Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuze k článku MZ Live Speciál o Clerks a Clerks 2 od Kevina Smithe

příspěvky 1 - 5 Napsat příspěvek
Dvojku mám sice ještě raději, ale nebýt výborné jedničky, na úplně boží dvojku by asi vůbec nedošlo a nálepka indie klasiky je tady zcela zasloužená. Smitha jsem poprvé zaznamenal až s premiérou Dogma, což byl, tuším, jeho první film, který šel u nás do kin. Pamatuju si, že jsem tehdy s překvapením zjistil, že někdo dokáže natočit film, ve kterém se nešetří vulgaritami a popkulturními odkazy a přitom to podat neskutečně zábavně a vtipně, aniž by to bylo animované (celovečerní South Park měl premiéru někdy ve stejné době a byl jsem z něho úplně paf:D), načež jsem se jal pídit po starších kouscích ze Smithovy filmografie.
 
O jedničce Clerks jsem se v předstihu doslechl, že je to hodně levné, hodně černobílé (v tehdejší mladické nerozvážnosti blbosti pro mě byly B&W filmy - s pár čestnými výjimkami typu Schindler, Psycho, nebo Seven Samurai - no-go:D), hrají tam neherci (a je to poznat), tempo není až-tak-úplně strhující a celý film se skládá jen z řady jednotlivých epizodek, pospojovaných dohromady titulními hrdiny a jedním koloniálem.
 
Tudíž jsem se k filmu dostal až době, kdy v tv běželo první americké nezávislé léto (během něhož padl další z mých tehdejších předsudků o tom, že indie filmy jsou nudné konverzační artovky, nehodné mé pozornosti:)) a opět s překvapením jsem musel konstatovat, že je to opravdu levné, černobílé, s neherci, pozvolným tempem a minimálním dějem a přitom je to svěží, humorné a celkově parádní, přičemž nemalá část kouzla Smithovy prvotiny tkví právě v tom, jak neherci, netempo a neděj krásně odráží nudnou šeď reálného života a pokud se Smith pokoušel svým debutem divákovi přiblížit všednodenní rutinu s občasnými ostrůvky "vzrušení", tak se mu to tady povedlo přímo dokonale.    
845661
Dvojku mám sice ještě raději, ale nebýt výborné jedničky, na úplně boží dvojku by asi vůbec nedošlo a nálepka indie klasiky je tady zcela zasloužená. Smitha jsem poprvé zaznamenal až s premiérou Dogma, což byl, tuším, jeho první film, který šel u nás do kin. Pamatuju si, že jsem tehdy s překvapením zjistil, že někdo dokáže natočit film, ve kterém se nešetří vulgaritami a popkulturními odkazy a přitom to podat neskutečně zábavně a vtipně, aniž by to bylo animované (celovečerní South Park měl premiéru někdy ve stejné době a byl jsem z něho úplně paf*:D*), načež jsem se jal pídit po starších kouscích ze Smithovy filmografie.   O jedničce Clerks jsem se v předstihu doslechl, že je to hodně levné, hodně černobílé (v tehdejší mladické [s]nerozvážnosti[/s] blbosti pro mě byly B&W filmy - s pár čestnými výjimkami typu Schindler, Psycho, nebo Seven Samurai - no-go*:D*), hrají tam neherci (a je to poznat), tempo není až-tak-úplně strhující a celý film se skládá jen z řady jednotlivých epizodek, pospojovaných dohromady titulními hrdiny a jedním koloniálem.   Tudíž jsem se k filmu dostal až době, kdy v tv běželo první americké nezávislé léto (během něhož padl další z mých tehdejších předsudků o tom, že indie filmy jsou nudné konverzační artovky, nehodné mé pozornosti*:)*) a opět s překvapením jsem musel konstatovat, že je to opravdu levné, černobílé, s neherci, pozvolným tempem a minimálním dějem a přitom je to svěží, humorné a celkově parádní, přičemž nemalá část kouzla Smithovy prvotiny tkví právě v tom, jak neherci, netempo a neděj krásně odráží nudnou šeď reálného života a pokud se Smith pokoušel svým debutem divákovi přiblížit všednodenní rutinu s občasnými ostrůvky "vzrušení", tak se mu to tady povedlo přímo dokonale.    
1 0
reagovat
Já miluju jedničku. Čistá esence devadesátek.
845448
Já miluju jedničku. Čistá esence devadesátek.
1 0
reagovat
Nemohli by ste nechávať audioverziu aj staromódne na stiahnutie v mp3 priamo zo stránky?
845447
Nemohli by ste nechávať audioverziu aj staromódne na stiahnutie v mp3 priamo zo stránky?
1 0
reagovat
Skvělý speciál. Děkuju 8):+
Film je totální kult! Dvojka je taky boží. Trojka ještě nedokoukana
845412
Skvělý speciál. Děkuju *8)**:+* Film je totální kult! Dvojka je taky boží. Trojka ještě nedokoukana
2 -1
reagovat
schválne som tento rest doplnil (jednotku, dvojka ešte len príde) a akože...nie, nie je to tam. Je to dobrý film a veľmi dobrý debut (aj ked ma hned napadá niekoľko kvalitnejších debutov), ale toto má byť pecka? Toto? Fakt nie. Príliš prosté a v tej prostote nedostatočne silné. Nie je to tak nabité hláškami a dialógy nie sú tak ostré ako to opisuje Cival s Hladom. Posledných 20 min, kedy to aj dostane dejovú identitu to ťahá hore, ale viac ako 7/10 to nie je. Smith má za mňa jediný "top topov" film - Dogmu. :)
845403
schválne som tento rest doplnil (jednotku, dvojka ešte len príde) a akože...nie, nie je to tam. Je to dobrý film a veľmi dobrý debut (aj ked ma hned napadá niekoľko kvalitnejších debutov), ale toto má byť pecka? Toto? Fakt nie. Príliš prosté a v tej prostote nedostatočne silné. Nie je to tak nabité hláškami a dialógy nie sú tak ostré ako to opisuje Cival s Hladom. Posledných 20 min, kedy to aj dostane dejovú identitu to ťahá hore, ale viac ako 7/10 to nie je. Smith má za mňa jediný "top topov" film - Dogmu. *:)*
1 -5
reagovat
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se