Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Encyklopedie akčních hrdinů


ikona
Mr. Hlad
007 specialtéma
 

Bond, James Bond. Po letech změnil tvář, po letech změnil styl, ale navždy zůstane jednou z největších akčních ikon dvacátého a snad i jednadvacátého století. Přišel čas strhnout ze stěny elegantního, ale přestárlého Pierce Brosnana a nahradit ho profesionálním drsňákem Danielem Craigem. Co ale se zbylým volným místem na stěně pokojíčku? Pár možností pro fanoušky dobré akce by tu bylo. Už dneska v kinech uvidíte, jak nový Bond obstojí proti aktuální konkurenci. Vybrali jsme ty nejlepší z nejlepších. Pohodlně se usaďte, exkurze do adrenalinového pekla napnutých bicepsů, nadzvukově rychlých vozů, velkorážných zbraní a skorojaderných výbuchů právě začíná.

Jméno: Frank Martin (Jason Statham)
Povolání: Řidič
Kdo by z něj měl radost: Taxikář Robert De Niro a fanoušci akčních béček

Dobře padnoucí tmavý oblek, luxusní fáro od přední světové automobilky a výraz člověka, kterého byste ve frontě na zmrzlinu předběhli jen jednou. Frank Martin je bývalý elitní voják, který pracuje jako řidič na volné noze, přičemž jeho prací je všechno od rychlých úniků při přepadení banky až po osobního řidiče v nechutně bohatých rodinách. A občas jen tak mimochodem zachrání stovku asijských uprchlíků nebo zabrání vypuštění smrtícího viru. Chladnokrevný charismatický likvidátor, který člověku zlomí obě nohy během tří vteřin a je mu fuk, jestli na to musí použít požárnickou hadici nebo kombinaci rozlitého oleje a šlapek od kola.

Kde jsme ho viděli: Kurýr, Kurýr 2
Kdy ho zase uvidíme: Až Lucu Bessonovi dojdou peníze.

Jméno: Beck (The Rock)
Povolání: Vymáhá pohledávky
Kdo by z něj měl radost: Casey Ryback. Taky buď mlátil lidi nebo vařil.

Téměř dvoumetrový obr, kterého osud zavál tam, kam se mu vůbec nechtělo. Nerad mlátí lidi, ale jeho práce to bohužel dost často vyžaduje. Když si tedy půjčíte peníze od strýčka Sergeje a prošvihnete splatnost, počítejte s tím, že si pro vás přijde někdo jako Beck. V srdci dobrák a kliďas se snem o vlastní restauraci, na kterou si vydělává tím, že mimo jiné hledá zaběhlé synáčky bohatých gangsterů. A klidně i v Brazílii, kde se uprostřed džungle může stát všechno. Například tu člověk narazí na obří zlatý důl, jehož majitel se odmítl smířit s faktem, že otroctví už není tak cool jako dřív. No a pak jsou tu rychlonozí brazilští bojovníci za svobodu, nádherná barmanka a nadržení opičáci. Není divu, že i kliďas jako Beck ztratí občas nervy. A pak lidé přijdou k úrazu.

Kde jsme ho viděli: Vítejte v džungli
Kdy ho zase uvidíme: Až Petera Berga přestane bavit vyhazovat naše prosebné dopisy.

Jméno: Jason Bourne (Matt Damon)
Povolání: Bývalý vládní stroj na zabíjení
Kdo by z něj měl radost: James Bond v okamžiku, kdy mu dojde Martini a žádná mu nebude chtít dát.

Dříve chladnokrevný stroj na zabíjení, kterého vycvičila supertajná větev CIA. Bohužel při jedné akci schytal několik kulek a jedna trefila i jeho hlavu. Kdyby umřel, tak bychom o něm nepsali, ale Jason Bourne přežil a se ztrátou paměti se vydal po stopách svého minulého života. A je spousta lidí, kterým se to nelíbí. A když se někdo chová ošklivě k Jasonovi nebo jeho lásce Marii, tak to většinou nerozchodí. Dokonalý výcvik v bojových uměních, střelbě, řízení automobilu, znalost několika světových jazyků a pohotové myšlení z něj udělaly stín, který se ze tmy vynoří jen pokud k tomu má dobrý důvod. A když se tak stane, dělají v pohřebních ústavech přesčasy.

Kde jsme ho viděli: Agent bez minulosti, Bournův mýtus
Kdy ho zase uvidíme: V létě 2007 se vrátí znovu vyrovnat účty s bývalým zaměstnavatelem.

Jméno: Mike Lowrey (Will Smith)
Povolání: Superpolicajt z Miami
Kdo by z něj měl radost: Martin Riggs. Taky to s ním nadřízení neměli snadné.

Osmdesátá a devadesátá léta měla pološíleného Martina Riggse, ale v roce 1995 byla předána pochodeň sympatickému hláškujícímu černochovi, který se obléká jako gigolo a jezdí v autě, na jehož zimní gumy by průměrný člověk šetřil celý život. Mike Lowrey se nebojí při lovu na drogové dealery rozsekat floridskou metropoli na hadry, pozabíjet desítky nevinných lidí (politicky korektně mimo záběr) a ještě při tom vypadat zatraceně cool. A když se vyloženě nasere, klidně půjde nakopat řiť i Fidelovi. A jeho parťák Marcus Burnett? I přes blbý kecy a rodinu na krku mu bude záda krýt vždycky. Od toho parťáci jsou. A navíc vždycky potřebujete někoho, kdo vám nadhodí na patřičně vychytanou verbální smeč.

Kde jsme ho viděli: Mizerové, Mizerové 2
Kdy ho zase uvidíme: Možná až Michaela Baye přestane bavit hrát si s robůtky.

Jméno: Riddick (Vin Diesel)
Povolání: Hajzl
Kdo by z něj měl radost: Arnold Schwarzenegger a Stevie Wonder

Prvotřídní mezihvězdný parchant, který se nedobrovolně stal zachráncem celé galaxie. To ale neznamená, že se hodlá polepšit. Riddick je člověk, který nemá přátele a nechce přátele. Kašle na všechny a zabije každého, kdo mu k tomu dá důvod. Hora svalů s dokonalou fyzičkou, očima vylepšenýma pro noční vidění a cynickým, chladně kalkulujícím mozkem. Parchant bez zásad, bez emocí, ale s kopou nepřátel za zadkem. A tak mu to vyhovuje. Chcete po něm, aby zachránil galaxii? Táhněte do háje. Dokud nepůjde o krk jemu, kašle na to. Když na to ale přijde, bez mrknutí oka vymlátí planetou plnou naštvaných příšer nebo armádu náboženských fanatiků. Pro dobro lidstva by ale sám od sebe nehnul ani prstem.

Kde jsme ho viděli: Černočerná tma, Riddick: Kronika temna, Riddick: Temná hrozba
Kdy ho zase uvidíme: Až Vin Diesel našetří dost peněz a přesvědčí studia, že Riddick: Kronika temna byl propadák jen omylem.

Jméno: Ting (Tony Jaa)
Povolání: Pravděpodobně oráč
Kdo by z něj měl radost: Jackie Chan ve svých nejlepších letech

V Thajsku, zemi plné sexuálních turistů, pučů a tsunami, jsou takové malé vesničky, kde všichni umí Muay-Thai, spokojeně pracují na poli a uctívají Budhu. Pak přijde nějaký floutek z města, ukradne posvátnou sochu a chudí vesničané musí vybrat někoho, kdo se vydá do světa sochu zachránit a pořádně nakopat padouchy. A Ting, i když vypadá jako bezdomovec, je na tuhle práci ten pravý. Přikázání „nezabiješ“ se sice snaží dodržovat, ale to neznamená, že by s ním byla nuda. Všichni městští rváči brzy zjistí, že naštvat tohohle zemědělce vůbec není dobrý nápad, protože jeho lokty a kolena mohou člověku upravit úsměv na celý život. Krom toho Ting běhá po hlavách svých nepřátel, podbíhá pod auty a vůbec dělá všechny ty veselé věci, při kterých by normální smrtelník nejspíš zařval dřív, než řekneš Tom Yum Goong.

Kde jsme ho viděli: Ong-Bak, Tom Yum Goong (i když se jmenoval Khan - chabá to výmluva ;)
Kdy ho zase uvidíme: Právě teď na nás v Thajsku chystá další várku zlomenin a vykloubených končetin.

Jméno: Ethan Hunt
Povolání: Nejtajnější agent
Kdo by z něj měl radost: Fanoušci Jima Phelpse a Pražáci

Nejdřív to byl takový sotva rozkoukaný začátečník, který se dostal do totálního průšvihu. Potom šplhal bez jištění po skalách, nechal si narůst dlouhé vlasy, skákal na motorce a dělal vůbec všelijaké vylomeniny, za které by ho pojišťováci nepochválili. Nakonec se usadil, založil si rodinu, ale okolnosti ho dohnaly k tomu, že se musel vydat do Číny a udělat tam trochu pořádek. S ksichtem Toma Cruise plnil kinosály, užíval si technických udělátek jak ze Star Treku a zachraňoval svět. Potom ze sebe udělal před celým světem vola, začal vyřvávat něco o hodně divném náboženství a studia mu dala sbohem a šáteček. Pro nás zbyly jen tři velmi slušné filmy. Ale to je taky dost.

Kde jsme ho viděli: Mission: Impossible 1-3
Kdy ho zase uvidíme: Jestli se někdy vrátí, tak už nejspíš s jinou tváří. A asi i jiným jménem. A vlastně i s úplně jiným filmem. Bude se nám stýskat, Ethane.

Jméno: T-850
Povolání: Zabít/chránit určený cíl
Kdo by z něj měl radost: Kdo ne?

Dvoumetrová hora umělých svalů, kovová tělesná konstrukce, napodobenina lidské kůže a obličej, jehož výraz jasně říká, že tohohle člověka byste naštvali jen jednou. K tomu stylové motorkářské oblečení, tmavé brýle a do ruky brokovnice a máte tu hrdinu jak z čítanky. Střílí jednou rukou z granátometu, náraz náklaďáku ho nerozhází a ještě dokáže nahradit otce nevychovanému spratkovi (budoucímu vůdci lidstva). Je synonymem mlčenlivého likvidátora, ale když už promluví, stojí za to vytesat jeho hlášky do kamene. Pokud jde po vás, můžete to rovnou zabalit, pokud je s vám, stačí si hodit nohy na stůl a koukat na Simpsonovi, s klidným vědomím, že on svou práci odvede. Kdyby ale vaším směrem prohodil: „Pojďte se mnou, jestli chcete žít,“ nenechte se prosit dvakrát.

Kde jsme ho viděli: Terminátor, Terminátor 2: Den zúčtování, Terminátor 3: Vzpoura strojů
Kdy ho zase uvidíme: Pokud někdy vůbec, tak maximálně jako čestné zjevení pro fanoušky. Ale stejně budou tleskat. :-)

Jméno: John Rambo (Sylvester Stallone)
Povolání: Deprimovaný veterán z Vietnamu a pohroma pro sovětskou armádu
Kdo by z něj měl radost: Ronald Reagan

Poprvé ho naštval vidlácký šerif, takže srovnal se zemí jedno malé americké městečko. Podruhé zachraňoval ztracené válečné zajatce a odnesla to podstatná část vietnamské armády i s namachrovanými sovětskými důstojníky. A naposledy šel z afghánského pekla vysvobodit svého přítele a spolu s hrdinnými domorodými válečníky na koních (tehdy ještě neuměli pilotovat) si to vyřídil s celou sovětskou okupační armádou. Teď je mu přes padesát, žije v jihovýchodní Asii a plní modrý život. Když ale práce zavolá, je v první linii. John Rambo je oproti ostatním zmíněným hrdinům učiněný veterán, ale na druhou stranu, i když se naposledy objevil v roce 1988, kdo z nás nechtěl mít ten super luk s výbušnými šípy? Kdo si nechtěl alespoň vyzkoušet, jak ostrý je Rambův legendární nůž? Říkejte si co chcete, ale Rambo sem pořád ještě patří!

Kde jsme ho viděli: Rambo, Rambo II, Rambo III
Kdy ho zase uvidíme: Příští rok se pokusí opět prostřílet do srdcí fanoušků akčních filmů.

Jméno: Logan/Wolverine (Hugh Jackman)
Povolání: Superhrdina, který si dělá věci po svém
Kdo by z něj měl radost: Vizuálně a stylově rozhodně Clint Eastwood

I když je nedílnou součástí nejslavnějšího filmového uskupení comicsových hrdinů, tak trochu si pořád hraje na svém vlastním písečku. Má pifku, protože mu nějaký hajzl vymazal paměť, kostru má obalenou nezničitelným adamantiem, jeho tělo se umí bleskově regenerovat a z rukou mu vyskakují zatraceně nebezpečné ostré drápy. Oproti svým kolegům ani zdaleka netrpí syndromem Mirka Dušína a nedělá mu problém zaútočit na nepřítele potichu zezadu. Kašle na morální hodnoty, pokud se mu něco nelíbí, většinou to rozmlátí na hadry. Chodí zarostlý jak opičák, kouří jeden palec tlusté doutníky a hláškuje jak o život. Každý tým musí mít svého drsňáka, ale X-men by bez Wolverina působili jako banda morálně nezávadných cvoků v buzerantských kostýmech. Už velmi brzy se od svého týmu odpojí a bude kopat sám za sebe. A vypadá to, že pořádně přitvrdí.

Kde jsme ho viděli: X-men, X-men 2, X-men: Poslední vzdor
Kdy ho zase uvidíme: Podle všeho se už příští rok vydá pátrat po své minulosti. Určitě u toho budeme.

Jméno: John McClane (Bruce Willis)
Povolání: Policajt
Kdo by z něj měl radost: Většinou nikdo, zůstává za ním jen spoušť jak po výbuchu Černobylu

John McClane by dneska na stěně vedle Stathama a Rocka vypadal jako solidně zachovalý důchodce, který má přeci jen blíž k francouzským holím než k nabité pětačtyřicítce. To ale neznamená, že ho můžeme jen tak odepsat. Už si to vyřídil s vychytralým zlodějem v mrakodrapu, vybil elitní přeběhnuvší vojenskou jednotku na letišti a nakonec si podal i jednu malou soukromou armádu. Nikdy to ale nebyla sranda a počet jeho jizev, zlomenin a zakrvavených tílek, které nejdou vyprat ani Persilem Green Power, by se mohl počítat na desítky. Teroristů je ale pořád dost pro všechny a velmi brzy se rozhodnou ovládnout světové počítače a všechno tzv. vypnout. Tudíž žádná televize, žádná mražená pizza nebo z lednice vytažené orosené pivo. A McClane má pizzu a pivo rád, takže je všechny pěkně srovna do latě. A my doufáme, že to bude stejně fajn jako poprvé, podruhé a potřetí.

Kde jsme ho viděli: Smrtonosná past, Smrtonosná past 2, Smrtonosná past 3
Kdy ho zase uvidíme: Příští léto by mělo být opět plné krve, násilí a smrtících hlášek. Doufejme.

Jméno: Pierre Niemans (Jean Reno)
Povolání: Francouzský policajt
Kdo by z něj měl radost: Al Pacino, Robert De Niro a ostatní postarší drsňáci

Pierre Niemans, jediný zástupce starého kontinentu v našem soupisu, určitě není takový frajer jako ostatní, ale i přes svůj zralý věk a spíš detektivní než akční zaměření pořád zvládá držet krok. Nerozhodí ho ani brutální vraždy, ani pošahané bratrstvo mnichů a když už mu teče do bot, tak ukáže, že s pistolí mu to jde taky velmi slušně. Kdyby při své práci narážel na lepší scénáře, měli bychom z něj radost úplně všichni. Takhle je to ale spíš jen postarší chlapík s drsnějšími metodami, který musí řešit často hodně pitomé případy. Ale ten potenciál tady je a jestli se Niemans někdy vrátí, zasloužil by si lepší péči, než se mu dostávalo do teď.

Kde jsme ho viděli: Purpurové řeky, Purpurové řeky 2: Andělé apokalypsy
Kdy ho zase uvidíme: Zatím to vypadá, že jen při opakovaném pouštění DVD.

Jméno: Řidič (Clive Owen)
Povolání: Ehm… řidič
Kdo by z něj měl radost: Ryan O´Neill, který byl taky řidič (ve filmu Řidič)

Na zdi fanoušků akce se dá dostat i jiným způsobem, než natáčením explozivních a adrenalinem narvaných megafilmů. Například i sérií takových malých reklam na BMW. Jejich bezejmenný řidič je vždy dobře upraven, skvěle naladěn a připraven na všechno. Je libo převézt na koncert rozmazlenou hudební hvězdu? Nebo potřebujete zachránit topící se rukojmí? Případně dodat nové srdce umírajícímu vůdci jedné africké země? Když máte rychlé auto a za zády kameru, se kterou operuje John Woo, Joe Carnahan nebo Ang Lee, je život strašně jednoduchý. A od role řidiče v reklamě na automobilku je jen takhle blízko (mám ukazováček a palec skoro u sebe) k roli nejslavnějšího agenta všech dob. Ale to už jsme někde úplně jinde…

Kde jsme ho viděli: Reklamy na BMW, které se k nám pochopitelně přes hradbu Palmexů a smrtících teleshopingů nedostaly.
Kdy ho zase uvidíme: Nejspíš nikdy. Život občas není fér.

Jméno: Jack Bauer (Kiefer Sutherland)
Povolání: Protiteroristický agent
Kdo by z něj měl radost: BIS

Muž, který už pětkrát zachránil Spojené státy před totální katastrofou. Muž, který se přátelí s prezidentem USA. Muž, který dokáže celých dvacet čtyři hodin zadržovat moč. Jack Bauer je klenotem americké tajné služby. Sice klenotem značně zlobivým, protože z rozkazů svých nadřízených si většinou nic moc k srdci nebere, ale výsledky mu nemůže nikdo upřít. Zkoušel to na něj jugoslávský terorista, náboženští fanatici, naštvaný bývalý kolega nebo banda všehoschopných Rusů. Nikdo nepochodil a Jack Bauer se brzy vrátí s další smrtelně nebezpečnou misí. Oproti Bondovi a ostatním to má ale trošku těžší. Jeho práce ho připravila o všechno. Nemá přátele, přišel o rodinu, stal se z něj feťák, srdce je v háji a kvůli neortodoxním metodám po něm jde polovina civilizovaného světa. Ale on z toho stejně vždycky nějak vybruslí.

Kde jsme ho viděli: Pět sérií 24 hodin.
Kdy ho zase uvidíme: Šestá začíná chvilku potom, co přijde Ježíšek.

Jméno: Joey Gazelle (Paul Walker)
Povolání: Malý bezvýznamný gangster
Kdo by z něj měl radost: Donnie Brasco, Tony Montana a ostatní kluci z ulice, který mají svá malá tajemství

Drsňák Joey už pár let maká pro mafii, tají to před svojí sexy ženou a ve sklepě si schovává sbírku zbraní, se kterou byste mohli v nějaké menší jihoamerické zemi rozpoutat revoluci. A když se jedna z těch zbraní ztratí, je Joey v průšvihu. New Jersey je město, kde se může stát všechno a až tahle zatraceně dlouhá noc skončí, bude se muset hrobník sakra ohánět. Joey Gazelle má sice xicht, se kterým by mohl z fleku dělat modela, ale okolnosti ho zavály do nejhorší čtvrti ve městě a do společnosti lidí, pro které je zabití kámoše stejným problémem jako psí výkal na botě. Během jednoho jediného okamžiku stojí prakticky celé město proti Joeymu a jeho celonoční jízda plná krve, hrůzy a násilí je zážitkem, kvůli kterému začnete Paula Walkera uznávat jako akční ikonu. Alespoň na chvilku.

Kde jsme ho viděli: Útěk před strachem
Kdy ho zase uvidíme: Zatím to nevypadá, že se Joey vrátí. I když bychom moc a moc chtěli.

Jméno: Liu Jian (Jet Li)
Povolání: Čínský policista
Kdo by z něj měl radost: Bruce Lee

Liu Jian je ledově klidný prcek, který byl čínskou vládou vyslán, aby pomohl pařížské policii vyřešit jeden zdánlivě obyčejný případ. Bohužel v Paříži vládne pevnou rukou prvotřídní svině – inspektor Richard a než se Liu Jian naděje, je ztracen ve městě, které nezná a jde po něm úplně každý. Francouzští drsňáci ale brzy zjistí, že tenhle čínský prcek se umí zatraceně rychle a nebezpečně ohánět (a improvizovat se žehličkama) a Richardovi začnou velmi rychle docházet lidi. Když se na tváři malého Číňana objeví sveřepý výraz, nestíhá ani francouzská policie, ani vražedná blonďatá dvojčata. A čínská akupunktura má taky něco do sebe. Doma to ale radši nezkoušejte.

Kde jsme ho viděli: Polibek draka
Kdy ho zase uvidíme: Jet Li a Luc Besson spolu pracují dost často, takže se Liu Jian možná někdy vrátí.

Jméno: Borat Sagdiyev (Sasha Baron Cohen)
Povolání: Reportér
Kdo by z něj měl radost: Joseph Pullitzer

Dvoumetrový šlachovitý zjev v saku, které vyšlo z módy na začátku minulého století. Obrovský knír, středoasijský přízvuk a chování, které dokazuje, že člověk pochází doopravdy z opice. Nejlepší kazašský reportér se rozhodl postavit celé Americe a během hodiny a půl se mu povedlo naštvat hned dva národy. S tímhle chlapíkem si akci ještě užijeme, tak mu mezi plakáty taky rezervujte místo. A pokud jde o „akční-bojové schopnosti“ tak jeho velice osobitá verze řeckořímského zápasu má taky něco do sebe. Borat Sagdiyev je neřízená střela, okolo které je a bude možná víc povyku a napětí než by člověk čekal.

Kde jsme ho viděli: Borat
Kdy ho zase uvidíme: Zatím to vypadá, že by se časem Borat mohl podívat i do jiných destinací.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace