Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Maverick doráží na Titanic, DC Liga supermazlíčků neoslnila


ikona
TedGeorge
černý telefondc liga supermazlíčkůelvisjordan peelejurský světkde zpívají racikeanu reevesmarvelmaverickmimoninenenopethorthor: láska jako hromtom cruisetop guntop gun: mavericktržbywarner bors.
Thor: Láska jako hrom si necelý měsíc po premiéře připisuje teprve poloviční výdělky super úspěšného Mavericka.  

Jednou za pár let přilétne do kin blockbuster, který svými kasovními výsledky vyrazí dech všem analytikům a překoná i ty nejoptimističtější odhady. Naposledy jsme podobnou show sledovali před třemi lety, když Avengers: Endgame trhlo v multiplexech skoro 2,8 miliardy babek a až do obnovené premiéry Avatara v Číně se usadilo na prestižní pozici globálně nejvýdělečnějšího filmu všech dob. Maverick samozřejmě tak vysoko nezamíří, ale reportovaných 1,32 miliardy z celého světa je snad ještě větší překvápko než rekordní rozlučka Iron Mana a Capa.

Návrat Toma Cruise do kokpitu je největší kasovní fenomén v Americe. Po více než dvou měsících v kinech totiž právě tam útočí na Titanic, jenž i díky obnovené 3D plavbě do multiplexů v roce 2012 nasbíral celkem 659 milionů dolarů z domácích kin. Maverick zrovna přeletěl 650 míčů a Cameronův oscarový blockbuster pravděpodobně pokoří už na začátku příštího víkendu.

Ani to však nemusí být v zámoří konečná, protože Infinity War je co by kamenem dohodil a třešničkou na Bruckheimerem upečeném dortu by potom bylo překonání Black Panthera, jenž v Americe před čtyřmi lety zvládnul neskutečných sedm kil. Vzhledem k tomu, že si Mavericka budete moci pořídit domů za dvacet babek až 23. srpna (tedy celé tři měsíce po premiéře), je možné vše. Vy však neváhejte a na parádní blockbuster si ještě jednou skočte na Flóru. Repete v IMAXu si můžete dopřát do středy, protože ve čtvrtek Toma Cruise vystřídá Brad Pitt v akčňáku Bullet Train.

Pro zlato se každopádně v Americe dobelhala jediná ambicióznější novinka víkendu – animák DC Liga supermazlíčků. Warneři nemají radost, protože americký otvírák 23 milionů dolarů doplňuje pouhých 18 mega ze světa (premiéra už proběhla v naprosté většině zemí). Biják sice nemůžeme šmahem odsoudit jako obří propadák, ale nové vedení Warnerů v čele se Strýčkem Skrblíkem Davidem Zaslavem od DC Ligy rozhodně očekávalo větší průvan v multiplexech. Jinak by neutratili další desítky milionů za četné televizní klipy a snímek v USA nevyslali do velmi nadprůměrného počtu 4 300 kin.

Kdybychom si povídali o animáku za páďo, tak budiž. Ale studio si nemohlo pomoct a vyplázlo další desítky milionů navíc za hlasy Rocka, Kevina Harta, Johna Krasinkiho a Keanu Reevese jako Batmana. Tím pádem se rozpočet vyšplhal až k hranici devadesáti míčů a cesta k profitabilitě bude velmi trnitá, ne-li nemožná. Reakce diváků jsou totiž na animák jenom mírně nadprůměrné (Cinemascore hlásí běžné A-).

U Warnerů se člověk docela pravidelně ptá „Proč?“. Kromě dětí, které neustále v houfech míří na Mimoně, očividně chtěli oslovit i fanoušky jejich komiksového DC Universa. Těm jsou však v kinech servírovány čím dál temnější návraty Batmanů, případně rovnou černobílé čtyřhodinové předělávky nepodařených týmovek. Nemluvě o Flashovi, který bude kvůli účasti šíleného Ezry Millera dost možná nejtragičtější kapitolou DC vůbec. Fakt, že fanoušci notoricky temných komiksáren nepřišli na psa, prase, želvu, kterým dělají společnost Superman s Batmanem, tedy není žádné velké překvapení.

Se stříbrnou pozicí se musel spokojit Jordan PeeleNene padá o 57 %, což je v rámci hororového žánru slušný pokles. Jasně, úspěšný režisér byl v minulosti zvyklý na lepší výdrž, ale jeho ambiciózní biják s prý fenomenální kamerou Hoyte van Hoytemy má v Americe na kontě 80 milionů a bez větších problémů zamíří za kilo. I s relativně vysokým rozpočtem 68 míčů se tak hravě zaplatí, byť ve světě (premiéra ve většině zemí je plánovaná až v dalších týdnech) se na Peela v davech nikdy nechodilo.

Bronz kutá Thor: Láska jako hrom. Marvelovka se v USA konečně dočkala slušného poklesu o 41 % a tím pádem s čerstvými 13 míči překonala hranici 300 milionů dolarů. Globálních 662 melounů však dává jasnou odpověď, jestli se povede překonat 853milionové tržby Ragnaroka. Nepovede a ať mi nikdo neříká, že Kevin Feige nečekal od korunního prince z Asgardu a Strážců Galaxie víc. Mnohem víc.

Veselejší je situace na bramborové pozici. Sequel Mimoňů překoná Thora jak v Americe, tak v zámoří. Žluťásci se totiž v USA rochní ve 320 milionech, přičemž v součtu se zbytkem světa přepočítávají respektuhodných 710 mega. Ani osm kil by nemusela být konečná, protože v Jižní Koreji a Japonsku se populární animák dočkal premiéry teprve nedávno a Itálie přijde na řadu až v druhé půlce srpna. Miliarda je však už nějaký ten pátek pasé.

Na začátku článku zmiňované pokračování Top Gunu na pátém místě logicky přeskakuji a dostáváme se k melancholickému dramatu Kde zpívají raci na šestce. Tajemství z bažin se sympatickou Daisy Edgar-Jones v hlavní roli táhne, jinak by tři týdny po 17milionovém otvíráku nepřepočítávala producentka Reese Witherspoon hezkých 53 míčů. Většinu světa premiéra teprve čeká, přičemž u nás se dočkáme až na konci září.

Šťastnou sedmu bere diváky i kritiky chválený Elvis a Warneři mají alespoň zde důvod k radosti. Především v Americe je totiž životopisný opus Baze Luhrmana čím dál líbivější sukces, který svůj první víkend rozmnožil už více než čtyřnásobně. Král rokenrolu je těsně pod hranicí 130 milionů, přičemž zbytek světa přidává další kilo. Pokud se nemýlím, tak rozpočet 85 mega se studiu díky vyšší vratce od kinařů z USA už vrátil. Před premiérou bych na takový úspěch moc nesázel.

Na osmém místě si lebedí Černý telefon. Povedený horor Scotta Derricksona s Ethanem Hawkem vydělal v zámoří už 83 milionů dolarů, což je při čtvrtinovém rozpočtu skvělá zpráva. Moc však nerozumím studiu, proč už necelý měsíc po premiéře nabídli biják ke koupi na Prime Video a dalších PVOD sítích. Ano, zrovna Universal si u zámořských kinařů vyjednal výjimku, podle které může vybrané filmy (první víkend nesmí být vyšší než 50 milionů) prodávat a půjčovat přes internet už 17 dní po premiéře, ale ve většině světa startoval snímek se zpožděním nebo doposud vůbec. Jejich škoda.

Jurského světa: Nadvlády na deváté pozici jde už pouze o jediné – povede se překonat miliardu? Poslední týdny to vypadalo všelijak, nicméně dinosauři konečně zaútočili na japonské multiplexy a rovnou utržili velmi vysokých 10 milionů za první víkend.

Nezapomínejme na specifika trhu, kde se na filmy chodí dlouhé týdny a třeba předchozí díl Juráče v zemi vycházejícího slunce rozmnožil úvodních tucet milionů na více než sedm pětek. Byla to sice fuška, ale už je fakticky hotovo. Nadvláda se při pohledu na čerstvých 942 milionů stane 51. filmem, který překoná miliardu. Tipuji dva týdny.

Žebříček by nebyl kompletní bez B. J. Novaka. Jeho režijní debut Vengeance se představil v tisícovce kin a v zámoří z toho káplo méně než dva miliony dolarů, což je slabota. Recenzenti však opatrně dávají palec nahoru, takže si píšu. Byť se uvedení černohumorné detektivky v našich kinech pravděpodobně nedočkám.

Kompletní žebříček víkendových tržeb zde

Příští víkend bude nejenom v Americe, ale i ve zbytku světa, ve znamení Brada Pitta. Pokud první reakce výjimečně nelhaly, bude Bullet Train povedená akční jízda a Sony si bude ještě vyčítat, že v posledních týdnech zanedbali (pro mě naprosto neviditelnou) reklamní kampaň.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (51)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace