Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Spike opět s varovným prstem


ikona
imf
spike lee
 

Ve Spojenci jsme mohli zahlédnout komerčnější stránku Spikea Leeho. Zas jednou přestal být černošským svědomím Ameriky a rozhodnul se natočit chytrý lupičský thriller. Poslední zprávy naznačovaly, že jeho dalším projektem bude sequel a někteří si začali šeptat, že se nám Spike na stará kolena nechal sešrotovat Hollywoodem a pohádkovými honoráři. Teď však slavný režisér přináší podpásovku všem zlým jazykům.

S Universalem totiž ještě před druhým Spojencem natočí snímek L.A. Riots, který bude věrohodnou rekonstrukcí událostí z dubna 1992. Vše začalo tím, že čtyři policisté zmlátili afroamerického řidiče - Rodneyho Kinga - poté, co ho dostihli po několikaminutové honičce. Celá věc byla zachycena na videokameru jedním z obyvatel čtvrti, ve které k incidentu došlo a média z toho přirozeně udělala senzaci. Událost se však velmi rychle vymknula z ruky, když se stala poslední kapkou ve vřícím poháru napjatých vztahů mezi jednotlivými etnickými komunitami v Los Angeles.

Během soudu se totiž ukázalo, že část záznamu nebyla vysílána v televizi a je na ní Rodney King, jak policistům nadává a po napadení se s nimi snaží prát. Soud na základě toho zprostil policisty viny. Ihned po rozsudku propukly ve městě rozsáhlé výtržnosti, které se dají popsat jako desetidenní verze občanské války. Obchody byly drancovány, domy a vozy zapalovány a na ulicích se také hodně střílelo. Celkem zaplatilo životem kolem 60 lidí, další dva tisíce byly zraněny. Škody na majetku jsou odhadovány na jednu miliardu dolarů a zahrnují např. přes tisícovku zničených budov. Celkem bylo zatčeno asi 10 tisíc lidí (zhruba polovina z toho byli Afroameričané). V San Francisku, Las Vegas, Dallasu, Seattlu a New Yorku také propukly nepokoje, ale v těchto městech se vše omezilo jen na protestní pochody a drobné zločiny.

Zní to jako stoprocentně oscarový materiál, ale Spike Lee dodává, že nechce do hlavních rolí žádné velké hvězdy. Chce se soustředit na věrnou rekonstrukci událostí a zamyšlení nad tím, zda se Amerika patnáct let po celé události dokázala poučit.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace