalými zaměstnavateli, kteří z něho a jemu podobných chtěli udělat komando na špinavou práci. Něco se ale zásadně zvrtlo a po světě teď pobíhá spousta lidí a mutantů, kteří by Wolverina chtěli zahrabat šest stop pod zem. Hugh Jackman se pro roli horkokrevného mutanta narodil, takže o něho strach nemáme. Ostatní herci také vypadají hodně zajímavě, a tak jediný otazník visí nad Gavinem Hoodem, jenž s akčními comicsovkami žádné zkušenosti nemá. Uvidíme za pár týdnů, jestli byl nebo nebyl šťastnou volbou.

Proč se těšit: Mrkněte se na trailery, důvodů tam najdete dost.

Název: Kick-Ass
Režie: Matthew Vaughn
Hrají: Nicolas Cage, Mark Strong, Aaron Johnson, Christopher Mintz-Plasse, Xander Berkeley
Premiéra: pravděpodobně 2009

Kick-Ass je trošku neobvyklý comics. Jeho hrdinou je totiž puberťák, který se převléká do superhrdinské pláštěnky a snaží se v ulicích potírat zlo. Většinou ale dostane strašlivě po tlamě. Jednoho dne se ale karta obrátí a on zjistí nejen že není jediným superhrdinou bez občanky, ale že krom klaďáků existují i superzáporáci. Matthew Vaughn ve Hvězdném prachu a v Po krk v extázi ukázal, že režírovat umí a i když se dlouho motal kolem comicsového Thora, nakonec zakotvil tady. Kick-Ass je hodně odvážný a poměrně dost brutální comics (co byste taky chtěli od autora Wanted), který to v kinech možná nebude mít snadné. Nicolas Cage v hlavní dospělé roli je v současné době také možná trošku risk, každopádně pokud se Kick-Ass podaří, mohl by potěšit každého, kdo už má klasických comicsovek plné zuby.

Proč se těšit: Zajímavý režisér má v ruce nezvykle pojatý příběh a před kamerou potenciálně hodně zábavné herce. A navíc se tu budou mlátit děti!

Název: Scott Pilgrim vs. The World
Režie: Edgar Wright
Hrají: Michael Cera, Mary Elizabeth Winstead, Chris Evans, Brandon Routh, Kieran Culkin
Premiéra: pravděpodobně 2009

Scott Pilgrim vs. The World nemá superhrdinu ani boj o záchranu světa, jen zamilovaného puberťáka, který zjistí, že pokud chce získat svou vyvolenou, bude si to muset nejdříve vyřídit s jejími bývalými. A ti představují čiré zlo. Kultovní undergroundový comics se dostal do spárů Edgara Wrighta a to znamená, že nás s velkou pravděpodobností čeká hodně zajímavá podívaná. Režisér Soumraku mrtvých a Jednotky příliš rychlého nasazení má totiž originální nápady a bez problémů zvládá jak vtipné dialogy, tak i adrenalinové akční scény. Co bude převládat v jeho filmu netušíme, každopádně herce si sehnal prvotřídní a pokud se mu v Hollywoodu dostane stejné volnosti jako v Británii, mohl by být výsledek zatraceně zajímavý.

Proč se těšit: Protože Edgar Wright má talentu na rozdávání, Michael Cera dospívající losery umí jako nikdo na světě a celé by to mohla být dost velká sranda.

Název: Iron Man 2
Režie: Jon Favreau
Hrají: Robert Downey Jr., Don Cheadle, Gwyneth Paltrow, Sam Rockwell,
Premiéra: USA 7. 5. 2010

První Iron Man zůstal tak trochu ve stínu úspěchu Temného rytíře, nic to ale nemění na tom, že vydělal velmi slušné peníze a líbil se kritice i divákům. Příští léto se tedy vrátí větší, silnější a železnější. Oficiálně sice nebylo oznámeno, s kým si půjde superhrdinský milionář Tony Stark po krku, ale vypadá to na ruského padoucha jménem Crymson Dynamo (to samé co Iron Man, ale kamarádí se s jadernou energií) nebo zabijáka, co si říká Whiplash. Chvilku to vypadalo, že by si ho mohl zahrát Mickey Rourke, ale zatím se se studiem nedohodl. Každopádně Terrence Howarda nahradí Don Cheadle a zdá se, že by se v menších rolích mohli objevit i Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson nebo Tim Robbins. Každopádně od druhého Iron Mana se čeká další ideální letní popcornovka. A tou by měl být bez problémů.

Proč se těšit: Robert Downey Jr. nejspíš bude zase hláškovat a vzduchem budou opět létat auta a kusy budov. Zkrátka ideální a nenáročná letní podívaná.

Název: Green Hornet
Režie: Michel Gondry
Hrají: Seth Rogen, možná Stephen Chow
Premiéra: USA 25. 6. 2010

A další milionář, který se v noci nudí a chodí do zaplivaných uliček potírat zlo. Tenhle se jmenuje Britt Reid a záda mu kryje jeho čínský řidič Kato, jenž umí kung-fu skoro stejně dobře jako Bruce Lee (ten si ho kdysi v televizi zahrál). Green Hornet ale podle všeho nebude obyčejná comicsová adaptace, v hlavní roli se objeví totiž Seth Rogen, jenž píše i scénář. A Seth Rogen ve vážných filmech nehraje. S velkou pravděpodobnosti bude tedy tento film spíše komediální poctou ve stylu Starskyho & Hutche. Režie se měl původně ujmout hongkongský zázrak jménem Stephen Chow, jehož zná i české publikum díky fenomenálnímu Shaolin Soccer a povedené Kung-fu mele, ale nakonec to nedopadlo. Michel Gondry je ovšem taky velmi zajímavá volba, protože jeho filmy jsou zatraceně originální a zábavné. Uvidíme, co z Green Horneta nakonec vypadne.

Proč se těšit: Seth Rogen a Michel Gondry jsou jména, která by si ještě nedávno s comicsem nikdo nespojil. O to zajímavější může být výsledek

Název: Thor
Režie: Kenneth Branagh
Hrají: nějaký vysoký árijský krasavec
Premiéra: USA 16. 7. 2010

Severský bůh Thor bude možná pro filmové plátno už trošku moc. Dvoumetrový frajer ve vikingské helmě s gigantickým kladivem bude pravděpodobně pro obyčejné diváky až příliš silná káva a ti, kteří trpí i Batmana (proč ten člověk sakra vypadá jako netopýr?) by tohle nemuseli rozchodit. Kenneth Branagh, shakespearovský herec a režisér, však tvrdí, že jeho Thor by měla být velká fantasy sága ne nepodobná Pánovi prstenů. Pokud se severský bůh, jenž drtí kladivem Mjolnirem démony z legend, bude prohánět po Asgardu a ne na Manhattanu, mělo by být všechno v pohodě, ale i tak je riziko, že tohle lidé už nezkousnou, až příliš veliké. Herci se hledají už nějaký ten týden, takže snad se brzy dozvíme, kdo si přerostlého supervikinga zahraje. Tvůrci jsou nejspíš velmi ambiciózní, protože ve hře nějakou dobu byl i Brad Pitt nebo Leonardo DiCaprio.

Proč se těšit: Kenneth Branagh rozhodně není typický comicsový režisér, což by mohlo být paradoxně výhodou. Démoni a fantasy atmosféra bude taky příjemná změna.

Název: Jonah Hex
Režie: Jimmy Hayward
Hrají: Josh Brolin, Megan Fox, John Malkovich
Premiéra: USA 6. 8. 2010

Comicsový western? Proč ne. Jonah Hex je příběhem ošklivě zjizveného lovce lidí, který na divokém západě bojuje proti lidským i nelidským monstrům. Ve filmu proti němu bude stát psychopat, jenž by rád s pomocí rituálu voodoo oživil armádu nemrtvých a udělal si z jihu USA vlastní zemi. Scénář napsali tvůrci divočiny Zastav a nepřežiješ, režírovat je ale producenti nenechali. Místo nich za kameru zasedne Jimmy Hayward, jenž má za sebou jen dětský animák Horton a je tak největší neznámou v celém Jonahu Hexovi. Josh Brolin je na druhou stranu ideální do hlavní role, protože pokud byste dnes chtěli točit western, on by tam zkrátka hrát musel. Megan Fox zase přitáhne puberťáky a John Malkovich bude moct přehrávat jako o život. Mohla by to být zatraceně velká sranda.

Proč se těšit: Comicsových westernů moc není a hůř než francouzský Blueberry to dopadnout nemůže.

Název: The Smurfs
Režie: Colin Brady
Hrají: Taťka Šmoula, Šmoulinka, Gargamel, John Lithgow, Julie Sweeney
Premiéra: USA 17. 12. 2010

Před pár lety by asi nikdo nevěřil, že se Šmoulové podívají na filmové plátno. Modří pidižvíci však mají fanouškovskou základnu větší, než by se mohlo zprvu zdát. O čem ale jejich filmový příběh bude, to zatím nikdo neví. Každopádně mělo by jít o 3D animák pro celou rodinu a režírovat ho bude člověk zodpovědný za film o mluvícím baseballovém míčku. Těžko říct, co si o tom máme myslet. Snad první trailery napoví, jestli mají Šmoulové ještě dnes co nabídnout, nebo zda budou sázet jen a pouze na nostalgii.  V comicsové podobě ale existují už padesát let, takže lidí by do kina přijít mohlo dost.

Proč se těšit: Nevím.

Název: The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn
Režie: Steven Spielberg
Hrají: Jamie Bell, Andy Serkis, Simon Pegg, Nick Frost, Daniel Craig
Premiéra: údajně 2011

První díl ambiciózní trilogie natáčené podle jednoho z nejslavnějších evropských comicsů by měl do kin dorazit v roce 2011. U dvojky by po Spielbergovi měl přebrat otěže Peter Jackson a třetí díl si odrežírují společně. Každopádně už teď je jisté, že si oba dva hodlají pořádně vyhrát s nejnovějšími technickými udělátkami a pátrání po ztraceném pokladu strašlivého piráta by mělo technologické hranice zase posunout o kousek dál. Obsazení je velmi dobré, comicsy si můžete přečíst i v češtině a těšit se začněte klidně hned.

Proč se těšit: Steven Spielberg a Peter Jackson společně režírují comicsovou legendu. Nač hledat další důvody?

A teď už jen v rychlosti, protože další filmy se sice chystají, ale nic moc se o nich neví.

Název: Y: The Last Man
Režie: ?
Hrají: ?
Premiéra: údajně 2010

Měl to být projekt, u něhož by potřetí spojili síly Shia LaBeouf a režisér D. J. Caruso. Dnes ale nikdo neví, jak to s filmem o mladíkovi, který jako jediný přežil záhadnou smrt všech ostatních mužů na planetě, bude. Každopádně téma je zajímavé, poměrně provokativní a comics rozhodně není optimistické čtení. Snad se ho někdo ujme.

Název: The Witchblade
Režie: Michael Rymer
Hrají: ?
Premiéra: údajně 2010

Sara Pezini byla obyčejná policistka, dokud se jí do ruky nedostal podivný artefakt, díky kterému začala dávat zločincům konečně pořádně na frak. Comicsová podoba je sympaticky akční a sexy a takový by měl být i film. Režie se nejspíš ujme tvůrce seriálu Battlestar Galactica (té nové) a momentálně se hledá herečka. Na druhou stranu okolo Withblade se už nějaký ten týden nic neděje, takže snad nad ní studio nezlomilo hůl. I když možná by to bylo lepší, než kdyby film skončil stejně jako mizerný seriál z roku 2002.

Název: Nick Fury
Režie: ?
Hrají: nejspíš Samuel L. Jackson
Premiéra: údajně 2010

Šéf organizace S.H.I.E.L.D., voják každým coulem a majitel stylové pásky přes oko Nick Fury, kterého jste mohli vidět po závěrečných titulcích Iron Mana, by se měl dočkat vlastního filmu. O co v něm půjde nikdo neví, ale Samuel L. Jackson se nedávno upsal Marvelu na devět filmů, takže šance, že se Furyho sólovka dříve nebo později objeví, je víc než slušná.

Název: The Flash
Režie: David Dobkin
Hrají: ?
Premiéra: údajně 2010

Pracovat v laboratoři se nemusí vyplatit, může do ní totiž uhodit blesk a následný výbuch způsobí, že se z obyčejného vědátora stane nejrychlejší člověk na světě. Jako z Wallyho Westa. Režisér Nesvatbových nejspíš jen tak točit nezačne. Flash už se podíval několikrát i do televize a jednou proti němu stál samotný Luke Skywalker, ale nebylo moc o co stát. Snad to s filmem dopadne alespoň o trošku lépe.

Název: Green Lantern
Režie: Martin Campbell
Hrají: zatím se do toho nikomu moc nechce
Premiéra: optimistický odhad jsou vánoce 2010

Tentokrát žádní bohové, žádné mutace, žádní radioaktivní pavouci nebo kovové obleky. Teď tu máme kouzelný prsten. Green Lantern je jedna z posledních opravdových comicsových hvězd, která ještě nemá vlastní filmovou adaptaci. Možná taky proto, že působí trošičku směšně. Každopádně režisér Casino Royale za kamerou vzbuzuje naděje, že by to nemuselo dopadnout špatně, zatím ale všichni herci nabídku na hlavní roli s díky odmítají. Nevíte o někom, kdo by se chtěl navléknout do zeleného kostýmu a chovat se jako šprt?

Název: Spider-Man 4
Režie: Sam Raimi
Hrají: Tobey Maguire, Kirsten Dunst
Premiéra: údajně 2011

Sam Raimi má teď plné ruce práce se svým hororem Stáhni mě do pekla, ale tučný šek za čtvrtého Spider-Mana si nechal vyplatit určitě rád. Stejně tak obě hlavní hvězdy. S kým se však bude Peter Parker mlátit za dva roky se zatím neví, ve hře jsou údajně zmutovaný ještěročlověk Lizard a genetický upír Morbius. Ale všechno se ještě určitě mnohokrát změní. Každopádně po nepříliš povedeném třetím dílu mají všichni co napravovat.

Název: The First Avenger: Captain America
Režie: Joe Johnston
Hrají: ?
Premiéra: údajně 2011

Kapitán Amerika je chlapík s obřím štítem oblečený do americké vlajky. Ačkoliv si přímo říká o to, aby si z něho filmaři dělali srandu, Joe Johnston si na to nejspíš netroufne. Uvidíme, jak tenhle průměrný režisér zvládne comics s hrdinou, vedle kterého Jarka Metelka vypadá jako prvotřídní parchant. Kapitána Ameriku jste možná mohli zahlédnout ve vystřižených scénách z Neuvěřitelného Hulka, ale jestli byl skutečně tím vlekem, co se na půl vteřiny objeví na ledovci, to si netroufám hádat.

Název: Preacher
Režie: ?
Hrají?
Premiéra: údajně 2011

Preacher to má těžké. Sehnat finance na film o bývalém zabijákovi, z něhož se stal kněz alkoholik a do jeho těla vstoupilo dítě ďábla a anděla, není zrovna snadné. Putování po Texasu a hledání Boha je v comicsové podobě natolik drsné, že si s filmem neporadili ani Kevin Smith, Rachel Talalay nebo Mark Steven Johnson (díky za to). Teď ho má v rukou Sam Mendes, tak snad bude úspěšnější.

Název: Justice League: Mortal
Režie: ?
Hrají: samé nuly
Premiéra: údajně 2011

DC Comics by rád natočil vlastní comicsovku, kde by se setkali Batman, Superman, Wonder Woman, Green Lantern a další. Naneštěstí si nedokázali sehnat pořádné herce, fanoušky tím naštvali tak, že snad na světě není nikdo, kdo by filmařům držel palce, a režisér George Miller šel raději pracovat na pokračování Happy Feet. Jestli Justice League: Mortal někdy vznikne, bude to buď hrozný průšvih, nebo bude vypadat úplně jinak než dnes.

Název: Avengers
Režie: ?
Hrají: snad Samuel L. Jackson, Edward Norton, Robert Downey Jr., Don Cheadle
Premiéra: údajně 2011

Marvelovská týmovka už vypadá lépe. Síly by měli spojit Iron Man, Nick Fury, snad i Hulk, Thor a Kapitán Amerika. Marvel si připravuje píseček už teď (vždycky dokoukejte jejich filmy až do úplného konce) a na rozdíl od konkurenčního DC Comics bere tenhle film podstatně vážněji. Bude ale ještě chvilku trvat, než se začne natáčet, protože většina hrdinů musí mít nejdřív svůj vlastní film, než se připojí k Avengers.

Tak co, už máte svého comicsového favorita? A to jsme zdaleka nevyjmenovali všechno, o čem se mluví. Máme tu ještě filmy jako Fathom, nového Supermana, potichu se začíná šuškat i o Hitmanovi a další Batman se také jistě objeví. Ale o většině projektů většinou bohužel není známo nic víc, než že budou nebo že možná budou. Ale i tak je z čeho vybírat a na co se těšit.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace