Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Druhý Avatar v Česku nadále kraluje. Blíží se k překonání historického rekordu


ikona
Thomas
avatar 2kinomaniakkocour v botáchpřání k narozeninámtržbyway of the water
Modrásci a Kocour v botách stále zažívají žně. 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Avatar: The Way of Water byl dle očekávání zvolen posedmé králem českého víkendového žebříčku, na jeho starou i novou konkurenci by vsadil jen sociálními sítěmi ovlivněný blázen. Více než víkendová čísla (53 tisíc diváků a 11 miliónů v tržbách) je to teď hlavně o celkovém součtu, kde nás zajímá, kolik milníků v historické tabulce druhý Avatar za poslední týden překonal. Minule ještě v historické tabulce dle diváků do nej desítky nepatřil, teď je vše jinak a po odsunutí Žen v pokušení a Tmavomodrého světa okupuje s číslovkou 1,237 miliónů diváků už 9. místo. 

Nejbližší soupeři pro něj jsou Vratné lahve (1,260) a Anděl Páně 2 (1,279), kteří by měli padnout nejpozději o víkendu. Na Kolju (1,345) to ještě nějaký čas není, ale Avatar 2 nikam nespěchá a navíc si políčil hlavně na staršího bráchu (1,358). Na mohutnou ofenzívu má ještě nějaké dva týdny, než mu diváky blockbusterů odláká nový Ant-Man. A bude moc zajímavé, jak si v aktuálně náladě povede v obnovené premiéře Titanic, který se chystá do kin už příští čtvrtek. Nejbližším rekordem k překonání jsou po druhého Avatara celkové tržby, kde chybí už jen 15 miliónů na historickou jedničku Bohemian Rhapsody. Jestli se následující týden podaří udržet tempo, mohli bychom vyhlásit po dalším víkendu nového krále.

Tradičně silný lednový vítr, který pomáhá vánočním novinkám v dlouhé plavbě, nenese k hezkým číslům nejen Avatara, ale i animák Kocour v botách, který dokonce mezivíkendově stoupá a drží si prakticky neměnné tempo 30 tisíc dětí za víkend. Sahá po čtvrt miliónu diváků, překonání jedničky je už na dosah. Tyto body jsou o to cennější, protože mu na paty šlape mohutná konkurence – ve víkendové tabulce má za sebou Zoubkovou vílu (13 tisíc, propad 30 % po premiéře) či Úžasného Maurice (8 tisíc, propad 10 % o třetím víkendu), v TOP 20 se potom ještě drží další dětské kousky jako Princezna zakletá v čase 2, Největší dar, Divnosvět, Mikulášovy patálie či v předpremiéře španělský animák Mumie (žádná souvislost s Brendanem Fraserem či Tomem Cruisem).

Spokojení můžou být také čeští producenti filmu Přání k narozeninám, po premiéře pokles jen 25 %, nových 34 tisíc diváků a magická hranice 100 tisíc padne každou hodinou. Už o víkendu dostane ale tuzemskou konkurenci. Komedie Ostrov z populární série „Jiří Langmajer romantic universe” testovala v předpremiéře prvních tisíc diváků a v plném nasazení bude o nadcházejícím víkendu favoritem. Svojí vlastní hru, ovšem s řádově nižší zajímavostí, hrají náročnější snímky. Proklínaný i vyzdvihovaný Babylon padl po prvním víkendu o 40 %, přesto stačil bez problému ustát útok novinky jménem Víly z Inisherinu, které čerstvé oscarové nominace moc nepomohly a film přilákal v premiéře jen 5 tisíc diváků. Bude to tedy více připomínat výsledky Osm hor (zatím 10 tisíc) než například Trojúhelníku smutku (80 tisíc celkem a stále v TOP 20).

Ve zbytku žebříčku už jen pár poražených: horor M3GAN novým Úsměvem nebude (zatím 36 tisíc, ale snímek má nemalé mezivíkendové propady), akční Operace Fortune je stále druhým nejhorším filmem Guy Ritchieho v českých kinech (horší je jen Rozhněvaný muž) a životopisné drama Whitney Houston se plácá okolo hranice 40 tisíc diváků v součtu. Trochu jinak laděný, ale tematický příbuzný biják, Ve znamení býka, startuje ani ne se sedmistovkou diváků a otázkou je, zda ho příští víkend v TOP 20 vůbec uvidíme.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

První únorový víkend bude patřit mezi nejpestřejší za dlouhou dobu. M. Night Shyamalan uvede svůj nový psycho horor Někdo klepe na dveře, další porci galské zábavy nabídne hraný Asterix a Obelix: Říše středu, rozněžnit ochladlá srdce samotářů se pokusí Tom Hanks a Muž jménem Otto, v plné parádě dorazí už zmíněný animák Mumie a pak samozřejmě dobrodružná romantika Ostrov. Pomůže to kinům, když už můžeme po prezidentské volbě myslet na něco jiného, anebo Češi vyrazí hromadně za sněhem, když začínají první termíny jarních prázdnin?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace