Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: MovieZone vs. Predátor aneb jaký film s mimozemským lovcem je nejlepší?


ikona
Mr. Hlad
arnold schwarzeneggeredanny gloverdutchjohn mctiernanpredátorpreytémavetřelec
Třicet pět let, sedm filmů a jedna ikona akční sci-fi 

Predátor je tu s námi už třicet pět let. S Arnoldem se porval uprostřed džungle, podíval se do Los Angeles a zapojil se do války gangů, navštívili jsme spolu s ním cizí planety a viděli, jak mu to jde proti Vetřelcům. Má toho za sebou tedy docela dost a před pár dny jsme v Predátor: Kořist zjistili, jak probíhala první návštěva těhle mimozemských lovců na planetě Zemi. Takže je ideální čas podívat se na všechny filmy a zjistit, který z nich je druhý nejlepší (protože který je první, bylo od začátku jasné) a jaké Predátorovi i Hollywoodu dělají ostudu. 

7. Vetřelci vs. Predátor 2, 2007, r. Colin Strause, Greg Strause

Průměrné hodnocení: 3/10 (Imf 2/10, Mr. Hlad 3/10, Spooner 4/10)

A začneme opravdu nehezkým a hodně smradlavým predátořím příspěvkem, na který se snaží fanoušci několik let zapomenout. Už první díl bitky s Vetřelcem ukázal, že crossover dvou sci-fi legend není na filmovém poli možná nejlepší nápad. Druhý díl však tyto dvě legendy už prakticky utopil v pomalu až céčkovém marasmu a pracoval s jejich odkazem až odporným způsobem. Což o to, na papíře by to mohl být celkem neurážející výplach. Jenže režii dostali na starost bratři Strauseové, kteří umí natáčet akci asi stejně tak dobře jako Eva Toulová romantické komedie. Na jejich akci se kvůli střihu a ošklivému vizuálu nedá koukat, spoléhá se zde jen na co největší brutalitu a u sebranky extrémně nesympatických postav doufáte, že za pomoci titulních ikon co nejrychleji zaklepou bačkorama. Už tak zbytečný sequel se díky Strauseovým stal zkrátka ještě mnohem bolestivějším. (Spooner)

Vytáhni v hospodě: Bratři Strauseové jsou majitelé trikové společnosti Hydraulx a Vetřelci vs Predátor 2 byl jejich režijní debut. Při natáčení navíc museli dohlížet na tvorbu triků k filmům 300: Bitva u Thermopyl, Fantastická čtyřka a Silver Surfer nebo Odstřelovač. Což možná vysvětluje, proč natočili to, co natočili. 

6. Vetřelec vs. Predátor, 2004, r. Paul W. S. Anderson

Průměrné hodnocení: 3,8/10 (Imf 5/10, Cival 3/10, Mr. Hlad 4/10, KarelR 3/10, Spooner 4/10, do_od 4/10)

Ať vyhraje kdokoliv, my prohrajeme. Ach, jak je ten tagline prorocký, protože jakkoliv Foxům trvalo několik komiksů a videoher, než si uvědomili, že vlastní dva nejcennější sci-fi řezníky, a proto by stálo za to je vypustit proti sobě, ve skutečnosti dosáhli jen stoprocentního oboustranného K.O., z něhož se dost možná ani jedna série nevzpamatovala dodnes (change my mind!). Přitom jsme tehdy byli plní očekávání, protože se točilo v Praze a režii měl pod palcem tu a tam nadějný videoklipař Paul W.S. Anderson. Až v kinech jsme zjistili, že se točilo podle scénáře dvanáctiletého dítěte (taky Anderson, bohužel), který šmahem přepisuje kánon obou sérií a nabízí nám divnou pyramidu pod Antarktidou a zmatkující Predátory popichující vetřelčí matku. Dál už bych to nerad rozepisoval, protože navzdory s přimhouřeným okem solidnímu řemeslu se jedná právě jen o načančanou fasádu bez základů, která se rozpadá tvůrcům pod rukama ještě před samotným finále. Na tomhle duelu by si zkrátka vylámali zuby i zkušenější šíbři, ale Anderson jeho potenciál splachuje do záchoda fanboyovskými scénami na jedno použití, čímž rozmělňuje odkaz obou vesmírných bestií. Bohužel to recenzentům nikdo nevěřil, a tak lidé nechali v kinech dost peněz na přípravu sequelu, který uštědřil oběma frančízám ránu z milosti. V paměti zůstává snad jen ten potitulkový predalien, hybrid obou killerů, jenž je ale zároveň učebnicovým příkladem puberťáckého fantazírování, které do seriózních filmů nepatří. (imf)

Vytáhni v hospodě: U Foxů chystali pokračování Vetřelce jak Ridley Scott, tak James Cameron. Ze Scottova nápadu nakonec vznikl Prometheus, Cameron se na svou verzi vykašlal, když zjistil, že studio chystá Vetřelce vs. Predátora s tím, že to je laciné dojení. Když film viděl, prý se mu líbil a z pěti vetřelčích filmů by ho dal na třetí místo. Scott ho neviděl nikdy. 

5. Predátor: Evoluce, 2018, r. Shane Black

Průměrné hodnocení: 4,6/10 (Imf 4/10, Cival 4/10, Mr. Hlad 5/10, KarelR 5/10, Rimsy 4/10, Spooner 4/10, do_od 6/10)

Kvůli vám a tomuhle článku jsem si před pár dny Evoluci znovu pustil, abych se ujistil, jestli je vážně tak mizerná a jestli ji čas nějak neobrousil hrany. Je a neobrousil. Shane Black za kamerou měl být sice papírově ideální pro restart Predátora, konec konců byl i u jedničky, ale v té jen hrál a občas možná pomohl na place vymyslet nějakou hlášku. K duchovnímu otci měl dost daleko a je to vidět. Na druhou stranu asi se nikdy nedozvíme, jestli je za výsledný patvar zodpovědný on, nebo zásahy studia, které prý nechalo přetočit celou poslední třetinu. V každém případě se tu rozšiřuje mytologie směrem, který asi nikoho nezajímá, z Predátorů se stávají lovci DNA, kteří se chtějí časem na naši planetu nastěhovat a místo drsňáků z předchozích filmů dostaneme partu vojáků trpících posttraumatickým stresem, kteří se chovají spíš jako kdyby byli v buddy movie než v seriózním akčním hororu. Boyd Holbrook navíc na hlavní roli úplně nemá a celé to vlastně jde směrem, o který nikdo nestojí. Takže vlastně možná můžeme být rádi, že to v kinech celé pohořelo. Predátor si to sice nezasloužil, ale kdybychom dnes museli koukat na podobně pojaté sequely, asi bychom z toho taky nebyli nadšení. (Mr. Hlad)

Vytáhni v hospodě: Shane Black natočil dva alternativní konce. Zatímco v kinech lidstvo otevřelo kapsli se speciálním protipredátořím oblekem, alternativami byly Ripleyová z Vetřelce, respektive dospělá Newt z Vetřelců. Obě role si zahrála kaskadérka Breanna Watkins, protože osoba v kapsli – ať už by to byl kdokoliv – měla mít na obličeji dýchací masku. 

4. Predátoři, 2010, r. Nimród Antal

Průměrné hodnocení: 6/10 (Imf 6/10, Cival 5/10, Mr. Hlad 6/10, KarelR 8/10,Spooner 6/10, do_od 4/10, TedGeorge 7/10)

Predátoři skončili přesně v polovině našeho žebříčku a vzhledem k jejich kvalitám je to více než vypovídající. Také samotný film totiž skončil někde na půli cesty. Na první pohled je tu totiž všechno nahozeno podle základního predátořího mustru – máme tu džungli, sebranku drsných a různorodých zabijáků, spoustu krve, kupu hlášek a několik brutálních killů. I když má ale Nimród Antal řemeslo v malíku, Predátora má poctivě nakoukaného a umí hezky dávkovat efektní akci i poctivou osmdesátkovou atmosféru, pouhé opisování od originálu prostě nestačí. I proto, že postavy zde zdaleka nenaplňují svůj potenciál, hlášky brzy zapomenete a když už se film v poslední třetině rozhodne jít svým směrem, nedopadne to zrovna dobře. Predátoři jsou stále celkem příjemným akčním béčkem, které naštěstí od jiných kousků nedělá mimozemskému zabijákovi ostudu. Potenciál byl ovšem přeci jen trochu jinde. (Spooner)

Vytáhni v hospodě: Predátory produkoval a pod námětem je podepsaný Robert Rodriguez. Svého vlastního Predátora napsal v polovině devadesátých let, když chystal klasiku Desperado, ale bylo mu řečeno, že jeho námět je fajn, ale stálo by to moc peněz. Trvalo patnáct let, než studio dalo Rodriguezovu námětu zelenou. 

3. Predátor 2, 1990, r. Stephen Hopkins

Průměrné hodnocení: 6,8/10 (Imf 7/10, Cival 6/10, Mr. Hlad 7/10, KarelR 6/10, Rimsy 7/10, Spooner 7/10, do_od 8/10, TedGeorge 6/10)

Já mám holt pro tu dvojku slabost. A i s odstupem let mi připadá fakt zajímavé a odvážné, jak k ní tehdy scenáristé Jim a John Thomasovi přistoupili. Zatímco první díl hraje na atmosféru, tajemno a nejistotu, co že je vlastně ta neviditelná hrozba v džungli zač, dvojka jde opačným směrem. Logicky, protože ačkoliv drsní poldové z L.A., toho času ve válce s kolumbijskými a jamajskými gangy, nemají ani šajna, co se děje, divák má náskok. A koho by bavilo hrát znovu tu samou hru, když bychom věděli, jak dopadne? Místo toho se tu jede opačný extrém. Namísto tajemna se všechno vykecá. Predátora vidíme v akci velmi brzy, stejně jako jeho nová udělátka a díky závěru a vysvětlovačkám Garyho Buseyho navíc zjistíme i něco z predátorské historie a proč na naši planetu létají opakovaně. Danny Glover je tu navíc jako nový hrdina hodně fajn. Když si s Predátorem málem neporadil ani Arnold, co teprv on? Sice má metr devadesát a byl to kus chlapa, ale spíš než fyzičkou to v akčních scénách dohání nasazením. Celkem chápu, že v době premiéry nebylo přijetí úplně nadšené, ale po letech se ukazuje, že dvojka má co nabídnout. Právě tím, že se odvážně vydala jiným směrem než určitě lákavou snahou kopírovat to, co fungovalo minule. Protože napodruhé by to nejspíš už nefungovalo. (Mr. Hlad)

Vytáhni v hospodě: Arnold Schwarzenegger se odmítl vrátit, protože studio mu nenabídlo dost peněz. Režisér Stephen Hopkins pak chtěl do hlavní role Patricka Swayzeho, jenže ten točil Road House, a tak málem skončil se Stevenem Seagalem. Ten ho prý pozval domů, ukázal mu sbírku zbraní a řekl, že chce ve filmu hrát psychiatra od CIA, co umí bojové umění. A pak Hopkinse pozval na svůj ranč, kde by si mohli odpálit pár granátů. Prý to bylo sakra divné setkání. 

2. Predátor: Kořist, 2022, r. Dan Trachtenberg

Průměrné hodnocení: 7,4/10 (Imf 8/10, Mr. Hlad 8/10, KarelR 7/10, Rimsy 6/10, Spooner 7/10, do_od 8/10, TedGeorge 8/10)

Dan Trachtenberg má talent vzít na první pohled velkolepou látku a uchopit ji tak, že to je sice komorní, ale zato dotažené ve všech zbylých ohledech na maximum. Kořist se tak vůbec nesnaží konkurovat letošním blockbusterům v míře akce nebo efektech, ale raději dbá na pořádné prokreslení postav, chytrý scénář, poctivé odkazování na věci, které Predátora utvářely, a především celou dobu šikovně chystá půdu pro závěrečnou půl hodinku, která opět ukazuje, že když už se do toho režisér opře, dokáže i s tím málem, co má k dispozici, velmi pěkné věci. Jeho nový Predátor je důkazem, že tyhle slavné značky nepotřebují honit klasické sequelové "go bigger" postupy, ale naopak nejvíc a nejlíp překvapí, když s nimi zkusíte něco neokoukaného a svěžího. (do_od)

Vytáhni v hospodě: Predátor: Kořist původně vznikal pod názvem Skulls a v první synopsi nebyla o lovci z vesmíru ani zmínka. Dan Trachtenberg doufal, že se mu fakt, že jde o film ze série Predátor, podaří utajit až do premiéry. V listopadu 2020 se to ale prokeclo. 

1. Predátor, 1987, r. John McTiernan

Průměrné hodnocení: 8,8/10 (Imf 10/10, Cival 8/10, Mr. Hlad 9/10, KarelR 9/10, Rimsy 9/10, Spooner 8/10, do_od 8/10, TedGeorge 9/10)

Dva roky předtím, než John McTiernan udělal akční hvězdu první kategorie z Bruce Willise díky Smrtonosné pasti, připravil už tehdy ikonickému Arniemu méně kulturistickou roli, než na jaké byl zvyklý. Testosteronový pozdrav s Carlem Weathersem sice dal jasně na srozuměnou, že i tohle bude chlapácký film, Arnold však zhubl přes deset kilo, aby třeba oproti lidskému buldozeru v Komandu působil uvěřitelněji jako „běžně nabušený“ voják. I díky tomu se z Dutche Schaefera stala další z památných rolí, navíc existující ve skutečně kvalitním filmu. Válečná vřava první poloviny snímku se s příchodem vesmírného zabijáka přelila do sci-fi hororového survivalu, a tato nečekaně funkční kombinace dala vzniknout franšíze, jejíž následující díly se však kvalitám jedničky už nevyrovnaly. Jednoduše načrtnuté postavy, tvrďácké hlášky a možnost interpretovat hrozbu cizáckého lovce jako strach z AIDS mezi gay komunitou – všechny potřebné atributy k tomu, aby se Predátor stal jedním z vrcholů osmdesátkových akčňáků, byly zcela naplněny. (Rimsy)

Vytáhni v hospodě: Kde se Predátor odehrává, vlastně není jisté. Ve filmu název země nepadne, scenárista Komanda Steven E. De Souza tvrdí, že Arnoldova parta letěla do fiktivní země Val Verde, v Predátorech a v knižním zpracování se mluví o Guatemale a v komiksech o Kolumbii. 

Kterého Predátora máte nejradši vy a jakého byste nejraději nikdy neviděli? Než to vymyslíte, můžete si pustit náš starší MovieZone Live Speciál. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (46)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace