Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

FilmTECH #1


ikona
imf
blu-rayfilmtechhd-dvd
 

Hola hola, nová rubrika volá? Je to tak. K Herním trailerům, Amatérskému filmu online a Bulváru se přidává FilmTECH nebo-li Filmová technika. Tohle kvarteto bude v rámci novinek rotovat každý týden a bude vám přinášet pravidelné informace z okrajových témátek filmové sféry. Je to další zpestření, které jsme pro čtenáře připravili, tak si toho važte, zapněte si pásy a pojedeme až k High-Endu.

720p by mělo stačit všem...

Alespoň si to myslí výrobci projektorů. A imf má radost, protože jeho investice do Hitachi TX100 (nejlepšího hráče předloňské generace) se začíná vyplácet. :) Loňské modely se nesly ve znamení vylepšení na samotnou hranici. Přibyly nové D5 panely a díky vylepšení některých prvků se uměle podařilo vyhnat kontrast až na hodnoty jako 7000:1. Toto číslo je přirozeně trochu zkreslené, ale určitý posun tu vidět byl.

Letošní řada, sestávající hlavně z Hitachi TX300, Panasonicu AX100 a Sanyo Z5, to bude mít o poznání těžší. Opět dostaneme D5 panely s rozlišením 1280x720 (=720p), které zvládají upscaling do 1080p a někteří výrobci slibují kontrast až 10 000:1, ale 1080p se jednoduše za rozumné ceny nedočkáme. Potěšit nás může snad jen fakt, že nové modely budou levnější než obvykle a tak by mohly výrazně stlačit ceny loňských bratříčků, které si s nimi v ničem nezadají. Už jste uvažovali o tom, čím vyplnit volné stěny vašeho obýváku? Navíc TX300 s černým kabátkem vypadá tak sexy, že se skoro nedá odolat. :)

Nejlevnějším 1080p projektorem zatím zůstává Mitsubishi HC5000BL za nějakých 100 tisíc. Panasonic i Sanyo zřejmě nabídnou 1080p projektory souběžně se 720p, ale jejich cena bude stále vysoko nad hranicí 100 tisíc, zatímco modely TX300, AX100 a Z5 by se měly pohybovat na nějakých 55-60 tisících. Loňské modely jsou k mání už za 40 tisíc. Nejlevnějším způsobem jak sehnat plnohodnotné 1080p tak nadále zůstávají LCD televize v cenách od 60 do 100 tisíc. Už jste volali Ježíškovi?

Microsoft přemýšlí trochu jinak

Ještě před několika měsíci Microsoft hlásal, že 1080p je pro hry na XBOXu tabu a že budou využívat nižší formu HD, tj. 720p/1080i, tak aby i náročnějším hrám dopřáli vysoký framerate bez cukání. To je rozumné řešení a dost možná k němu v budoucnu přistoupí i Sony PlayStation 3, až se na trhu objeví opravdu náročné herní tituly. Momentálně se však inženýři ze Sony ohánějí Full HD jako bájným mečem. Co jiného jim zbývá, když posunuli vydání své konzole v Evropě (kde se XBOXu daří velmi dobře) až na jaro a pro slavnostní start v listopadu mají pouhý půl milion konzolí (to nestačí ani na pokrytí předobjednávek).

Microsoft se tedy začal ohánět také, primárně kvůli uvedení externí HD-DVD mechaniky, jejíž příchod na trh se kryje se startem PlayStation 3. Nepřítomnost next-gen formátu v útrobách XBOXu 360 byla základním bodem každé kritiky tohoto systému a je zřejmé, že Microsoft to udělal proto, aby stlačil cenu na minimum a hlavně se na trh dostal ještě před loňskými Vánocemi. Teď za to platíme, protože si musíme tuto "zbytečnost" dokupovat. Externí mechanika sice vypadá hezky, ale rozhodně by jí to víc slušelo uvnitř XBOXu. Je otázka jestli Microsoft někdy vydá novou verzi s interní mechanikou, ale myslím, že dřív než za rok to nebude a pravděpodobnost, že by se někdy vydávaly herní tituly JEN na HD-DVD médiu je taky mizivá. Dvojí standard si zkrátka nikdo "nelajsne".

Ale zpátky k Full HD. Microsoft samozřejmě musel nějak zařídit, aby z XBOXu lezlo 1080p. Nebudete si kupovat přednosti HD-DVD formátu, když je nebudete moci využít. V podzimním patchi, který si bude moci každý stáhnout přes online službu XBOX Live tedy bude podpora 1080p přítomna. Na různých webech se teď spekuluje, zda to bude skutečně plné HD nebo jde jen o nějaký rafinovaný upscaling. Myslím, že takovou ostudu by si Microsoft uříznout nechtěl. V jejich konzoli je nejnovější chip od ATi (srovnatelný dejme tomu s X1900) a ten je víc než schopný utáhnout dekóding takového streamu (a nezapomínejme na IBM procesor o taktu 3.2 GHz a třech jádrech). Přes VGA i component kabely lze signál bez problémů protlačit a HDCP ochrana, která visí nad formátem jako pověstný Damoklův meč, se stejně v nejbližších čtyřech letech zavádět nebude. Nejdůležitějším faktorem tedy byla cena samotné mechaniky.

Tady se strhla velká mela a střelka kompasu jeden čas dokonce mířila i někam ke 400 dolarům (což je cena HD-DVD přehrávače od Toshiby, který přeci jenom nabízí trochu víc funkcí). Nakonec všechno rozseknula včerejší tiskovka na Tokyo Game Show, kde byla HD-DVD mechanika představena v akci a její oficiální japonská cena byla stanovena na nějakých 160 dolarů. Microsoft je známý tím, že nepoužívá kalkulačku a aktuální měnové kurzy a navíc se chce Japoncům zavděčit, protože nový XBOX se tam prodává skutečně mizerně, takže v Americe se dá očekávat cena spíše kolem 199 dolarů a u nás velmi podobná částka v Eurech (je to nespravedlivé, ale nic s tím nenaděláte). Z českého microsoftího obchodu byste si ji mohli přinést už o Vánocích. Tak uvidíme.

Trpělivost přináší růže

Formátová válka zuří na plné obrátky a inženýři z Warnerů ještě přilili trochu oleje do ohně, když prohlásili, že umějí vyrobit placku a čtečku, která zkombinuje všechny aktuální formáty (=DVD, HD-DVD, Blu-Ray). Zatím se ale prodeje příliš neodpíchnuly, Evropa čeká na přehrávače, které si budete moci odnést i z vašeho Datartu a studia jsou velmi liknavá, co se týče uvádění nových titulů. Warneři ohlásili na 10. října sedmičku nových titulů, mj. Karlíka, nového Batmana, Burtonovu Nevěstu nebo Polární expres. Na Blu-Ray přibude Syriana nebo 16 bloků. Když se porozhlédnete po amerických e-shopech a dáte si vyhledat HD-DVD tituly na půl roku dopředu, napočítate možná tak dva tucty filmů. A to není příliš přesvědčivý důvod pro investici do nového obývákového mazlíčka. Nakonec si přece jenom budeme muset chvilku počkat.

Dneska jsme opět surfovali hlavně na HD vlně, ale příště jistě potěšíme i příznivce starých dobrých DVDček. Koncepce rubriky se teprve tvaruje, takže pokud máte nějaký dobrý (ale opravdu dobrý :) nápad, tak šup s ním do komentářů.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (21)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace