Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Paragáni do kin!


ikona
imf
adaptace knihy
 

Speciální jednotky mají v Hollywoodu na růžích ustláno. Když pomineme pár protiválečných filmů, může si např. taková Delta Force dosyta užívat agitačního prostoru. Není to sice vždycky koukatelné PR (viz série Operace Delta Force, která patří k tomu nejhoršímu, co direct to video scéna kdy vyplodila), ale sympatičtí modelové v maskáčích dokážou zachránit mnohé - od opuštěných koček přes tajemné kufříky až po právě odlétávající jadernou hlavici. Jednoduše jí stačí chytit do ruky a nasměrovat ji rovnou do chřtánu nepřátel Ameriky.

Je to tak. Delta Force a Rangers patří k jednotkám, které dnešní divák považuje za partičku supermanů na steroidech a když se zrovna nejedná o áčkový film, při kterém tvůrce nechce být za blbce, většinou se můžeme jenom smát tomu, co ti chlápci před kamerou vyvádí. Teď se ale speciálním jednotkám opět dostane zasloužené úcty a hloubky. Žánr hodlají vytáhnout z bryndy hoši od britské S.A.S.

Special Air Service je nejstarším speciálním oddílem na světě a jeho historie sahá k začátkům druhé světové války. V roce 1941 Velká Británie ustavila speciální křídlo armády, ve kterém byli ti nejlépe vycvičení muži. Měli proniknout nepozorovaně na nepřátelské území (infiltrace ze vzduchu, odtud název jednotky) a připravit půdu pro postupující pozemní jednotky. Zní to napínavě a "bayovsky", ale v podání britského filmu zřejmě mnohem víc půjde o samotný zrod instituce, protože snímek bude vycházet z právě publikované knihy o Davidu Stirlingovi, zakladateli S.A.S.

Určitě se ale dočkáme i velkolepých akčních scén, protože hned první mise S.A.S. patřila k nejnapínavějším. Postupem času se jednotky úspěšně etablovaly a jejich činnost dokonce donutila Hitlera k tomu, aby vydal příkaz umožňující střílet všechny zajatce ze speciální jednotek bez uvěznění.

Pokud jste Brit (nikoliv Britka ;), máte odslouženy tři roky v britské armádě a je vám méně než 32, můžete zkusit svoje štěstí. K S.A.S. se ročně hlásí na 4000 zájemců, přičemž náročným přijímacím testem projdou zhruba dvě procenta z celkového počtu. Zahrnuje to fyzický test (dvanáctikilometrový běh terénem v plné polní a v krutém časovém limitu), test bojových schopností (veškeré manévry probíhají s ostrým střelivem), test přežití a nakonec úspěšné zvládnutí výslechu nepřítelem. Přešla vás chuť? Tak si počkejte pár měsíců a budete si to moc užít v kinech.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace