Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Ostrov s Langmajerem porazil Avatara. Kocour v botách odolal Asterixovi


ikona
Thomas
asterix a obelixavatarkinomaniakkocour v botáchostrovtržby
Česká kina už konečně neplní jen Avatar a Shrekův parťák. 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Po sedmi týdnech kralování narazil Avatar: The Way of Water konečně na silného soupeře – českou romantickou komedii od Rudolfa Havlíka. A na takový kalibr nemá ani James Cameron, takže víkendový žebříček tentokrát vyhrál domácí film Ostrov. 62 tisíc diváků pro duo Jiří Langmajer – Jana Plodková sice není v číslech prvního víkendu pro Rudolfa Havlíka taková megapecka jako Po čem muži touží 1 a 2, ale na Bábovky už si to troufne a hlavně je zapomenut promrhaný potenciál Prezidentky. 200 až 250 tisíc diváků by mělo být reálných, překvapením by nebylo ani víc, protože je před námi valentýnský víkend a široko daleko žádná pořádná česká konkurence. Přání k narozeninám po slušném rozjedu vyklízí pole a padá o 60 %.

Druhý Avatar může také smutnit, že jeho korunovace nejúspěšnějšího filmu v českých kinech se posouvá na tento víkend. Za osmý víkend donesl „jen” 48 tisíc diváků a 10 miliónů v tržbách. Do překonání Bohemian Rhapsody mu chybí ještě nějaké 3 miliony, první fanfáry od distributora tak čekejte nejpozději ve čtvrtek. Nebylo by od věci si možná počkat až na výsledky dalšího víkendu, protože pokud to Avatar následujících sedm dní nějak zásadně nepokazí, může pokořit ještě jeden milník, a to je návštěvnost prvního dílu. Do překonání mu chybí nějakých 59 tisíc diváků a poté by se dvojka Avatara vyšvihla také do Top 5 novodobé historie (nebo chcete-li Top 3 ryze české historie od 1993) měřeno návštěvností. Před Avatarem 2 je aktuálně ještě Kolja (1,345 milionů diváků), takže by ten skalp byl za sedm dní ještě o něco cennější.

Hezké celkové návštěvnosti za uplynulý víkend mohou kinaři děkovat nejen Ostrovu či Avatarovi, pěkně se činily další novinky. Z nich si nejlépe vedl Asterix a Obelix: Říše středu, který v sérii hraných adaptací legendárního galského bojovníka ožívá po dlouhých 10 a něco letech. Start 30 tisíc diváků je slušný. Uvidíme, jak dostojí své pověsti vytrvalého dětského filmu, jenž dokáže nenápadné starty klidně i zpětinásobit. Prodloužený dětský víkend díky pololetním prázdninám mu poskytl nemalý doping, jehož využil i jeho hlavní konkurent, animovaný Kocour v botách, který se svým Posledním přáním neváhá dál překvapovat. 37 tisíc diváků za 7. víkend je neuvěřitelný skok, už jen drobné ho dělí od překonání jedničky. Srovnání s Avatarem sice kulhá v absolutních číslech, ale jinak má tenhle další dlouho odkládaný návrat kdysi slavného jména podobně sympatickou vytrvalost.

Výkon Asterixe i Kocoura v botách je o to výjimečnější, že dětská konkurence byla o víkendu mimořádná. Animovaná novinka Mumie po předpremierách minulý víkend nakonec přilákala alespoň 14 tisíc diváků a spolu se starší Zoubkovou vílou a Úžasným Mauricem tvoří silnou pětici dětských filmů v TOP 10 posledního víkendu. Do budoucna to není udržitelné, zájem dětí po prázdninách opadne (takže Divnosvět už dlouho v TOP 20 nevydrží), ale dokud zájem je, proč si stěžovat?

Na sedmém místě o víkendu startuje novinka Muž jménem Otto, kde nerudný Tom Hanks postupně podléhá kouzlu rodinného tepla. 10 tisíc diváků za první víkend je takový běžný Tom Hanks film z posledních 10 let, kde nehraje Woodyho nebo Roberta Langdona, takže nic zázračného, ale propadák to není. To čtyři tisíce diváků pro novinku Někdo klepe na dveře je druhý nejslabší start pro M. Night Shyamalana v českých kinech. I takové perly jako Čas, Po zániku Země nebo Stalo se na tom budou lépe. Shy teď musí doufat v efekt Úsměvu, který po slabém startu nabral díky šeptandě tempo až další týdny. Recenze ale tak kvalitní nejsou a Češi jen tak každému hororu na lep nesednou. M3GAN v druhé půlce žebříčku by mohla vyprávět, po necelém měsíci jen 40 tisíc diváků a na moc velké vylepšení to nevypadá.

Ve zbytku žebříčku se krčí jen vážné filmy, které i přes množství diskuzí v poslední době nijak velký zájem v kinech nevzbudily – Babylon vidělo po třech týdnech jen 27 tisíc diváků, na Oscara mnohokrát nominované Víly z Inisherinu přilákaly jen lehce přes 10 tisíc diváků. Na pomoc tak musely přijít loňské osvědčené hitovky jako Trojúhelník smutku a Il Boemo, oba po 4 měsících už přes 80 tisíc diváků.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

Nadcházející víkend tu máme opět zajímavou směsku novinek, které ukáže všechny tváře lásky. Třetí díl Bez kalhot na to půjde přes odhaleného Channinga Tatuma, naopak historické drama Korzet odvypráví nesnadný život rakouské princezny Alžběty Bavorské alias Sissi. Horor Uteč (hodně nešťastný český překlad, viz stejnojmenný horor od Jordana Peela) můžete brát jako ódu na to, když se do vás zamiluje sám Satan a dokumentární český film Všechno dobře dopadne pro změnu líčí lásku včelích dělníků ke své královně. Černým koněm potom bude obnovená premiéra Titanicu, který vypluje 25 let po své premiéře opět odvyprávět Lea a Kate. Tak jako tak, příští týden budeme opět hodně psát o James Cameronovi.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace