Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Upíří akce Denní směna


ikona
Mr. Hlad
chad stahelskidave francoday shiftj.j. perryjamie foxxjohn wicknetflixsnoop dogg
Další netflixovský přešlap, nebo konečně trefa do černého?  

Režisér Chad Stahelski, tvůrce Johna Wicka, dohodil práci kolegovi J.J. Perrymu a tenhle zasloužilý kaskadér dostal Jamie Foxxe, hromadu peněz a možnost natočit si film o tom, jak se v Kalifornii loví upíři. Jak se mu jeho Denní směna povedla?  

Jak to vidí imf:
Mezi hrstkou zahraničních recenzí jsem viděl hezký komentář, který mi mluví z duše: “Nejsem si jistý, jestli je to povedený špatný film nebo nepovedený dobrý film”. Denní šichta je na první pohled béčkový Blade (tj. béčko z béčka vlastně) s komediálním přesahem, v němž se Jamie Foxx jako obvykle snaží víc než kdokoliv jiný. Debutující J.J. Perry, dlouholetý kaskadér, choreograf a mistr bojových umění tu s pomocí “dělníků” od Stahelskiho a Leitche roztáčí solidní, ale nikoliv dechberoucí akční ruletu a staví wickovský svět, v němž lovci upírů mají vlastní odbory a inkasují peníze za vytržené zuby svých obětí podle toho, o jak zasloužilé krvesaje se jednalo. Potud vlastně fajn a od prvního, druhého Blade jsme tu podobný typ postavy neměli. 

Perrymu však veškerou snahu kazí mizivá buddy chemie mezi Jamiem Foxxem a Davem Francem coby snaživým úředníčkem, který je mu přidělen do terénu, aby kontroloval jeho přešlapy. A pak je tu bezmála dvouhodinová stopáž, což je v akčňáku bez příběhu a s matnou záporačkou problém. Výsledkem je ok béčko na sobotní večer, ve smyslu devadesátkového brouzdání videopůjčovnami, nikoliv ve smyslu “Netflix zase natočil “jen” netflixovku”. Pro někoho to ale může být zcela zaměnitelný výsledek, bohužel.

Jak to vidí Mr. Hlad
Trochu blbý, ale hodně zábavný. Asi takhle bych Denní směnu krátce popsal. J.J. Perry má jako kaskadér a zkušený režisér druhých štábu s akcí spoustu zkušeností, takže asi nikoho nepřekvapí, že jeho akčně-hororová komedie má fakt povedenou akci, ať už jde o střílení, bitky nebo automobilové honičky. A že jí není málo, když se navíc před kameru dostane Scott Adkins a začne ukopávat upírům hlavy, je fakt radost na to koukat. Jinde to už však trošku dře. Nejsem si úplně jistý, jestli za to může Perryho nezkušenost jako vypravěče, nebo typicky netflixovská snaha pokoušet se udělat z jakéhokoliv většího filmu základ pro sérii. 

Samotný svět mě bavil, rád bych se do něj vrátil v sequelu nebo v nějakém spin-offu, ke kterým to všechno až příliš očividně směřuje, ovšem ta snaha narvat do Denní směny co nejvíc věcí ve výsledku filmu trošku ubližuje. Především proto, že střídání krvavé akce, hororové atmosféry, buddy komedie a snahy o budování světa (jakkoliv zajímavého, o tom žádná), vede často k tomu, že film občas příliš zběsile mění tempo, styl a vlastně to vypadá, jakoby si za kamerou lidi moc nebyli jistí, co vlastně točí. Na druhou stranu pokud to celé beru jako debut člověka, jenž celou kariéru věnoval filmové akci a teď dostal sto milionů na to, aby se vyblbnul, rád mu to odpustím. Ty přešlapy, omyly a nedotaženost totiž člověku zmizí z hlavy v okamžiku, kdy vybuchne první upírská hlava nebo když přijde na scénu Snoop Dogg s rotačním kulometem. Jo, je to trochu volovina, ale že by to byla nuda, to fakt říct nemůžu. 

Recenzi čekejte velmi brzy

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace