Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zemřel slovenský režisér Juraj Jakubisko


ikona
Spooner
Juraj Jakubiskorip
Výrazná tvář československé kinematografie už bohužel další film nenatočí.  

Slovenští sousedé přišli o jednu ze svých nejvýraznějších tvůrčích tváří. Ve věku 84 let totiž zemřel známý a oceňovaný režisér Juraj Jakubisko. Známý režisér, který už delší dobu trpěl zdravotními problémy, zemřel v pátek večer v Praze, kde žil od roku 1993. Smutnou zprávu potvrdila médiím jeho dcera Janette Jakubisková. Jakubisko natočil desítky celovečerních, ale také televizních či dokumentárních filmů a jednalo se o tvůrce, jenž svou tvorbou dokázal zabodovat i v mezinárodním měřítku.

 

Přezdívalo se mu „Fellini východu“. I kvůli specifické poetice jeho filmů, osobité zasněnosti i koketérii se surrealismem. Jeho filmy byly opravdu magické, výjimečně vyspělé autorské vize, jejichž tvůrce jste poznali na první dobrou.

Současní diváci budou sice z jeho děl nejvíce znát jeden z nejdražších českých filmů všech dob, historickou Bathory, poprvé o sobě dal výrazněji vědět už v roce 1968 s jedním ze svých prvních počinů, povídkovým kouskem Zbehovia a pútnici, který se ucházel o Zlatého lva v Benátkách. Od té doby se na prestižní filmový festival podíval hned několikrát. Svůj největší věhlas získal režisér zejména v 80. letech. V roce 1983 o sobě dal totiž velmi výrazně vědět možná svým zcela nejlepším filmem, historickým dramatem Tisícročná včela, který znovu sbíral festivalové fanfáry. 

Halasných mezinárodních premiér a statusů naprosté české-slovenské klasiky se dočkaly i jeho následující filmy – pohádka Perinbaba a poetický snímek Sedím na konári a je mi dobre. V 90. letech pak zaujal díly Lepší je být bohatý a zdravý než chudý a nemocný nebo podobenstvím Nejasná zpráva o konci světa, které získalo čtyři České lvy.

V novém století už jeho rukopis přestal do velké míry fungovat a nové tituly budily vesměs rozpaky. Svůj poslední snímek, pohádku Perinbaba a dva světy, sice podle všeho stačil dotočit, samotné premiéry se už ale bohužel nedožil. Opustila nás tak osoba, která zanechala v československém filmu bezesporu svou nesmazatelnou stopu.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace