Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Mexičani táhnou do boje


ikona
imf
alfonso cuaronguillermo del toro
 

Trio slavných mexických režisérů - Alejandro González Inárritu (Babel), Alfonso Cuarón (Potomci lidí) a Guillermo del Toro (Faunův labyrint) se rozhodlo, že v Hollywoodu už nebude jen za sidekicky. Ačkoliv jsou všichni zastupováni jinými agenturami, dohodli se bokem v hospodě (už na Oscarech jste mohli vidět, že spolu tráví hodně času. Inu, patrioti.), že přijdou za některým ze studií s nabídkou, která se nedá odmítnout. A padlo to na Universal, protože s ním má většina z nich dobré zkušenosti.

O co jde konkrétně? Universal se zaváže poskytnout odpovídající rozpočet na pět filmů. Tři natočí již zmíněná trojice, dva si pak rozeberou další mexičtí režiséři, konkrétně pak bratr Alfonso Cuaróna, Carlos Cuarón (pomáhal psát scénář k Y Tu Mama También) a televizní režisér Rodrigo Garcia (natočil několik epizod seriálu Odpočívej v pokoji). Bavíme se tu o částce zhruba 100 milionů dolarů, která bude rozdělena mezi pět filmařů a poslouží k natočení velmi osobních snímků (nejvyšší rozpočet bude 40 milionů dolarů, nejnižší pak 10 milionů, nebylo upřesněno, kdo dostane kolik) a lze očekávat, že minimálně dva z nich budou ve španělštině.

Proč by na to měl Universal kývnout? Kromě těchto ultimát to vypadá, že práva na distribuci bude mít Universal výrazně kratší, než tomu většinou u podobných snímků bývá a už samotné tlačení ke zdi a diktování podmínek je v dnešním hollywoodském systému nevídané a neslýchané. Cuarón a Inárritu ale dobře vědí, do jakého vosího hnízda píchnout. Universal totiž chystá výrazněji nakopnout mezinárodní sekci a potřebuje na to pár velkých jmen. Bez mexického praporu se neobejde a režiséři prohlásili, že buď se bude chvilku hrát podle jejich pravidel, nebo po vzoru Del Tora odjedou domů a budou si točit tam. Třeba právě za ty pracně uspořené miliony dolarů, které si v Hollywoodu poctivě vydělali.

Universal je teď doslova za sluhu, protože podle naznačené smlouvy by se mu také mohlo stát, že bude připravované filmy distribuovat pouze mimo Ameriku a Kanadu. Režiséři si vymínili, že si sami vyberou studio, které bude nejlépe respektovat jejich umělecký záměr a míru kreativní svobody. Skoro by nám začalo být toho nevinného hollywoodského studia až líto, že? Ale pokud jste mu dobří jen na hrabání Oscarů, občas si zřejmě musíte zadupat. A zdá se, že tenhle dupot ignorován nebude.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace