Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Animáky bojují o Oscara


ikona
imf
animovanýoscar
 

A my už známe jména šestnácti z nich. Do finále se jich dostane pouhá pětka, ale protože musí projít pečlivým předvýběrem, vyhlašují se jména uchazečů už teď (podobně to bude s kategorií vizuálních efektů). Nejlepší animovaný film je poměrně mladá kategorie, vyhlašovaná teprve od roku 2002. My jsme si letošní animáky nedávno zdrbnuli při našem výhledu do budoucnosti, takže si je pouze hezky postavíme do řady.

Mravenčí polepšovna
Artur a Minimojové
Barnyard
Auta
Curious George
Everyone's Hero
Spláchnutej
Happy Feet
Doba ledová 2: Obleva
V tom domě straší!
Lovecká sezóna
Za plotem
Paprika
Renaissance
Scanner Darkly
Divočina

Až na psycho anime jménem Paprika a francouzskou Renaissance se asi žádné překvapení nekoná, je tu přítomný v podstatě celý americký peloton, včetně takových "béček" jako Barnyard nebo Everyone's Hero (nicméně nepodceňujte sílu baseballu ;). Pokud bych měl tipovat, Pixaři mají předplacené nejen místo v přední řadě, ale dost možná i samotnou sošku. Navzdory redakčním sympatiím k Willisovu mývalovi a Za plotem, si vážně nemyslím, že by ta ekozápletka a cílení na děti stačily k poražení "krále". Milým přírůstkem je Linklaterův Scanner Darkly, ale obávám se, že staříci z Akademie mají zafixováno kouzelné "animák=pro děti". Pokud by se letos pokusili prolomit tohle tabu, zřejmě bych snědl svůj vlastní klobouk (naštěstí žádný nevlastním), šance jsou ale pramalé.

Minimojové Luca Bessona mi připadají zařazení do nesprávné kategorie, ale snímek jsem neviděl, možná je v něm víc animací, než si myslím. Přesto bych finální pětku viděl bez evropské účasti, jediný kdo má stopové šance je Renaissance, doprovázená Scanner Darkly (naděje umírá poslední), Auty, Za plotem a... V tom domě straší! Zemeckis je oblíbencem Akademie a troufnu si říct, že tentokrát si nominaci plně zaslouží, protože dokázal žánr profouknout čerstvým vichrem. Možná trochu podceňuji Spláchnutého, ale to bude tím, že mě ten film už od trailerů nijak nevzrušuje. Raději si počkám na krysy od Pixaru. Ano, zřejmě jsem latentní patriot.

Proč jsem vůbec nemluvil o ostatních? Protože není o čem mluvit. Mravence, lesní zvěř, okopírovaná disneyovská zvířátka a tučňáky mi necpěte, házím je rovnou do koše. :)

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (28)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace