Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zrodila se hvězda... a rekordy


ikona
Cival
tržby
 

Eh... a pak že se v lednu nechodí do kina! Majitelé amerických multiplexů musí letopočet 2009 prostě milovat. Po prvních třech týdnech to vypadá na neskutečně tučný rok. V lednu, v době povánoční kocoviny, kdy by měla kina ztěžka lákat diváky, se to jen hemží kasovními hity. Nerekrutují se přitom z první ligy (Watchmeni a Rychlí a zběsilí jsou stejně daleko jako letní fláky) ale z nenápadných snímků nižší váhové kategorie. Všechny z nich uspěly, což v kombinaci s vánočními trvalkami vedlo k naprosto rekordnímu lednovému víkendu.

Největší lednové víkendy

Uplynulé tři dny se navíc vklínily i mezi top 20 nej víkendů vůbec, tedy i mezi letní a předvánoční dolarové žně, kdy startují ty největší blockbustery. Jak vysoko asi letos doletí oni? A vydrží zájem o menší filmy i v dalších týdnech? Než poznáme odpověď, proberme si galerii dnešních vítězů...

Tím nejúspěšnějším byl kupodivu úplně obyčejný hlídač z úplně obyčejného obchoďáku. Jmenuje se Paul Blart a jeho první (a rozhodně ne poslední) film vydělal neskutečných 33 melounů za první víkend. Paul Blart: Mall Cop přitom z traileru vypadá na polodementní levnou komedii... a zjevně jí i je. Jenže k pobavení rodinky není třeba velkých atrakcí, stačí jeden obtloustlý hlídač, co se legračně válí po zemi a je vystaráno.

Paula Blarta si zahrál ten nejpovolanější, sympatický tlouštík z Hitche a Když si Chuck bral Larryho, Kevin James, další z nenápadných komiků, co pilují šarží normálního chlapíka, který je stejný jako půlka Ameriky. Akorát u toho umí být mnohonásobně vtipnější. Tam, kde neuspěl Larry the Cable Guy, se Kevin James úspěšně etabloval a po ohromném otvíráku Paula Blarta jej můžeme najisto jmenovat mezi nejvýraznější srandisty filmového plátna. O Jamese se teď budou producenti pár měsíců prát, takže může za chvíli klidně přerůst i svoje slavnější kumpány. Samotný Paul Blart vynese pěkných pár desítek milionů dolarů. Při šestadvacetimilioném rozpočtu budou jeho tvůrci už za pár dní přepočítávat čistý zisk!

Na druhém místě se udrželo Gran Torino, velký hit Clinta Eastwooda. Sveřepý stařec jej pořídil za 33 milionů, v kinech přitom už nastřádalo sumu víc jak dvojnásobnou: Čerstvě přidalo 22 mega (při propadech o 25%) a zastavilo se prozatím na 73 milionech. Eastwoodův flák za týden překročí hranici sta milionů a velký warnerovský sukces se možná podaří přiživit i na Oscarech. Pro Eastwooda bude Torino každopádně nejúspěšnějším filmem kariéry, vpravdě ideální rozlučkou s hereckou profesí, kterou do výšin tlačí hlavně nadšené ohlasy diváků. Klidně to řeknu za vás: Clinte, seš borec.

Třetí až páté místo obsadily novinky, všechny levné a všechny nečekaně úspěšné:

Hororová předělávka My Bloody Valentine vsadila na 3D brýle a trojrozměrného zabijáka s krumpáčem. Výsledek? Překvapivých 22 milionů!

Hudební biografie Notorious lákala na dunivé beaty a nablýskaný svět slavných raperů. Výsledek? Velmi pěkných 21 milionů!

Rodinná taškařice Hotel pro psy vyrukovala s bezkonfliktní zábavou o hodných dětech a zvířecích hovínkách. Výsledek? Též velmi pozitivních 17 milionů!

Za pelotonem překvapivě silných premiér se štosují další lednové hity. Poměrně levná komedie Válka nevěst (rozpočet 30M) se zaplatí už v kinech, za deset dnů totiž nasbírala 37 milionů. Na hororové žíle neprodělá ani producent Michael Bay se svým posledním projektem Nenarození, který sice spadl z trojky až na sedmé místo, je to ale dáno hlavně ohromnou konkurencí.

Na osmičku se vydrápalo expandující (ale stále jen v 1700 kinech) historické drama Defiance režiséra Edwarda Zwicka. Velký epik se tentokrát uskromnil a proinvestoval „pouze“ 50 milionů, i ty se mu budou ztěžka vydělávat zpátky. Za první víkend totiž Defiance nabralo jen devět milionů a u Paramountů se můžou sami sebe ptát, jestli náhodou nepodhulili kampaň. Dost možná totiž mají jediný propadák v nabušeném kasovním žebříčku (pro Zwicka by to navíc byl po Krvavém diamantu další neúspěch).

Devátý je stotřicetimilionový hit Marley a já, stovku mají na kontě i jedenáctý Ben Button a dvanácté Pohádky na dobrou noc, ty ale padají trochu rychleji, než by si producenti přáli. Desítku uzavírá znovu Milionář z chatrče, vytrvalý sběrač dolarů (průběžně 42 milionů), jehož výrazně nadopoval triumf na Zlatých glóbech.

Boyleův Milionář bude i jedním z expandujících titulů příštího týdne, cílících na Oscary. Přidá se Wrestler, Mendesův Nouzový východ, momentálně už dost zapadlý Duel Frost/Nixon a Temný rytíř v obnovené premiéře (nezapomínejme, že Oscaři vždycky preferovali větší filmy než Zlaté glóby!). Přidají se i dvě větší premiéry: Chudší fantasy Inkoustové srdce a pravděpodobný vítěz, Underworld: Vzpoura Lycanů.

Kompletní žebříček zde.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace