Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 5 potenciálních pecek z konce roku, o kterých jste možná neslyšeli


ikona
KarelR
brad pittdamien chazellemargot robbiemartin mcdonaghsteven spielberg
Zdá se vám zbytek filmového roku maličko prázdný? Snad v tomhle krátkém výběru najdete pár celovečeráků, které vám ho zaplní. 

Premiéra Jana Žižky je za námi a co se týče alespoň trochu výrazných filmových událostí, máme před sebou docela sucho. Jasně, na začátku října dorazí po Varech nabušený Trojúhelník smutku (87% na ČSFD + hlasité doporučení od Civala, Spoonera a dO_oda), jinak ale do konce roku moc důležitých projektů nečekejte.

O tržební nadvládu se samozřejmě porvou Avatar s Black Pantherem, Netflix nabídne depresivní biografii Marilyn Monroe a pokračování detektivky Na nože a, ehm, Rock zkusí zabodovat jako Black Adam. Pro další filmovou krmi ale musí člověk trochu pečlivěji lovit v trailerovém (případně rottenovém) rybníčku, kde jsem vyhrabal tuhle pětici nadějných kousků.

Ne, nebudu vás tu trápit chválenými artovkami, o těch ať něco napíše třeba Rimsy. Všechny tyhle novinky stojí alespoň jednou nohou v mainstreamu a mají dobré až výborné trailery, tak račte vybírat.

Válečnice
Premiéra: 16. září v USA, 13. října v Česku

Sedmapadesátiletá Viola Davis jako drsná africká generálka, která se nebojí vyrazit na bitevní pole? Ještě na fotkách to nepůsobilo zrovna přesvědčivě, první trailer Válečnice ale rozhodně překvapil. Nový film Giny Prince-Bythewood vypadá jako efektní dobová řežba a 100 % pozitivních recenzí na Rottenech (s průměrným ratingem 8/10) tenhle dojem jen potvrzuje. Prý nás čeká hlavně crowd-pleaser, tak musíme doufat, že bude tak o dvě až tři úrovně lepší než Old Guard.

The Banshees of Inisherin
Premiéra: 21. října v USA, 26. ledna 2023 v Česku

Vítězný tým z legendárního klenotu V Bruggách vrací úder. Martin McDonagh znovu povolal před kameru Colin Farrella a Brendana Gleesona, tentokrát v komorním příběhu o rozbitém přátelství dvou irských paličáků. I tady se aktuálně řeší stoprocentní recenzentská spokojenost (při ratingu 8,4/10) – všechno, co potřebujete vědět, ale stejně nasajete z famózního traileru. Nečekám nic menšího než jeden z nejlepších filmů roku!

Na západní frontě klid
Premiéra: 28. října na Netflixu

Netflix to má s válečnými filmy dost na štíru (většinou to jsou průměrná dramata ala Mnichov: Na prahu války), nová adaptace Na západní frontě klid ale zatím vypadá luxusně. Zákopovou válku řada z nás poznala hlavně v televizním filmu Mladý Indiana Jones: Peklo v zákopech nebo v Kubrikově Stezkách slávy a v posledních letech se jí věnovala Mendesova jednozáběrovka 1917 nebo prequel Kingsmanů. Ta pravá depka se vším všudy ale dorazí až nyní – a snad nepůjde o další „Netflix film of the Week“, po němž do dalšího víkendu neštěkne ani pes.

The Fabelmans
Premiéra: 11. listopadu v USA, 24. listopadu v Česku

Režisérů, kteří natočili film o svém dospívání, kupodivu není zas tak málo. Kromě Jana Svěráka, Richarda Linklatera nebo George Lucase (mluvím samozřejmě o Americkém graffiti) to nedávno zkusil třeba Kenneth Branagh – a nyní se tímhle směrem vydal i samotný Steven Spielberg. V jeho případě vlastně nepůjde o zásadní novinku, jelikož své dětství propašoval do spousty svých filmů. The Fablemans ale jeho formativní léta prozkoumávají zdaleka nejvěrněji a výsledek bude podle traileru (i podle 96 % pozitivních recenzí s parádním ratingem 8,8/10) malou událostí, která má slušnou šanci na oscarové hody.

Babylon
Premiéra: 25. prosince v USA, 19. ledna 2023 v Česku

Jako by oscarový Damien Chazelle (Whiplash, La La Land, První člověk) viděl Tentokrát v Hollywoodu a řekl si: Super, ale co kdybych vzal Pitta a Margotku a natočil to celé ještě jednou a o něco divočeji? Už Tarantinův majstrštyk byl splněným snem, teď se na nás však hrne další kanonáda, v níž se místo do sluníčkových 60. let podíváme až do 20. let, kdy se megalomanský Hollywood musel vyrovnat s přechodem na zvukové filmy. Jak nám ukázalo třeba Zpívání v dešti, pro někoho to byl velký problém. Z prvního traileru Babylonu je nicméně dost jasné, že Chazelle zase tolik smutnit nebude. Čeká nás totiž hlavně rozjetá herecká smetánka a epické eRkové párty, za něž by se nestyděl ani Baz Luhrmann. Jen houšť, Damiene. Jen houšť!

Na které „lehce pod radarem jedoucí“ novinky se těšíte vy? Jako vždy se samozřejmě rozepište v diskuzi.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace