Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Watchmeni v ohrožení...


ikona
imf
hollywood
 

Adaptace Mooreových comicsů jsou asi vážně prokleté. Stephen Norrington po dotočení Ligy výjimečných seknul s řemeslem, bratři Hughesové po adaptaci Z pekla odjeli zpátky do Londýna a nikdo už o nich neslyšel. Teď je na řadě Zack Snyder. Nepřeju mi nic zlého, ale vypadá to, že bude mít štěstí, když jeho Watchmeny v kinech vůbec potkáme. Momentálně jsou totiž předmětem soudního sporu mezi Warner Bros. a 20th Century Fox. Jde o práva na distribuci, kvůli kterým Foxové žalovali konkurenční studio letos v únoru. Kalifornské soudy mají samozřejmě žalob nad hlavu, o těch nejdůležitějších vás ostatně čas od času informuje. Žalují se tvůrci, studia, piráti, autoři předloh - všichni navzájem a pokud možno několikanásobně. Jak se ale blíží premiéra, trochu se na verdikt tlačilo a bum... výsledek je na světě. Podle soudu mají Foxové právo na náhradu škody a vzájemnou dohodu o distribuci snímku, neboť byla jednoznačně porušena jejich práva. Na vyčíslení škod se pracuje, ale Foxové už oznámili, že se nechtějí s Warnery podílet na společné distribuci. Raději by uvedení snímku zatrhnuli nadobro.


Mají na to právo? To se teď bude řešit ve velmi vypjaté atmosféře. Pro Warnery je snímek jedním z nejdůležitějších projektů roku, doufají, že rozhýbe jarní sezónu tak, jako se to loni povedlo Třístovce. Potíž je v tom, že jejich právníci opomenuli pár důležitých klauzulí ve stávající smlouvě.

O adaptaci Watchmenů se začalo uvažovat už koncem osmdesátých let. Foxové spustili vyjednávání v roce 1986 a po dlouhých čtyřech letech smlouvu konečně získali. Po marných pokusech o "zadaptování" se Foxové rozhodli přeprodat práva firmě Largo Entertainment. Případný zákazník bude mít práva na všechno kolem filmu a předlohy (tj. figurky, knížky, penály a další serepetičky), ale... Foxové budou studiem, které film uvede do kin. Pak se to samozřejmě začalo trochu komplikovat. Producent Lawrence Gordon se trhnul z Larga a vyjednal si přímo s 20th Century Fox právo odkoupit přeprodaná práva od Larga, s tím, že on a jedině on je může volně nabízet dalším zájemcům.

V roce 2006 Gordon prodal práva zástupcům Warner Bros. Za nezveřejněnou částku jim podstoupil práva k původním smlouvám a právě tehdy se Warneři měli ozvat, protože podle všeho to vypadá, že práva na distribuci jakékoliv adaptace stále náleží 20th Century Fox. Což by znamenalo, že Warneři sice mají skoro hotový film, ale kdyby ho poslali do kin, porušili by tím zákon. Soud uznal, že nárok Foxů je více než oprávněný, takže se teď všechno bude řešit.

Je vysoce pravděpodobné, že Warneři se leknou (už tenhle článek a tucty dalších v zahraničních médiích Watchmenům rozhodně neprospěje) a pokusí se s konkurencí nějak dohodnout. Hlášky Foxů ve stylu "my vám ho nedáme, radši ho zbouráme" jsou spíš velké bububu, které má zvýšit hodnotu finančního vyrovnání. Buď půjde o hodně nabitý kufřík s penězi nebo se za pár měsíců dozvíme, že některá z důležitých značek "překvapivě" zakotví u Foxů. Tak či onak, u Warnerů se budou měnit kravaťáci ve velkém, protože tenhle průšvih je srovnatelný snad jen s kauzu New Line Cinema vs. Peter Jackson. Jeden by se divil, proč Warneři (New Line patři pod ně) tak moc šetří na právnících. Možná by ty hlavy nejpomazanější měly víc koukat na filmy. Doporučujeme Michaela Claytona.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace