Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Skandální thriller Olivie Wilde nezazářil, Avatar se do kin vrátil úspěšně


ikona
TedGeorge
avatarbarbarianbrad pittbullet trainchris pinedont worry darlingflorence pughharry styleshororjan žižkamedievalmimoniolivia wildeto nic, drahátop gun: mavericktržbyválečnice
Z bulvárem propíraného filmu s Florence Pugh a Harrym Stylesem v hlavních rolích se další klasika nestane.  

Tyhle aféry každého jenom otravují. Shia LaBeouf byl podle režisérky vyhozen kvůli Florence Pugh, avšak on sám docela přesvědčivě tvrdí, že se už na začátku natáčení To nic, drahá dobrovolně pakoval sám. Chris Pine se dobře znal s exmanželem Olivie Wilde Jasonem Sudeikisem, kterému Styles během natáčení nasadil parohy, Florence prý režisérku nemohla snést, v Benátkách se možná flusalo… Vlastně mám radost, že už je premiéra za námi a snímku můžeme konečně vystavit tržební vysvědčení.

Dal bych tři mínus. Po pátečních devíti a půl mega totiž už v sobotu zamířil biják volným pádem k necelým šesti míčům a výsledných 19 milionů za první víkend jenom jakž takž ospravedlňuje warnerovské nasazení do obřího počtu 4100 kin. Poslední týdny se přece jenom čekal větší náhul a třeba kinořetězec AMC predikoval před víkendem otvírák 27 melounů. Studiu samozřejmě hraje do karet, že mystérium s krásnými a talentovanými herečkami (a podle reakcí divaček i herci) vyšlo na relativně rozumných 35 míčů, přičemž ani následující týdny nebude v kinech velká konkurence, ale…

V návaznosti na mizerné kritiky (Rotteny hlásí pouhých 38 % pozitivních recenzí při průměrném hodnocení 5,4/10) a nic moc reakce prvních diváků (CinemaScore hlásí průměrné B-) se dá očekávat, že To nic, drahá nebude žádná velká trvalka a páďo v USA překoná spíše silou vůle. Podobnou částku lze potom očekávat i ze zbytku světa, protože necelých 11 milionů z většiny velkých trhů není žádný zázrak. Warneři sice nebudou brečet, protože se jim nijak nákladný film bez větších problémů časem jistě zaplatí, ale slzy teď jistě roní Olivia Wilde.

Fakt, proč se nádherné retro (zářil především dvorní Aronofskiho kameraman – Matthew Libatique) povedlo natočit za rozumné peníze, je jasný. Wilde byla po úspěšné a povedené prvotině Šprtky to chtějí taky v kurzu a dovedu si představit, že hvězdná trojka Pugh, Styles a Pine slevila ze svých horentních honorářů, aby mohli být při tom a točit s nastupující režisérskou hvězdou. Po absolvování problémového natáčení, ze kterého rozhodně nevzešel horký oscarový favorit, minimálně dva ze tří jmenovaných možná trpce litují.

Jasně, nemluvíme o žádném děsivém propadáku. Režisérka bude s největší pravděpodobností točit i nadále a kdo ví, jestli se nepotvrdí zvěsti o zájmu Kevina Feigeho a Olivie za pár let neusedne na režijní sesli nějaké marvelovky (asi všichni však tušíme, že Black Widow 2 to nebude). Ze zázračné autorky, se kterou po Šprtkách chtěli pracovat všichni, a jíž studio vyslalo s delegací do Benátek a zajistilo jí ve všech směrech tučnou premiéru v obřím množství kin, se však rázem stala persona non grata a nadějně rozjetou kariéru jí útrpně dlouhá anabáze bezesporu poškodí.

Se stříbrnou pozicí se tentokrát musela spokojit hollywoodská Dívčí válka aka Válečnice. Gina Prince-Blythewood si po podprůměrném netflixovském Old Guard alespoň částečně napravuje reputaci a po poklesu o očekávaných 40 % přepočítává už 36 míčů z Ameriky. Vzhledem k zámořské chvále ze všech stran lze následující týdny očekávat ještě nižší poklesy a konec až daleko za šedesáti miliony.

Sony však ještě zdaleka vyhráno nemá, protože ve světě se podle mého názoru na biják chodit nebude a rozpočet 50 míčů (plus prý vysoké náklady na reklamu) se pravděpodobně podaří splatit až s pomocí nějakého solventního streamu. Nic to nemění na tom, že studio bude s výsledky historického bijáku spokojeno, protože s originálním projektem docela riskovalo a mohlo dopadnout mnohem hůře.

Na třetím place se po třinácti letech znovu vrátil do kin Avatar a 10 míčů z 1800 amerických multiplexů plus dalších 20 kulatých ze světa lze bezesporu brát jako úspěch. Pro srovnání se nabízí zmínit prodlouženého Spider-Mana: Bez domova, jenž před pár týdny zvládnul z více než dvojnásobného počtu kin v USA dostat pouhých 5,5 mega.

Všichni však tušíme, že tvrdohlavé duo Cameron/Landau nepotřebovalo k 2,84 miliardám trhnout pár extra drobných. Návrat modrásků do kin sloužil především jako reklama před napjatě očekávanou vánoční dvojkou. Pokud jste totiž z kina neodešli hned po naběhnutí závěrečných titulků, dočkali jste se (prý dechberoucí, ještě jsem neviděl) 3D ochutnávky. Kolik že měsíců ještě chybí do Vánoc?

Na bramborové pozici dělá úplně všem radost nenápadný horor Barbarian. Kritici chválí s průměrným hodnocením 7,5, spokojení diváci chodí do kin i třetí víkend v řadě (klesalo se o luxusních 26 % a napínák aktuálně přepočítává už více než 28 míčů) a Disneym vlastněný pohrobek 20th Century Studios jásá asi nejvíc, protože Barbarian podle upravených odhadů nestál původně uváděných deset mega, nýbrž pouhé čtyři.

Na pětce se zuby nehty drží prequel hororového X, tedy Pearl. Můj oblíbený režisér Ti West měl před pár dny jistě radost, když se dozvěděl, že Martina Scorseseho jeho biják k smrti vyděsil (Marty nemohl po projekci spát), tržby však nejsou nijak zázračné. Necelých 7 milionů za dva týdny promítání v 3000 kinech neospravedlňuje ani zanedbatelný milionový rozpočet.

Šestku si uzurpuje whodunit komedie See How They Run alias Vražda v Londýně se Samem Rockwellem a Saoirsou Ronan, na kterou se sice časem někde na Netflixu rád podívám, ale ve 2400 kinech vážně nemá co dělat. Šest milionů babek za dva týdny je trudný výsledek, který se dá ospravedlnit maximálně snahou nacpat do pomalu bankrotujících multiplexů alespoň nějakou premiéru.

Šťastnou sedmu si vytáhnul Bullet Train a Brad Pitt si může pomalu oddechnout. Chybí už jenom pár set tisíc babek a akčňák Davida Leitche v USA překoná kilo. S rozpočtem 90 míčů to však přece jenom chtělo více než globálních 230 mega. Uvidíme, jestli se dalšího kila náhodou Brad nedočká už v lednu díky (v traileru opulentnímu) Babylonu.

Osmé a desáté místo berou animáky. Zatímco DC Liga supermazlíčků zachraňuje poslední týdny, co se dá, a alespoň bude útočit na dvě kila po celém světě, dvojka Mimoňů má už nějaký ten pátek vyděláno. Skoro 920 milionů je parádní výsledek a nakonec vážně nechybělo mnoho, aby padla miliarda.

Pořád nekončíme. Přeskočil jsem devítku, protože Top Gun: Maverick je i po více než třech měsících v TOP 10. Tom Cruise sice pravděpodobně  nepřekoná 1,5 miliardy, ale to je jako kdybyste si stěžovali, že jste vyhráli miliardový eurojackpot a teď musíte koupit tchýni novou pračku. Stejně jste za vodou.

Co Žižka, ptáte se? BoxOfficeMojo před pár dny aktualizovalo tržby, pořád ještě nepadlo 1,4 mega, a to je podle všeho pro nejdražší český film všech dob v Americe smutná konečná. Vážně nevím, kde všude Jákl předprodal po vzoru studia Lionsgate práva na uvedení, ale z Ameriky, ve které absentovala jakákoliv reklamní kampaň před uvedením, očividně žádnou zásadní částku nedostal.

Na úplný závěr plním povinnost a oznamuji, že už na začátku víkendu přelezl Jurský svět: Nadvláda miliardu a stal se tak historicky 51. blockbusterem, který milník pokořil. Za tisíc milionů gratulujeme, značce však po průměrné trojce kondolujeme.

Celkový žebříček tržeb zde

Příští víkend zamíří do kin romantická gay komedie Kámoši a nadějný horor Smile. Ani v jednom případě to však na hit nevypadá.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (13)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace