Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Miyazaki má průšvih


ikona
imf
adaptace knihyearthseahayao miyazaki
 

Ale není to nic, s čím by se jeho fanoušci nedokázali vyrovnat. V podstatě jde o rozhořčený dopis spisovatelky Ursuly K. Le Guin, šestasedmdesátileté držitelky mnoha ocenění a autorky řady zajímavých knížek, mezi něž patří i Earthsea, nejnovější projekt studia Ghibli. Knihu která vyšla už v roce 1976 chtěl Hayao Miyazaki adaptovat už před dvaceti lety, ale Ursula ho tedy poslala k čertu, protože neměla důvěru v animované filmy a o tom podivném Japoncovi nevěděla zhola nic. Pak ale viděla Miyazakiho film My Neighbor Totoro (1988) a konečně povolila, dokonce Miyazakimu nechala i tvůrčí prostor, když mu dovolila, aby sám interpretoval patnáctiletý úsek děje, který ve svých knihách nepopsala. Taková nabídka nepřichází od spisovatele každý den, ale naneštěstí pro Ursulu přišla v nevhodný okamžik. Hayao totiž zrovna adaptoval jinou knihu (Howl's Moving Castle) a protože se nechtěl Earthsea vzdát, slíbil jí, že se projektu nějako ujme.

Což tak úplně nesplnil, ale na druhou stranu to zůstalo "v rodině", Earthsea je totiž scenáristickým a režijním debutem Gora Miyazakiho, syna slavného japonského tvůrce. Goro původně vystudoval zemědělskou školu a několikrát se otevřeně vyjádřil ve smyslu, že s animovanými filmy nechce mít nic společného, aby zbytečně nestál ve stínu svého otce. V devětatřiceti letech však svůj názor mění a bere na svá bedra režii celovečerního animáku. Fanoušci jsou střídavě rozčarováni i uspokojeni, Ursula je však permanentně naštvaná. Slíbili jí Hayao Miyazakiho, ne jeho syna! Výsledek se jí nelíbí a považuje to za velkou zradu. Možná si dokonce myslí, že se jí Hayao mstí za to, že mu dala před dvaceti lety košem.

Ursula ale nikoho moc nezajímá, protože takových dopisů vyplodí v budoucnu mnohem víc. Před dvěma roky dala práva na adaptaci amerického televiznímu kanálu Sci-fi, který je známý svými ultralevnými a většinou neuvěřitelně stupidními adaptacemi čehokoliv, co se dobře prodává. Jejich verze Earthsea byla podle všeho mnohem horší, než ta Miyazakiho, ale všechno tenkrát vyšumělo stejně rychle jak ranní mlha nad San Franciskem. Mnohem zajímavější jsou zvěsti o tom, že Hayao Miyazaki možná předá žezlo animace a odejde na zasloužený odpočinek. Letos sice vyrobil tři animované kraťasy, ale zatím si nevybral žádný další velký projekt a tak možná na těch klepech něco bude. V pětašedesáti už by měl určitě právo na trochu relaxace.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace