Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Jenna Ortega pomohla Vřískotu 6 k rekordu, sci-fi 65 s dinosaury prodělá balík


ikona
Cival
65adam driverant-manant-man a wasp: quantumaniaavataravatar 2avatar: the way of watercreedcreed IIIjenna ortegakocour v botáchmarvelmedvěd na koksuscreamsonytržbyvřískotvřískot 6woody harrelson
Proč jsou kina letos pozitivněji naladěna? 

Letos to bude dobrý rok. Snad. Minimálně výraznou naději nám dávají první tři měsíce v amerických pokladnách, protože tržby zámořských kin jsou o víc jak třetinu nad úrovní loňského roku. Rozvolňuje se i post-covidová skepse studií, takže minimálně každý druhý týden nás čeká áčková popcornovka. A protože se skvěle vedlo třetímu Creedovi i čerstvému Vřískotu a nějaká solidní čísla zapsali Ant-Man s koksujícím medvídkem, může Hollywood cítit optimismus. Teď jen aby našel nějaké ty megahity o rozměrech dvojek Top Gunu a Avatara a mohlo by být veselo. 

 

Bylo každopádně zřejmé, že nový Vřískot bude více než solidní hit. Pětka loni suverénně bodovala a nově vzedmutý zájem o sérii mohla regulérní šestka snadno zužitkovat. Herecká superhvězda se mezitím stala z představitelky Wednesday Jenny Ortegy a i díky tomu, jak ji studio vehementně protlačilo do čela marketingové kampaně, se mohla novinka zaradovat z jednoznačného kasovního triumfu. Otvírák za 44,5 milionů dolarů nevyhnutelně značí, že jen z Ameriky přilítne sto mega.

 

Produkce za nějakých pětatřicet milionů se tak velmi snadno dostane do plusu jen z kin, zvlášť když ani zbytek světa nezůstane na nule - úvodních 22 milionů z ostatních trhů naznačuje, že šesté zastavení Ghostface se vyšplhá minimálně na globální stopáďo. Pro Vřískot to jsou rekordní čísla (ano, s inflací), která ukazují, že je letitá frančíza stále na popkulturním vrcholu. A není tak žádný důvod pro to, aby v zimě 2025 nenaservírovalo studio Paramount sedmý díl série.

Parádně si vede i Creed, byť pokles jeho výkonnosti o 53% není nějak přelomový. Po tak silném otvíráku a při úspěšné konkurenci ale muselo k výraznému propadu dojít - svalnatý Rockyho pohrobek se ale zvládl díky čerstvým 27 milionům přehoupnout už po druhém víkendu přes 100 mega z Ameriky a užívat si i 180 milionů celosvětově. Creed se poprvé v rámci série přehoupne přes čtvrtmiliardu na kinotržbách a ještě má pořád naději zabojovat o globální tři kila - to by ale musel král břišáků najet na dráhu výrazné trvalky.

 

Třetí příčku uzmulo sci-fi 65, v němž Adam Driver čelí s velkou krochnou dinosaurům a jiným nástrahám pradávné Země - ale je to kolosální průser! Brakový námět totiž zvládlo tápající studio po přetáčkách našlehat rozpočtově na nesoudných 90 milionů dolarů, ne-li víc. Sony ale s čísly čaruje, jak se dá, a tak na wikipedii třeba pořád svítí oficiálních 45 mega... díky čemuž je tenhle propadák oficiálně přeci jen snesitelný, asi jako když parťáci Járy Cimrmana dechem vyháněli výš teplotu na teploměru. Start za dvanáct mega je každopádně fiaskem a aktuální cílení na tři pětky z Ameriky a páďo celosvětově alarmující. Za tohle spadnou u Sony zase nějaké ty hlavy, tak jako každý druhý měsíc koneckonců.

Hlavy by měly padat ale i u Marvelu. Ant-Man se sice dotlačí k dvoukilu z Ameriky a nejspíš se hecne i na tu celkovou půlmiliardu, pro marvelovskou produkci jde ale o další jasný políček. Tudy cesta vážně nevede. Vizuálně ošklivý blockbuster s líným příběhem, tápajícími herci a nedomrdlými triky musí Marvel rychle přebít trojkou Strážců galaxie, jinak se celé jeho univerzum záhy utopí v krizi.  

 

Na pětce se dál snaží Medvěd na koksu, tahle bublina ale rychle splaskla - i tak to ale stačilo na průběžných 51 mega jen z Ameriky, takže režisérka Elizabeth Banks bude v Hollywoodu vnímána pozitivně.

Šestku osvítil retro malebný Ježíš a skromnému snímku Jesus Revolution to bude stačit na jasný skok do finančího plusu. Na víře se vydělává nejsnáz, to vám každý pasáček bohabojných oveček rád potvrdí.

Na sedmé pozici je pak trudný pohled na sportovní rodinnou oddychovku s Woody Harrelsonem Champions. Ta totiž zklamala velmi průměrnými recenzemi, navíc ale nezaujala ve třech tisícovkách kin a vytěžila z nich jen slabých pět milionů. Tenhle film vypadal v kinech do počtu a kdo ví proč nešel na stream - a po premiéře by mu ten stream přišili jistě i sami tvůrci.  

 

Na chvostu tabulky jsou dva tahouni posledních týdnů - sequel Avatara těsně pod 2,3 miliardami celosvětově jako blockbuster z top trojky historických tabulek, dvojka Kocoura v botách pár kroků od půlmiliardy jako bezprecedentní animovaná trvalka. Ještě něco přisypou, ale spíš jen drobné. A u nich spatříte ještě Ritchieho Operaci Fortune, která v Americe shořela jak papír - se zoufalými pěti miliony asi ještě víc, než se čekalo. 

Kompletní žebříček tržeb tady.

Za týden má premiéru dvojka Shazama, takže se ke kinům nepřiblížím ani na sto metrů! 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (29)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace