Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Blíží se záplava fantasy. Hollywood do kouzel a monster investuje stamiliony


ikona
KarelR
aquamanavatarblack pantherfantasyharry potterhra o trunypan prstenu
Tvůrci filmů, seriálů a her dostali za úkol poslat do světa nepřeberné množství fantasy. Z čeho si můžete vybírat? 

Dnešní téma bude extrémně neobjevné, ale mám pocit, že je potřeba to říct nahlas: V dalších dvanácti měsících nás čeká neskutečná spousta fantasy, ať už v kinech, na streamu nebo v herním podání. Asi vám neuniklo, že se toho dost sešlo už v první půlce letošního roku, kdy jsme nafasovali Doctora Strange 2, Fantastická zvířata 3, Thora 4, Seveřana (ano, ten byl fantasy jen lehce šmrncnutý), Elden Ring, Horizon: Forbidden West a především drsné animované seriály Primal (druhá série) a Legenda jménem Vox Machina, jež tímto hlasitě doporučuji. Čerstvě přibyla netflixovská adaptace Sandmana, která se raduje z velmi slušných ohlasů, to hlavní ale teprve přijde.

Ano, mluvím o návratech Hry o trůny a Pána prstenů. Na přelomu srpna a září se odehraje velký duel slavných fantasy značek, do kterých HBO a Amazon hrnou ohromující peníze. Jeden díl Rodu draka stál něco pod 20 milionů dolarů (první série jich bude mít deset), zatímco cenovka Prstenů moci se zatím vyšplhala na 465 milionů dolarů (250 milionů za práva plus cca 27 milionů na každou z osmi epizod první série). Výlet do druhého věku Středozemě si tímhle trikem vybojoval přízvisko „nejdražší seriál všech dob“, je proto maličko smutné, že toho v upoutávkách zatím předvedl méně než Rod draka.

Prsteny moci samozřejmě pořád působí lépe než nižší váhové kategorie, jež se objeví na streamu do konce roku. Druhá série Kola času, třetí série Jeho temných esencí, addamsovská Wednesday od Tima Burtona, Škola dobra a zla s Charlize Theron, witcherovský prequel Zaklínač: Pokrevní pouto, jenž byl z šesti epizod nakonec sestříhán do čtyř… jako „content“ proč ne. Černou ovcí podzimu pak dozajista bude seriálový Willow, jímž Lucasfilm navazuje na „Hobita George Lucase“ z roku 1988, v listopadu ale všichni budeme ponořeni do herního návratu God of War. Je tedy otázkou, kde na to všechno fanoušci fantasy vezmou čas.

Je docela úsměvné, že Warneři do tohohle brajglu vypustí Shazama 2, v němž se taky bude čarovat ostošest. Na velkém plátně nás ale v dalším roce čeká hlavně souboj tří podvodních eposů, který zřejmě vyhraje filmařský titán James Cameron. Ať už se totiž Black Panther 2 bude snažit jakkoliv, Namor a marvelácká verze Atlantidy se proti dvojce dvojce Avatara chytí jen těžko. A Aquaman 2 jakbysmet.

Momoův návrat s trojzubcem se mimochodem přesunul až na březen 2023, kde se utká s nejstylovější novinkou z celé téhle kanonády – s fantasy komedií Dungeons & Dragons: Čest zlodějů, v níž se Chris Pine konečně vrátí do módu kirkovského frajírka. Tou dobou ale bude řada lidí sedět u třetí série Mandaloriana nebo u hry Hogwarts Legacy, která snad napraví reputaci neustále fackovanému potterovskému světu.

Do půlky příštího roku by pak mohla dorazit také hraná adaptace klasiky Avatar: The Last Airbender, do níž Netflix sype 15 milionů dolarů na díl (stejně jako do Sandmana). Fantasy seriály tak opravdu stojí v popředí rozpočtových nárůstů, a je vcelku zábavné sledovat, jak utrácení za výpravu a triky způsobuje absenci výraznějších hereckých tváří. Naráží na to mimochodem i Rod draka a Prsteny moci – dávat peníze za hvězdy se nikomu nechce, k úspěchu musí stačit samotná značka.

Chudší poslední pětiletka, během níž se Hollywood fantasy docela vyhýbal (zřejmě kvůli selhání Warcraftu a Krále Artuše), je v každém případě u konce. Na velkém plátně jsou sice drahé žánrovky téměř povinně šmrncnuté superhrdiny nebo sci-fi, na streamu se však rodí spousta klasičtějšího materiálu (a herní scéna rozhodně nezůstává pozadu). Meče, sekery, kouzla, monstra, mýtické světy… v nejbližší době se můžeme těšit na desítky a desítky hodin výprav po fantaskních říších. Dejte tedy v komentářích vědět, na co se těšíte nejvíc. Snad se proboha urodí alespoň pár nových žánrových klasik!

-----

Letmé shrnutí, abyste měli přehled:

Rod draka (seriál, 10 dílů, HBO Max, 22. srpna)
Pán prstenů: Prsteny moci (seriál, 8 dílů, Amazon Prime, 2. září)
Škola dobra a zla (film, Netflix, 21. října)
God of War Ragnarök (hra, 9. listopadu)
Black Panther 2: Wakanda nechť žije (film, kino, 10. listopadu)
Willow (seriál, 8 dílů, Disney+, 30. listopadu)
Avatar: The Way of Water (film, kino, 15. prosince)
Shazam! Hněv bohů (film, kino, 22. prosince)
Kolo času (2. série seriálu, 8 dílů, Amazon Prime, do konce roku 2022)
Jeho temné esence (3. série seriálu, 8 dílů, HBO Max, do konce roku 2022)
Wednesday (seriál, 8 dílů, Netflix, do konce roku 2022)
Zaklínač: Pokrevní pouto (seriál, 4 díly, Netflix, do konce roku 2022)
Hogwarts Legacy (hra, 10. února 2023)
The Mandalorian (3. série seriálu, X dílů, Disney+, únor 2023)
Dungeons & Dragon: Čest zlodějů (film, kino, 2. března 2023)
Aquaman and the Lost Kingdom (film, kino, 13. března 2023)
Avatar: The Last Airbender (první polovina roku 2023)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace