Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: ujetá černá komedie Medvěd na koksu


ikona
do_Od
drogyElizabeth BankshororkomedieMedvěd na koksuRay Liotta
Drogoví pašeráci ztratí v lese desítky kil kokainu. Bohužel pro všechny je jako první najde jeden zvědavý medvěd. 

Trailer na Medvěda na koksu vypadal celkem fajn, příliš komedií tohoto ranku už se navíc v kinech jen tak nevidí, takže jsme doposud ne-úplně-výrazné režisérce Elizabeth Banks drželi palce, aby žánr nakopla a na své konto si připsala první pořádný hit. Jenže to bylo předtím, než jsme film viděli. Co si myslíme teď, to se dozvíte z následujících řádků.

Jak to vidí Mr. Hlad:

Medvěd na koksu měl skvělý trailer a člověk tak nějak tajně doufal, že film bude pecka z ranku Šílené noci. Jenže pořád tu varovně svítilo jméno Elizabeth Banks, obstojné herečky a velmi (VELMI) podprůměrné režisérky. A bohužel svoje filmařské kvality potvrdila u snímku, který měl ambice i šanci stát se malým kultem. Banks se podivně pokouší kombinovat zvířecí horor s černou komedií a tak trochu i tarantinovskou gangsterkou, jenže nic z toho nezvládne dělat pořádně. Medvěd na koksu nemá ten správný timing, aby byl skutečně vtipný. Nejsou tu dostatečně zajímavé postavy, abyste s nimi chtěli trávit svůj čas, nebo jim dokonce přáli, aby se dožily happy endu. A většinu střetu s medvědem jsme nejen že už viděli v traileru, ale upoutávka je servírovala v mnohem atraktivnějším balení než film samotný.

Elizabeth Banks jednoduše není dobrá režisérka. Neumí budovat napětí, nedovede pracovat s postavami tak, aby z nich nebyly karikatury, nezvládá humor a audiovizuální nápady nemá. Strašně zamrzí, že tahle látka neskončila v rukách Wirkoly, Aji nebo někoho podobného, protože Banks je jako filmařka naprosto marná. Doufám v komerční propadák a konec její kariéry. Zprasit takovýhle materiál, to se nevidí každý den.

Jak to vidí Rimsy:

Zdařilému traileru se povedlo vydolovat nečekaně velká očekávání vůči téhle bizarnosti, která mohla aspirovat na podobně příjemnou záležitost jako loňská Šílená noc. Výsledek ale připomíná spíše (horší) Bullet Train, tedy až příliš úmornou snahu vytěžit lákavou premisu. Natahovaný úvod postupně představuje velké množství postav, které je potřeba pod různými záminkami dostat do národního parku Chattahoochee, kde řádí zkoksovaný medvěd. Jednotlivé postavičky však nejsou zdaleka tak odbržděné a přestřelené, jak by si námět zasloužil – což bohužel platí pro většinu složek filmu.

Na brutální fatality je třeba si počkat, ani ty se však leckdy nedaří naplno prodat. Ještě více zarážející je fakt, že Elizabeth Banks natáčí suchopárně i verbální frky, rovněž sebereflexivita filmu se objevuje jen v náznacích. Umírněná stopáž by snesla ještě větší zkrácení, dojem by též výrazně zlepšil svižnější střih a větší tvůrčí odvázanost. Aspoň že Ray Liotta si užívá svou poslední roli, zbytek osazenstva před kamerou i za ní jede spíše na volnoběh. Což není úplný průšvih, ale docela škoda přece jen ano.

Jak to vidí do_Od:

Podívejte, od filmu s názvem Medvěd na koksu člověk tak nějak automaticky nečeká žádné zázraky, vyrážel jsem na to primárně s tím, že se chci jen tupě bavit a užívat si gorefestu i dementního humoru. A první minuta s Matthew Rhysem v letadle mě málem přesvědčila, že přesně takový typ filmu dostanu. Jenže ihned na to se ukáže, že Elizabeth Banks prostě neumí točit filmy. Nezvládá řemeslo, nemá dobré vedení herců, postrádá cit pro napětí, a hlavně, hlavně absolutně selhává v tom jediném, co tady mělo fungovat  v práci s humorem a nadsázkou.

V celém filmu je pouze jediná scéna, která je do nějaké míry fakt zábavná, a shodou okolností je to ta, která vládla i traileru (sanitka). Zbytek tvoří zoufale nevtipný bordel, který připomíná doslova ty nejhorší scény z Wet Hot American Summer. Máte tu kupu postav hraných hvězdami či polohvězdami, nějaká děcka, vizuál jak z letního filmového tábora, cringe scénky, nulovou vnitřní logiku (ale budiž, to je to nejmenší) a pak pár "hororových" scén, kde se digitální méďa solidně vyřádí. I ty ale ke konci začínají působit už dost repetitivně. Holt nuda a ještě navíc mizerně natočená. Banks by se měla držet hraní a tyhle náměty s potenciálem raději přenechat lidem, co dokáží přetavit bizár v daleko zábavnější filmy, než jakým je Medvěd na koksu. 

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (6)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace