Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Black Panther ovládnul multiplexy a zabojuje o miliardu


ikona
TedGeorge
armageddon timeblack adamblack pantherblack panther 2black panther: wakanda foreverblack panther: wakanda nechť žijeďáblova kořistdcdwayne johnsonhororkevin feigemarvelsmilešoumen krokodýlthe rocktilltržbyúsměvvstupenka do ráje
Především v amerických kinech boduje pokračování očekávané marvelovky.  

Mám pocit, že kdyby bylo pokračování Black Panthera s podtitulem Wakanda nechť žije překvapivý propadák, ztrápení (především američtí) kinaři by si už vážně hodili mašli. Po měsících paběrkování, kdy větší čísla generoval především hororový Úsměv a jakž takž úspěšný Black Adam s Rockem, už byl velký blockbusterový hit opravdu potřeba jako sůl. Návrat do futuristické Wakandy svými tržbami naštěstí nezklamal.

Především amerických 180 míčů za víkend je velká paráda, která sice nepřekonala monstrózní 202milionový otvírák jedničky, ale žijeme v době, kdy na prvenství v zámořských kinech stačí i osm melounů, které Maverick nedávno utržil za svůj patnáctý (!) víkend. Na roky vyhlíženou dvojku Black Panthera se v USA nahrnuly davy již ve čtvrtek večer a v pátek, což znamenalo fantastických 84 milionů (TOP 10 první den všech dob!) a já jenom připomínám, že prakticky stejně nákladný Black Adam takové numero neutržil za celý víkend.

V sobotu sice přišel očekávaný propad o třetinu, jenž naznačuje rychlejší ochabnutí zájmu publika, nicméně už za dva týdny bude v Americe na pořadu dne porcování krocanů alias Den díkuvzdání a díky vděčnému svátku bude marvelovka útočit na celkovou půlmiliardu. Výjimečných a nečekaných sedm kil jako u jedničky s T'Challou v popředí už sice znovu nepadne, ale vážně není důvod hartusit. V USA vyřízeno ke spokojenosti a teď už k méně optimističtějšímu zbytku světa.

Stopadesát milionů mimo Ameriku sice zní na první dobrou jako respektuhodný výsledek, ale v následujících týdnech budou tržby z dalších kontinentů blednout ve srovnání s mocnou jedničku. Ta sice první víkend odstartovala se srovnatelnými 169 miliony, ale… Je třeba brát v potaz, že první díl si následující týdny došel pro překvapivě vysoké kilo z Číny a dvacku z Ruska. Na ně může sequel z fleku zapomenout a rychlé počty ukazují, že miliarda bude po 330milionovém globálním startu ještě pořádně zapeklitý oříšek.

Reakce na dvojku ve zbytku světa navíc nejsou zdaleka tak nadšené jako v zámoří, kde se především hrdé afroamerické publikum přišlo rozloučit se svým zesnulým králem. Do rovnice si přidejte smrtící 161minutovou stopáž (marvelovky jsou každým rokem delší a delší, byť Black Panther: Wakanda nechť žije prý subjektivně uběhne rychleji než o pět minut kratší Eternals), propad zájmu v důležité Jižní Koreji a dalších asijských zemích (jedním z korejských faktorů je i nedávná tragédie, kdy bylo ušlapáno více než 150 lidí) a samozřejmě jistou únavu marvelovským universem.

Časy, kdy se na řemeslně špičkové marvelovky chodilo do kin skoro až povinně, jsou pryč. Iron Man a Cap jsou mrtví nebo zamilovaní v minulosti, četné hrátky s mnohovesmírem už nemají punc kulervoucího dobrodružství, které vyvrcholí showdownem s arcilotrem Thanosem, a v neposlední řadě dodávám, že seriály pro Disney+ rozmělnily (jistě nejenom mou) schopnost držet tempo s přebujelou vizí Kevina Feigeho. I z tohoto pohledu mi přijde útok na miliardu jako současné maximum. Zvláště když si uvědomíte, jaký příběh vznik pokračování Panthera provázel.

Režisér Ryan Coogler si při natáčení dvojky prošel peklem, které odstartovalo náhlé úmrtí Chadwicka Bosemana v roce 2020 (přepisoval se scénář) a prodloužily antivaxerské bláboly Letitie Wright alias Shuri, jež se o pár měsíců později na place zranila při natáčení akční scény na motorce. Následně herečka chytila covid, což raději nechám bez komentáře. No a když už to letos v lednu vypadalo, že je produkce z nejhoršího venku, režiséra zatkla policie v Atlantě, protože ho mylně pokládala za bankovního lupiče.

Většina redakce ještě pár měsíců nazpět pochybovala, že se podzimní termín premiéry vůbec podaří dodržet. Stihl se a kina ve většině světa konečně frčí na plné obrátky, což je vlastně to největší vítězství. Už v pondělí večer každopádně očekávejte report z kas českých kin od Thomase. Slušné návštěvnosti pokračování Black Panthera u nás nahrálo sychravé počasí.

Nejenom komiksy je však kinožrout živý, chtěl jsem teď napsat - ale stříbro má na kontě Black Adam. V USA klesal o více než polovinu (8,6 milionů za čtvrtý víkend je ucházejících), přičemž ve světě už čeká pouze na premiéru v Japonsku. Globálně má Rock na kontě 352 míčů a konečnou pro něj budou plus minus čtyři kila. Kdyby se však povedlo vyjednat premiéru v Číně, což se podle Hollywood Reporteru nepovedlo, mohl Dwayne Johnson klidně útočit i na půlmiliardu. Vždyť Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw tam před třemi lety utržilo neskutečných 200 mega. Škoda.

Zbylá osmička z tržebního TOP 10 pelotonu jsou staří známí, protože jaký blázen by nově zkoušel konkurovat Black Pantherovi, že? Nejoptimističtější je pohled na čísla Vstupenky do ráje. Další nicotný pokles o 29 % znamená, že Clooney s Robertsovou mají v USA na kontě už 56 melounů a v součtu se zbytkem světa romantika dokonce překonala stopáďo. Dobrá práce.

Horší už je situace u Šoumena krokodýla. Byť zpívánky pro nejmenší s Javierem Bardemem poslední týdny drží a pokles o pět procent je zanedbatelný, stejně je aktuálních 41 míčů z amerických kin a 32 ze zbytku světa zklamáním. Kdepak, instantní rodinná klasika z ranku Zpívej nevznikla a Mr. Hlad už na pokračování do kina nebude muset.

Úsměv na tvářích producentů z Paramountu naopak nadále probouzí stejnojmenný horor, který v Americe právě překonal hranici sta milionů. Zbytek světa je ještě o pár milionů tučnější, takže před sebou máme jeden z nejúspěšnějších hororových filmů posledních let (rozpočet byl vážně pouhých 17 mega). Ne že by byla konkurence extra silná.

Co zbytek? Z pětice Ďablova kořist, The Banshees of Inisherin, minulý týden rozebrané mangy One Piece Film: Red, dramatu Till a propadáku Armageddon Time stojí za zmínku snad jenom nízký sedmnáctiprocentní pokles irských Víl smrti s Colinem Farrellem a Brendanem Gleesonem. Ti sice rozhodně toužili po více než 5,8 milionech, ale na sympatické duo se už pomalu začíná chodit i ve světě (Velká Británie hlásí hezkých sedm mega), takže z nejhoršího je snad netrpělivě vyhlížený biják venku.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde.

Příští víkend znovu ovládne Black Panther. Jedinou „konkurenci“ ve větším množství kin obstará #MeToo drama s Carey Mulligan Když promluvila.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (41)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace