Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Warneři vsadí hlavně na kino, DC se inspiruje Marvelem


ikona
KarelR
aquamanbatgirlbatmandchbo maxsupermanwarner bros.wonder woman
Studio Warner Bros. a streamovací služba HBO Max procházejí restrukturalizací. Jak by měla vypadat? 

Tak to máme za sebou. Filmový svět napjatě vyhlížel čtvrteční večer, kdy měl David Zaslav (šéf Warner Bros. Discovery) vysvětlit, co aktuálně děje a co slavné studio čeká do budoucna. Zaslav v posledních týdnech ukázal, že se nehodlá s ničím mazat a klidně nahází do koše hotové filmy, pokud má pochybnosti o jejich kvalitě nebo komerčním potenciálu. Nikoho tak nemohlo překvapit, že načrtnul budoucnost Warner Bros. velmi stroze a jasně.

Co se tedy bude dít? Warneři se pod Zaslavovým vedením zaměří na velké a co nejlepší filmy, které půjdou v den premiéry výhradně do kin. Takzvaná „day and date“ strategie je oficiálně minulostí – na streamovací službu HBO Max, jež se mimochodem od léta 2023 začne spojovat s Discovery+, nebude nic padat první den. Všechny kinofilmy tam opravdu zamíří až dlouho po premiéře v kinech, jelikož Zaslav věří, že blockbustery bez velkého plátna a plných sálů nedávají smysl.

Na filmy výhradně pro HBO Max by měl platit rozpočtový strop 35 milionů dolarů, zatím to nicméně vypadá, že se to s nimi nebude přehánět. Streamovací budoucnost totiž Zaslav vidí spíš v minisériích a seriálech, na které HBO letos a příští rok dostane mnohem víc peněz. Rozpočet na tamní obsah se prý „dramaticky navýšil“ a znovu platí, že se má jít hlavně po kvalitě, jíž některé konkurenční služby vesele ignorují.

Klíčová by přitom měla být i jedna věc, která se v Hollywoodu moc nenosí – trpělivost. Zaslav prý nehodlá nikam sprintovat a narychlo dopatlávat filmy a seriály, jen aby stihl nějaké účetní období. Čímž se konečně dostáváme k celovečerákům od DC, jež poprvé dostanou šéfa z ranku Kevina Feigeho (jeho jméno ale zatím nepadlo) a jasný desetiletý plán, který se nebude zběsile měnit za běhu jako za předchozího vedení.

Zaslav věří, že dokáže Supermanovi, Batmanovi, Wonder Woman nebo Aquamanovi dodat péči, jíž si tihle slavní superhrdinové zaslouží. A i když tvrdí, že je s Flashem, Blacka Adamem a Shazamem (na rozdíl od Batgirl) spokojený, jedním dechem dodal, že tyhle „skvělé filmy“ hodlá ještě vylepšit. Zřejmě tak naráží na přetáčky nebo výlety do střižny, které se ze zbytků od minulého vedení pokusí udělat něco, s čím si Warneři v následujících 12 měsících neutrhnou ostudu.

Flash, jenž se i přes kanonádu kauz s Ezrou Millerem stále nezrušil, bude každopádně sloužit jako „reset DC vesmíru“, po němž se rozjede Zaslavův pokus o promyšlenější sérii filmů. Ta se má inspirovat Marvelem, nemusí to však nutně znamenat propojený vesmír bez ničeho kolem. Minimálně Reevesův Batman 2 (oznámení snad přijde tak do měsíce) nebo Joker 2, jenž půjde do kin v říjnu 2024, totiž budou i nadále fungovat separátně.

Uvidíme, co se stane s ostatními DC projekty, které jsou už mnoho let utopené ve vývoji. Black Canary, Supergirl, Green Lantern Corps., Booster Gold, Gotham City Sirens, Plastic Man, Zatanna, Nightwing, Superman s Michaelem B. Jordanem, Justice League Dark… to všechno zřejmě poletí do koše, jelikož chce mít Zaslav v první řadě pevné základy s nejslavnějšími superhrdiny. Jediným přeživším by mohl být již natočený Blue Beetle, ještě je však dost času na to, aby skončil v šuplíku podobně jako Batgirl.

Nejsmutnější v tuhle chvíli je, že vlastně nevíme, jak přesně bude Zaslavův reset vypadat. Dlouho se počítalo s tím, že se fanoušci nalákají na Michaela Keatona, jenž po Flashovi natočil scény do Aquamana 2 a Batgirl. Po odsunu Flashe na léto 2023 se však po boku Jasona Momoy objeví Ben Affleck, jenž by se mohl odhodlat k mnohem výraznějšímu comebacku. Jeho „akční a bondovsky laděná“ netopýří sólovka, o níž jsme před lety přišli, by koneckonců mohla existovat vedle Reevesova noirového rozjímání…

Velkou neznámou je potom i Superman (dostane Henry Cavill dost peněz a kreativní kontroly na to, aby se vrátil?) a moc toho nevíme ani o Wonder Woman, kolem jejíž třetí sólovky je momentálně nepříjemné ticho. Od roku 2024 se tak u DC může dít prakticky cokoliv – a nezbývá než doufat, že bude Zaslav opravdu tak důsledný a trpělivý, jak veřejně tvrdí.

Věříte tomu, že se DC tentokrát postaví na nohy? Anebo čekáte stejný průšvih, jako když se Warneři naslepo pustili do filmového vesmíru dekádu zpátky? Dejte vědět v diskuzi a klidně přihoďte tip na nového představitele Supermana. Však víte, pro případ, že by se Cavill přece jen nevrátil.

---

Vytáhni v hospodě: Warneři byli nedávno požádáni o klipy z režisérské verze Ligy spravedlnosti, jež se měly objevit v novém dokumentu o DC Comics. Jejich oficiální odpověď zněla: Existuje jen Liga spravedlnosti z roku 2017. Pokud si tedy někdo myslí, že Zaslav vrátí do hry Zacka Snydera, tak... spíš ne.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (79)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace