Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Shazam propadl ještě víc než Black Adam! Zachrání Warnery Flash?


ikona
TedGeorge
65adam driverant-manavatarcreedjenna ortegakocour v botáchmarvelmedvěd na koksuscreamshazam!shazam! hněv bohůsonytržbyvřískotvřískot 6warner bros.paramountwoody harrelsonzachary levi
Pokračování rodinné komiksárny diváky do kin nepřilákalo a nikdo se nediví.  

Když se někdy během minulého roku rozhodli Warneři nesoutěžit s Avatarem a pokračování Shazama odložili z vděčného vánočního termínu na jaro, nikoho to příliš netankovalo. První díl s celosvětovými tržbami 366 melounů sice díky relativně nízkému stomilionovému rozpočtu nakonec pár desítek milionů doláčů vydělal, nicméně rodinné dobrodružství zahrané na jistotu nepobralo vůbec žádné fanoušky a sequel vyhlíželi snad jenom zavilí příznivci DC univerza, kteří by do kina přišli i na obskurního Mr. Americu s bičem. Běžné rodinky raději znovu zamíří na Kocoura v botách...

Shazam! Hněv bohů tedy nepřekvapivě profičel čtyřmi tisícovkami amerických multiplexů bez jakýchkoliv fanfár. Diváci zívají i s průměrně béčkovým CinemaScore, stejně jako kritici, a tomu odpovídá ve všech směrech mizerných 30 mega za první víkend. Ve světě potom dobrácký Billy Batson s tváří především seriálového herce Zachary Leviho nasbíral snad ještě tragičtějších 35 melounů. Jednička přitom mimo USA utržila trojnásobek (!!!) a než se zeptáte… ano, sequel se čerstvě také dočkal startu v Číně, kde však pokračování se čtyřmi miliony totálně propadlo.

Žádný velký šok se přitom nekoná. Analytici už měsíce předem predikovali, že souboj Supermana z Wishe s antickou bohyní s tváří Helen Mirren nikoho nezajímá, a navzdory faktu, že rozpočet nabobtnal na 125 kulatých, pokračování v USA rozhodně nepokoří ani průměrných 140 melounů, které před čtyřmi lety trhla jednička. Shazam! Hněv bohů velmi brzy vyklidí pole už někde před hranicí dvou set globálních melounů, což je polovina toho, co by potřeboval na splacení nákladů.

K rozpočtu pokračování si totiž rovnou připočtěte dobře osm pětek na reklamu (u jedničky prý globální marketing vyšel na 105 mega, dvojka snad alespoň zde byla o chlup levnější) a máte před sebou ukázkový propadák. Samozřejmě i tady se ozve hrstka fundamentálních apologetů, kteří se vás budou snažit přesvědčit o tom, že díky daňovým úlevám byl Hněv bohů mnohem levnější a reklama vyšla studio na pouhých 35 míčů. Trudná realita hollywoodského byznysu je však úplně jiná.

Situaci si jistě velmi dobře uvědomuje i James Gunn, který po nedávném nástupu do nevděčně funce DC protektora přišel k Shazamovi jako slepý k houslím. To stejné platí o kdysi ambiciózním režisérovi Davidu F. Sandbergovi, který na Twitteru na plné pecky napsal, že mrzká čísla všichni okolo předem očekávali a jemu nijak nevadí, protože se studiem nechal vyplatit předem. 

Průšviháři od Warnerů holt zase s velkorysou DC komiksárnou prohráli s plnou parádou (pokolikáté už proboha?) a nezbývá jim než doufat, že za pár měsíců je spasí alespoň mnohovesmírný Flash. Ten se nejenom podle Toma Cruise prý setsakra povedl a měl by na rozdíl od výplňového Shazama alespoň k něčemu vést.

Na první pohled trochu hrozivý propad o 61 % si připisuje Vřískot, avšak není žádný důvod k panice. Přece jenom mluvíme o žánru, na který se diváci většinou nahrnou už první víkend, a po 44 milionovém otvíráku se krapet větší propad dal očekávat. Jenna Ortega vážně nemá důvod brečet.

Pokud se nemýlím, tak už další víkend dojde u chváleného pokračování Ghostface ke stabilizaci a aktuálních 76 míčů se v Americe povede přetavit v očekávané kilo. Čísla ze světa sice klasicky pokulhávají (mimo USA jsme na čtyřiceti melounech), nicméně Paramounti budou už teď v plusu a přípravy na další díl podle mě běží na plné obrátky.

Bronz bere Creed. Minulý víkend to sice vypadalo, že boxerský padawan Rockyho Balboy překvapivě rychle zpomaluje, ale aktuální víkendový propad o hezkých 44 % a celkových 127 melounů z Ameriky dávám tušit, že stopáďo v domovině zvládne levou zadní. Při pohledu na tučný globální součet 225 kulatých dokonce pořád nejsou mimo hru ani celosvětová tři kila. Vůbec se nedivím, že hollywoodský novic Amazon začíná spřádat plány na „Creedversum“ a úspěšnou značku i bez účasti Slye vytěží až na dřeň.

Méně optimistický je až pohled na bramborovou pozici, kde vegetuje dinosauří sci-fi 65 s Adamem Driverem v hlavní roli. Ten si mimochodem připisuje už druhý stomilionový propadák v řadě, protože podobně mastný Bílý šum na Netflixu o Vánocích vyloženě selhal. Aktuálních amerických 22 milionů pro akčňák, vzdáleně připomínající Hyamsovy Lovce Dinosaurů, je každopádně hrozivých. Nezbývá než doufat, že snímek nepomáhala financovat nějaká solventní italská rodina a šéf Sony Pictures Tony Vinciquerra se už minulý týden neprobudil s koňskou hlavou v posteli. Tratit budou úplně všichni zúčastnění.

 

Smutný je i Kevin Feige a jeho Marvel. Ant-Man a Wasp: Quantumania bude dost možná nejméně výdělečným dobrodružstvím mravenčáka, protože i 130milionová jednička zvládla před lety v kinech po celém světě utržit 519 mega, což trojka – navzdory účasti všudypřítomného Jonathana Majorse – podle mě nedá. Aktuálně má totiž na kontě podvyživených 462 melounů a nejenom u nás už na ni do multiplexů skoro nikdo nechodí. Nedivme se, když je to navzdory prošustrovanému 200 milionovému rozpočtu takový hnusný digibordel.

Co zbylá pětice? Mezi vítěze se bezpochyby řadí Medvěd na koksu a Ježíš. Zatímco kokainová fantazie režisérky Elizabeth Banks s naspeedovaným méďou zvládla v Americe utržit už slušivých 58 mega, o pětku levnější Jesus Revolution si v USA připisuje také hezkých 45 melounů.

Propádákem jsou až sportovní Champions na osmém místě, v nichž Woody Harrelson koučuje mentálně zaostalé basketbalisty. Zámořští fanoušci se na komedii nepřekvapivě nenahrnuli, jinak by na kontě po dvou víkendech nesvítilo podprůměrných 10 mega.

Pořád nekončíme. Na devátém a desátém místě se s topkou pomalu loučí hegemoni uplynulých měsíců – Avatar: The Way of Water a Kocour v Botách: Poslední přání. Cameron se tetelí blahem při pohledu na neuvěřitelné 2,3 miliardy dolarů (chybí už pouhých osm mega), nezdolný Kocour jásá nad 470 míči.

Především tyto dva filmy pomohly nakopnout rok 2023 v kinech k velmi sympatickým výsledkům, přičemž v USA navzdory propadnutí Shazama! pořád frčí tržby o více než čtvrtinu silněji, než předchozí rok. A to nás přitom prosím pěkně v příštích týdnech a měsících to nejlepší z letoška teprve čeká...

Celkový žebříček víkendových tržeb zde

Příští víkend se potkáme v kině, protože do multiplexů zamíří mohutně hypeovaná čtyřka Johna Wicka. Snad se zvěsti o doposud nejlepším díle potvrdí a během skoro tříhodinové stopáže v klimatizovaném sále neusnu. Tržby budou navzdory (pro žánr šílené) stopáži pravděpodobně krásné.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (43)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace