Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Ant-Man drancuje svět, ale megahitem nebude. Avatar konečně potopil Titanic


ikona
TedGeorge
ant-manant-man a wasp: quantumaniaavataravatar 2avatar: the way of waterbob igerchanning tatumdisneyevangeline lillyjames cameronkevin feigekocour v botáchliam neesonmagic mikemarvelmichael douglaspaul ruddshyamalantitanictržby
První velký blockbuster od premiéry Avatara v pokladnách nezklamal. Jak vysoko zamíří nový Thanos alias Kang Dobyvatel?  

Ani v těžkých dobách covidových nebývalo úplně běžné, že by diváci čekali dlouhé čtyři měsíce na další superhrdinský snímek (tím posledním byla dvojka Black Panthera na začátku listopadu). Není tedy až takovým překvapením, že návrat Ant-Mana do kvantové říše v multiplexech svými tržbami nezklamal. Poptávka po komiksových gerojích je holt pořád ještě vysoká. Před víkendem zbývalo odpovědět na dvě otázky – zvládne malinkatý Scott Lang v Americe za první víkend poprvé překonat kilo a bude jeho dvouhodinové rendezvous s novým arcilotrem Kangem alespoň nadprůměrné?

Začneme čísly. Už 46 pátečních melounů naznačilo, že kilo padne. Po 57milionovém otvíráku jedničky a 76 míčích dvojky trhl Ant-Man a Wasp: Quantumania  za první tři dny v amerických kinech hezkých 104 míčů. Vzhledem k tomu, že Amíci si užívají další ze svých prodloužených svátečních víkendů (tentokrát připadá na pondělí President´s Day), tak tučný čtyřdenní účet je predikován na 118 kulatých. Podobný výsledek se sice trochu čekal, ale to nic nemění na faktu, že z kasovního hlediska mluvíme v USA o slušném úspěchu.

Co zbytek světa? Necelých 122 melounů. Pro srovnání uvedu, že dvojka mimo Ameriku kdysi startovala za 85 melounů, avšak na rozdíl od novinky nikoliv ve všech zemích najednou. V přímém srovnání jednotlivých trhů je na tom Quantumania dokonce o chlup hůře. Kevin Feige a především navrátivší se Bob Iger však budou s kasovní vratkou pravděpodobně stejně spokojení. Igera akcentuji schválně, protože po dvojce Avatara mluvíme teprve o druhém blockbusteru, který se dočkal premiéry po jeho návratu do čela Disneyho.

Sázky byly vysoké, protože vpovzdálí číhají nelítostní vlčáci, kteří by rádi ovládli disneyovský konglomerát. Každé zakopnutí kdysi skoro neomylného mocnáře zodpovědného za koupi Pixarů, Marvelu a Lucasfilmu by bylo vítanou vzpruhou pro jejich plány. Zvlášť když má Iger na krku krutě prodělečný Disney+, jenž navzdory obrovskému množsví předplatitelů pořád tratí miliardy a táhne ke dnu celý moloch. Bob v tom však pořád umí chodit, což naznačil i fakt, že jak Avatar, tak Ant-Man (nemluvě o pokračování Black Panthera) se dočkali překvapivé premiéry v Číně.

Ne, mravenčák tam bank nerozbil a úvodních 19 mega z miliardové země lze považovat za zklamání. Důležité však je, že Disney Hollywoodu znovu otevřel dveře na nevyzpytatelný trh (vždyť premiéry se tam dočká i hororová M3GAN) a během pár měsíců zrušil nepsaný čínský ban, který všechny marvelovky včetně soňáckého Venoma poslední roky zažívaly. Jak to  (nejenom podle mého názoru opravdu především Iger) zvládnul? Samozřejmě se pohybujeme v rovině spekulací, ale šéf Disneyho kdysi údajně pokukoval po křesle amerického velvyslance v Číně a je jasné, že v totalitní zemi má dodnes plno kontaktů. Jak si myslíte, že se mu před sedmi lety povedlo otevřít rentabilní Disneyland v Šanghaji?

Nejvýdělečnější marvelovky v zámoří

Dobrá, to je všechno hezké, ale Ant-Man a Wasp: Quantumania mají jeden docela zásadní problém. Rychlý pohled na RottenTomatoes a divácké chutě měřící Cinemascore (na průměrná béčková hodnocení nejsou marvelovky zvyklé) ukazuje, že se snímek nepovedl.  Nízké průměrné hodnocení kritiků 5,6 z 10 fakticky kopíruje rozpaky u Eternals, což znamená, že spolu s týmovkou nesmrtelných polobohů hovoříme o nejhůře hodnocené marvelovce vůbec!

Globálních 225 míčů je pro třetího Ant-Mana sice nejlepší start franšízy, ale šuškanda nespokojených diváků je neúprosná a už příští týden jistě budeme sledovat vysoké poklesy. Kdo ví, zda se vůbec povede překonat 623 míčů, které před pěti lety v globálu trhla dvojka. Pro Quantumanii sice bude hrát relativně rozumná dvouhodinová stopáž a sucho v kinech, které ještě pár týdnů potrvá, ale stejně bych si tipnul, že bude končit právě někde u 600–650 melounů. Ne-li níže.

Řečí čísel to navzdory vysokém rozpočtu (hovoří se o dvou kilech, přičemž předchozí instance vyšly šetřílky od Marvelu na 130) pořád není špatné, ale… fabrika na superhrdiny si do budoucna vyloženě koleduje. Za dva roky mají jít do kin další Avengers a oni představují nejmocnějšího záporáka v seriálu Loki? A následně na něj vsadí v dost možná nejslabší  marvelovce a samozřejmě vůbec nejhůře hodnoceném Ant-Manovi?

Ant-Mani v jejich universu prostě nikdy nehráli první housle, byli vždy tak trochu navíc a sázet právě na tento celovečerák mi přijde minimálně zvlástní. Nemluvě o nekonečných Eternals, na které bych spolu s většinou světa nejraději zapomněl, a přitom oni očividně mají tvořit základ týmu, jenž nakope zadek zlému Jonathanu Majorsovi. O koho jiného se však v budoucnu opřít? Thora, kterého dětinský Taika Waititi degradoval na totálního idiota? Nebo snad vyčpělého Doctora Strange, jenž se minulý rok ztratil v mnohovesmírech?

Unavení Strážci Galaxie se letos podle všeho rozloučí a na podzim čerstvě odložené pokračování Captain Marvel alias Marvels sice má venku plakát, ale po nějakém teaseru (natož traileru) není vidu ani slechu. Spíš bych tedy začal co nejrychleji znovu přemlouvat Toma Hollanda a pomalu přemýšlel, jak oživit milovaného železňáka. Kdo ví, jestli Downeymu v posledních měsících nevolal jak Feige, tak Iger.

Dostáváme se k Jamesi Cameronovi, který brečí a jásá zároveň. Jeho Titanic už totiž není třetím globálně nejúspěšnějším filmem všech dob. Právě ho o milion a drobné překonal také jeho Avatar: The Way of Water, jenž v Americe znovu bere stříbro. Celosvětově má na kontě gigantických dvě miliardy a 243 míčů k tomu. Jo, Železný Jim zase jednou zachránil kina od nejhoršího.

Žebříček celosvětově nejvýdělečnějších filmů všech dob

Nepotopitelná kocábka s Leonardem DiCapriem a Kate Winslet na palubě sice odsunula nevyhnutelné svým návratem do kin po 25 letech (v USA to druhý víkend stačilo na další dva míče a sedmé místo), ale modrásci z Pandory jsou v kinech prostě nezdolatelní, válcují konkurenci už více než dva měsíce v kuse a neodolal jim ani mocný Titanic. Avatarovských šest míčů by plno menších filmů bralo všemi deseti jako otvírák, a Cameron si je navzdory Ant-Manovi, který mu právě ukradl většinu IMAXů, připsal jubilejní desátý víkend v kinech. Neskutečné.

Co bronz? Magic Mike se potřetí vrátil do kin bez kalhot a Warneři očividně moc nevědí, co s ním. Zatímco první víkend zkusili pozoruhodný start v pouhých patnácti stovkách kin (za reklamu však klasickou dvacku stejně utratili) a bylo z toho mrzkých osm melounů, druhý víkend se počet sálů zdvojnásobil (proč?), ale stejně je z toho propad o třetinu a nic moc pět a půl míčů. S rozpočtem skoro pade je pohled na podměřečných globálních 37 mega trochu smutný.

Dech zase a znovu bere vytrvalý Kocour v botách: Poslední přání. Pokračování shrekovského spin-offu si devátý víkend v zámořských kinech přišlo na 5,2 melounů, což je fakticky stejný výsledek jako ten minulý. V globálu je to ještě větší paráda a já při pohledu na 422 kulatých začínám čuchat půlmiliardu. Kdo by to před Vánocemi řekl? Nikdo. Kvalita zase jednou po celém světě slaví úspěch, protože takhle povedený animák tu už dlouho nebyl.

Co zbylí účastníci box office závodu? Shyamalanovo mysteriózní Někdo klepe na dveře vyklízí v USA pozice u nedostatečných třiceti míčů a svět snad ani nestojí za zmínku (17 milionů je slabota). Zato důchodcovská komedie 80 for Brady s Jane Fonda sklízí plody chytře zvolené strategie se zlevněným vstupným (aktuálních 33 míčů už je slušných). Nezvěstná potom zvládne pokořit zámořské tři pětky už zítra, přičemž oblíbený a pohodový Muž jménem Otto s Tomem Hanksem má v Americe na kontě dokonce dvojnásobek, a když se podíváme na tržby ze zbytku světa, jsme už jenom nějakých 900 klacků vzdálení kilu. Dobrá práce.

Poslední novinkou, která si zaslouží kondolenci, je tak na důchod už více než dekádu šetřící Liam Neeson a jeho detektivní Marlowe. Už po traileru bylo jasné, že do sálů nemíří žádná pecka, což potvrdily první reakce. Palec nahoru zvedá na Rottenech necelá čtvrtina kritiků a diváci jsou na tom při pohledu na průměrné hodnocení 5,7 na IMDB podobně. Cinemascore pro jistotu zatím mlčí a pokud bych si mohl tipnout, tak chandlerovský showdown na CSFD vyhraje Marhoulův Mazaný Filip s průměrným hodnocením 65 %. Marlowe půjde níž, uvidíte.

Výsledkem každopádně je, že z 2 200 kin se povedlo za prvních pět dnů v kinech vytáhnout vyloženě ostudných 2,7 milionů dolarů. Nejsmutnější na celé anabázi u celovečeráku, který klidně mohl bez povšimnutí profičet na nějakém streamu, je fakt, že režíroval kdysi skvělý Neil Jordan. Časy Hry na pláč, Interview s upírem a Michaela Collinse s tenkrát ještě agilním a ambiciózním Neesonem, jsou bohužel dávno pryč.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde

Příští týden bude v kinech kousat Medvěd na koksu. Režírující Elizabeth Banks jistě doufá, že kokainové dobrodružství médi přetaví v úspěch v kasách multiplexů, ale internetový hype občas mate, tak bacha. Ant-Mana každopádně neohrozí ani zdrogovaný chlupáč.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (17)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace