Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zlaté Glóby opět kralují...


ikona
imf
zlaté glóby
 

Jako by to bylo včera, když jsme s Civalem (za notné pomoci kofeinu) moderovali svoje první Oscary. :) A vidíte to... pár měsíců na hřbetě přibylo a další ročník Zlatých Glóbů je tady. Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu svoje ceny rozdá 15. ledna 2007, ale nominace už jsou na světě a... jsou vpravdě královské. Oceňovaná dramata The Queen a The Last King of Scotland skutečně patří k žhavým favoritům, přesně jako naznačilo hlasování newyorských, bostonských a dalších kritiků. Překvapení je tu ale víc. Především se Zlaté Glóby pochlapily a představují novinku v podobě ceny pro nejlepší animák (velmi vkusně obsazenou). Tak se na to musí, jen doufám, že tučňáci odejdou s prázdnou. Pixar na hrad, nebo ještě lépe Robert Zemeckis a režisér snímku V tom domě straší! Gil Kenan. Těm by ta soška letos obzvlášť slušela. :)

Bezesporu by si jí zasloužil i Borat v herecké kategorii, který nemá v oboru komedie přílišnou konkurenci. V dramatickém herectví naopak bude muset dvojitý Leonardo DiCaprio (ten kluk si to umí zařídit) bojovat s vysoce favorizovaným Forestem Whitakerem a aby to bylo správně černobílé, doplní je Peter O'Toole a Will Smith. Velmi interesantní, narozdíl od ženských kategorií, do kterých rok od roku méně vidím a zdá se mi, že je i novináři střílejí od boku. Helen Mirren za britskou královnu ale už má pár vítězství v kapse, takže by to mohla být skutečně jenom formalita.

Dalším často citovaným filmem je krom The Queen především muzikál Dreamgirls, který pomohl k nominacím dvěma nečekaným jménům - Beyonce Knowles a Eddie Murphy. Kdo by je čekal na červeném koberci, že? Já tedy ne. Hned jsem na Dreamgirls o něco zvědavější, protože se snaží útočit i v dalších kategoriích, včetně té královské. O nejlepší muzikál či komedii si to roztančené holky rozdají s Boratem nebo Děkujeme, že kouříte. Vystrčit růžky by mohla i Malá Miss Sunshine, kdežto Ďábel nosí Pradu je tady spíše do počtu. Drama slibuje mnohem zábavnější souboj - Inarrituův Babylon též probleskuje mnoha kategoriemi a proti The Queen nebo Little Children to nebude mít lehké. A pak je tu povinná Skrytá identita a nezávislá záležitost s puncem skutečných událostí - hvězdně obsazené drama Bobby od Emilio Esteveze.

Ptáte se, kde jsou Potomci lidí? Tak na ty rovnou zapomeňte. Zlaté Glóby se ke Cuarónovi postavily zády a pokud se nestane oscarový zázrak, zřejmě se žádných zlatých ocenění nedočkají. Musíme spoléhat na technické kategorie, protože co se týče těch ostatních, nominace na Glóby naznačují, že rozdávat se bude úplně jinde. Celkový dojem je ostatně takový, že se v drtivé většině kategorií opakují stále stejné tituly. Jako by se letos dodávka screenerů nějak pokazila a k novinářům se dostalo jen pár filmů. Nedokážu teď vyjmenovat, co všechno mi chybí (namátkou třeba Let č. 93), ale... připadá mi to nějaké chudé. Ještě že to v klíčových prostorách roztáčí Borat a Dreamgirls, jinak bych si připadal jako na srazu důchodců. Pár šílených voleb (Wahlberg za vedlejší roli, Monahan za scénář a Zimmer za hudbu) pak dokazuje, že ústřelů se dočkáme vždycky, takže je vlastně všechno v pořádku.

Rád bych nakonec ještě zmínil, že je tu pár velmi zajímavých konstelací. Bacha na Bena Afflecka za vedlejší roli - Hollywoodland je ceněným snímkem, na který se v průběhu roku zapomnělo, ale teď by si mohl přijít na své. Bacha na dvojitého Eastwooda v režisérské kategorii (je tam samozřejmě i Marty, takže uvidíme, zda se bude rozdávat za zásluhy), bacha na Notes on a Scandal (jeden z těch filmů o kterých nikdy nikdo neslyšel a přesto přijdou a vyhrají, co se dá ;) a definitivně bacha na kategorii cizojazyčný film. Apocalypto vs. Letters from Iwo Jima vs. Pan's Labyrinth. Nakonec to ještě bude celkem veselé. V lednu to rozseknem. Nařiďte si digitálky a buďte tu včas. Na nikoho nečekáme. :)

NOMINACE:

Nejlepší film - Drama
Babylon
Bobby
Skrytá identita
Little Children
The Queen

Nejlepší film - Muzikál či komedie
Borat
Ďábel nosí Pradu (The Devil Wears Prada)
Dreamgirls
Malá Miss Sunshine (Little Miss Sunshine)
Děkujeme, že kouříte (Thank You for Smoking)

Herec v hlavní roli - Drama
Leonardo DiCaprio (Skrytá identita)
Leonardo DiCaprio (Krvavý diamant)
Peter O'Toole (Venus)
Will Smith (The Pursuit of Happyness)
Forest Whitaker (The Last King of Scotland)

Herec v hlavní roli - Muzikál či komedie
Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže)
Sacha Baron Cohen (Borat)
Aaron Eckhart (Děkujeme, že kouříte)
Chiwetel Ejiofor (Kinky Boots)
Will Ferrell (Stranger than Fiction)

Herečka v hlavní roli - Drama
Penelope Cruz (Volver)
Judi Dench (Notes on a Scandal)
Maggie Gyllenhaal (Sherrybaby)
Helen Mirren (The Queen)
Kate Winslet (Little Children)

Herečka v hlavní roli - Muzikál či komedie
Annette Bening (Running with Scissors)
Toni Collette (Malá Miss Sunshine)
Beyonce Knowles (Dreamgirls)
Meryl Streep (Ďábel nosí Pradu)
Reneé Zellweger (Miss Potter)

Nejlepší režisér
Clint Eastwood (Letters from Iwo Jima)
Clint Eastwood (Flags of Our Fathers)
Stephen Frears (The Queen)
Alejandro Gonzalez Inarritu (Babylon)
Martin Scorsese (Skrytá identita)

Herec ve vedlejší roli
Ben Affleck (Hollywoodland)
Eddie Murphy (Dreamgirls)
Jack Nicholson (Skrytá identita)
Brad Pitt (Babylon)
Mark Wahlberg (Skrytá identita)

Herečka ve vedlejší roli
Adriana Barraza (Babylon)
Cate Blanchett (Notes on a Scandal)
Emily Blunt (Ďábel nosí Pradu)
Jennifer Hudson (Dreamgirls)
Rinko Kikuchi (Babylon)

Nejlepší scénář
Guiilermo Arriaga (Babylon)
Todd Field & Tom Perrotta (Little Children)
Patrick Marber (Notes on a Scandal)
William Monahan (Skrytá identita)
Peter Morgan (The Queen)

Nejlepší hudba
Alexandre Desplat (The Painted Well)
Clint Mansell (Fontána)
Gustavo Santaolalla (Babylon)
Carlo Silliotto (Nomad)
Hans Zimmer (Šifra mistra Leonarda)

Nejlepší píseň
Seal - “A Father's Way" (Pursuit of Happyness)
Beyonce Knowles a spol. - “Listen” (Dreamgirls)
Bryan Adams - “Never Gonna Break My Faith” (Bobby)
Prince Rogers Nelson - “The Song of the Heart” (Happy Feet)
Sheryl Crow - “Try Not To Remember” (Home of the Brave)

Nejlepší animák
Auta
Happy Feet
V tom domě straší!


Nejlepší cizojazyčný film
Apocalypto (USA)
Letters from Iwo Jima (USA/Japonsko)
The Lives of Others (Německo)
Volver (Španělsko)
Pan's Labyrinth (Mexiko)

Televizní hody

V televizních nominacích to letos bude opravdu vřít, protože o post nejlepšího seriálu bude bojovat 24, Lost, Chirurgové a... tramtadadá... Heroes! Big Love od HBO neznám, ale i tak je jasné, že si tu každý najde svého favorita. V hereckých kategoriích sice Heroes víceméně chybí, ale Kiefer Sutherland bude bojovat s chladnokrevným Dexterem v podání Michaela C. Halla nebo Hughem Lauriem alias Dr. Housem. Konkurence je zkrátka veliká.

V komediální sekci opět dominují Desperate Housewives, ale v nominacích na nejcennější sošku proti nim nestojí nikdo menší než Ošlivka Betty. Cítím krev. Ani ostatní však nejsou z rodu neškodných - Tráva, The Office a Vincentův svět. Vyhrát může každý, zvlášť když se aktuální sezóna Zoufalým manželkám prý zas tak moc nevyvedla. Chlapi se jich naštěstí bát nemusí a proto mužské kategorii komediálních výkonů předsedá Zach Braff (Scrubs), který se bude snažit urvat zlato z rukou Jasona Lee (My Name is Earl), Tonyho Shalhouba (Monk), Stevea Carrella (The Office) a překvapivě i Aleca Baldwina, který si nominaci vysloužil za velmi slibný seriál 30 Rock. Zřejmě se brzy objeví v naší seriálové rubrice. Je prý totiž po čertech vtipný.

Je na čase probrat i vyšší televizní školu, tj. minisérie a televizní filmy. Helen Mirren tu vládne pro změnu jako Elizabeth I. a navíc si ještě zahrála v televizním filmu Prime Suspect: The Final Act, což znamená, že by si mohla letos odnést minimálně dvě sošky. To by byl slušný výkon.

V dalších kategoriích už se nic zajímavého neděje, pokud nepočítáme jediný Heroes skalp, který zajistil Masi Oka (kdo jiný?). Jeremy Piven si nicméně bude chtít utrhnout svůj každoroční koláč a máme tu i Jeremyho Ironse za Elizabeth I. Populární seriál Tráva, běžící i na HBO, je každopádně nejúspěšnějším, co se týče počtu nominací. Tichá voda břehy mele.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace