Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

A nechceme platit daně. Už nikdy...


ikona
imf
hollywood
 

Legendární hláška z Armageddonu (kdo z nás jí někdy nevyslovil nahlas i bez Willisovy asistence?) teď dělá starosti radním v New Yorku. I když je město pořád žádaným artiklem a Los Angeles už existuje jen proto, že se tam dobře bydlí, mají tam ten bílý nápis a miliony studií (ve kterých se chytře maskuje, že "jsme právě v Šanghaji"), čelí Velké Jablko ostrým konkurenčním tlaku. A kvůli přetahování filmařů nemusíte na hranice s Kanadou, jejíž Vancouver úspěšně stahuje menší produkce. Státy kolem New Yorku jsou díky systému daňových úlev plné filmařů-šetřílků a tak hrozilo, že se město stane jen siluetou na pozadí filmů natáčených v New Jersey nebo Connecticutu. Přestěhovali se sem i takoví patrioti jako Al Pacino a Robert De Niro (Righteous Kill) a animátoři z Blue Sky rovnou přestěhovali celou filiálku o pár kilometrů. Důvod? Connecticut nabízí osvobození celých 30% výdajů, stejně jako některé okolní státy. New York oproti tomu filmařům prominul pouhých deset procent.

To se však mění. Radní se snaží pružně reagovat a tak jde na schválení taktéž třicetiprocentní úleva, přičemž samotné město New York ještě filmařům nabídne dalších pět procent, aby se dostalo před své rivaly. Nedá se předpokládat, že by se chtěl kdokoliv posouvat ještě dál (takže daně se pořád platit budou), ale i tak je to slušný trumf, protože se zavedl plošně (dříve bylo obvyklé, že se získávaly jisté úlevy tzv. na klíč, ve stylu - když u nás utratíte sto milionů, vrátíme vám dvacet a přidáme klíče od města a pozlacený sporťák). V dohledné době se tedy dá očekávat zvýšený příliv filmařů a možná dojde k tomu paradoxu, že New York bude v různých filmech suplovat jiná města (i když s jeho architekturou to půjde dost těžko). Jeho pozici významné americké metropole historie neohrozila, ostatně třeba mimozemšťani prakticky nikdy nezaútočí na Los Angeles, ale jdou po Washingtonu A New Yorku.

Což by chtěl mimochodem změnit nový sci-fi akčňák, Battle: Los Angeles, tak trochu inspirovaný Monstrem. Banda mariňáků tu v ulicích hollywoodského velkoměsta odvrací mimozemskou invazi. Mělo by to být "komorně velkolepé". To vymysleli tvůrci, nikoliv já. Vsadím se, že podobně vznosně o svých filmech mluví i C.T. Howell (War of the Worlds 2 od Asylum). Producent Neal H. Moritz má ovšem v portfoliu i Já, legenda nebo xXx. Takže očekávám béčko, videoherní adaptaci a pak ještě dva, tři díly na videu.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace